Kolejny przysmak karnawałowy – faworki. Kruche, delikatne, smażone ciastka posypane cukrem pudrem z wanilią. Usmażone z cieniutkiego ciasta rozpływają się w ustach, któż im się oprze? :) Jeden z moich ulubionych przysmaków z dzieciństwa. Bardzo polecam… (przepis z książki „Kuchnia polska” z 1963r.)
Faworki
Składniki:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 żółtka
szczypta soli
4-5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie)
1 łyżka spirytusu
Dodatkowo:
tłuszcz do smażenia: około 500-600g (użyłam smalcu)
cukier puder do posypania wymieszamy z odrobiną cukru wanilinowego
1. Mąkę wymieszać z 4 łyżkami śmietany. Dodać żółtka, spirytus, szczyptę soli, proszek i zagnieść ciasto. Jeśli będzie twarde, gęste, proszę dodać jeszcze 1 łyżkę śmietany (ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego).
2. Ciasto partiami bardzo cienko rozwałkować (jak podłożymy pod nie dłoń, żeby było ją trochę widać) , podsypując jak najmniej mąką. Z ciasta wycinać radełkiem lub nożem prostokąty o wymiarach około 3x15cm, środek każdego prostokąta naciąć na długość około 5-6cm i jedną końcówkę ciasta przewinąć przez środek.
3. Tłuszcz rozgrzać w rondelku, będzie dobrze nagrzany, jeśli kawałeczek włożonego ciasta szybko wypłynie i się zarumieni. Ciasto można jeszcze omieść pędzelkiem, aby usunąć nadmiar mąki i faworki smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Ciastka układać na papierowych ręcznikach.
4. Gotowe faworki poukładać na talerzu i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego:)
Dlaczego mi mój tłuszcz się zawsze pali nim faworki są gotowe? Na jakiej temperaturze one muszą być smażone?
Dziękuję za pomoc
Za duży ogień pod tłuszczem dlatego się pali, pozdrawiam
Ile faworków wychodzi z jednej porcji?
Pozdrawiam
Faworki takie jak u mojej Mamy. Rewelacja . Długo szukałam takiego przepisu. Dziękuję :)
🖐, przed chwilą skończyłam, nie myślałam, że wyjdą. Super, chrupiące, pyszne. Dziękuję za przepis taki lekki, szybki. Rewelacja 🌹
Czy można do napowietrzania ciasta użyć maszynki do makaronu?
Faworki są fantastyczne. Robilam z 2 porcji dla dzieci. Ulotniły się expresowo. Dzisiaj usmazylam też z 2 porcji. Pozdrawiam
Bardzo się cieszę, również pozdrawiam
Dzień dobry,
czy zamiast spirytusu mogę użyć rumu, jeśli tak to czy w tej samej ilości?
Pozdrawiam
myślę, że tak, tyle samo, pozdrawiam
Chciałam skorzystać z przepisu ale na tel innych jest bardzo ogólnikowy. A gdzie info o tłuczeniu i bardzo długim wyrabianiu?
Od lat, nie „walę” wcale wałkiem w ciasto, tylko ciastem energicznie uderzam w stolnicę. Ciasto ładnie napowietrza się. Dziś Ostatki, zrobię wg przepisu, ale bez sody, proszku, niepotrzebne moim zdaniem. Korzystam często z przepisów Pani, czasem trochę modyfikuję /z braku jakiegoś składnika/ w kuchni. Cenię je sobie. Zaglądam stale. Pozdrawiam i czekam na więcej:)). Elżbieta
Ogromnie się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie