Ciasto czekoladowe z kremem karmelowym

Tak pochmurnie i zimno się zrobiło, więc postanowiłam zrobić coś pysznego z czekoladą. Natrafiłam na ten wspaniały przepis w jednej ze starych gazet i okazał się strzałem w 10:). Ciasto jest bardzo smaczne, nie za słodkie, z delikatnym karmelowym kremem i krówkami. Krem zrobiony jest na budyniu i bitej śmietanie (możemy dosłodzić go do smaku). Wierzch ciasta polewamy jeszcze mleczną czekoladą i całość dobrze smakuje. Ciasto apetycznie wygląda i będzie miłym prezentem dla niejednego łasucha, polecam…

Ciasto czekoladowe z kremem karmelowym
Składniki:
Ciasto:
150g miękkiego masła
120g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
3 jajka
1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
120g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g posiekanej czekolady deserowej lub gorzkiej
Wierzch:
100g mlecznej czekolady
400ml mleka
1 pakownie budyniu karmelowego bez cukru Dr Oetker
1 łyżka cukru
około 180-200g miękkich cukierków toffi – krówek
250g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżeczki cukru pudru

Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem czekoladowym, następnie przesiać.

2. Masło utrzeć z cukrem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą w jednolitą masę.

3. Do maślanej masy dodać mąkę i wymieszać krótko mikserem. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Wierzch:
5. Budyń ugotować z 400ml mleka i 1 łyżką cukru (proszę dobrze ugotować, żeby był gęsty). Po ugotowaniu przykryć go folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki, musi mieć tą samą temperaturę co śmietanka.

6. Mleczną czekoladę rozpuścić na parze i polać nią wierzch ciasta.

7. Śmietankę ubić z 2 łyżeczkami cukru pudru. Dodać do niej zimny budyń i mieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

8. Parę cukierków odłożyć do ozdoby, resztę pokroić na kawałeczki, dodać do masy budyniowej i wymieszać. Krem przełożyć na wierzch ciasta, formując kopiec. Odłożone cukierki pokroić i udekorować nimi ciasto tuż przez podaniem, gdyż cukierki mogą się rozpuścić. Ciasto można również udekorować posypką czekoladową.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

14 komentarzy do wpisu „Ciasto czekoladowe z kremem karmelowym”

  1. Jask Ty to robisz, że czekolada tak ładnie spływa po cieście i na nim zostaje? Bo u mnie leci na talerz w większości a na cieście zostaje cieniutka warstewka

  2. z bólem serca stwierdzam, że mi też nie wyszedł wierzch; śmietanę ubiłem na sztywno, ale gdy dodałem stopniowo budyń, stworzył się płynny glut, wedle eleganckiego określenia przedmówczyni – custard. jest to moja pierwsza porażka w zakresie wypieków małocukierenkowych. oczywiście nie zamierzam się poddawać, jest tu jeszcze masa wspaniałych przepisów ;). pozdrawiam kordialnie autorkę fantastycznego bloga

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.