Dzisiaj obiecany tort z kremem jogurtowym i borówkami. Pyszny, nie za słodki, waniliowy. Na jednym kawałku nie można poprzestać. Dosyć często go robię. Dodanie do kremu jogurtu sprawia, że jest bardziej lekki i wspaniale smakuje z borówkami. Biszkopt piekłam w dwóch tortownicach, aby otrzymać wysokie biszkopty. Lubię wysokie torty, bardziej mi się podobają. Do kremu dodałam borówek, ale możemy dodać dowolne owoce jagodowe. Bardzo polecam… (przepis autorski).
Złote podkładki pod tort znajdziecie w sklepie OpakowaniaCukiernicze.pl.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Tort z kremem jogurtowym i borówkami, jeżynami
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek – osobno żółtka i białka
210g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
180g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g
1/4 łyżeczki aromatu śmietankowego (używam Dr.Oetker)
Krem:
250g śmietanki kremówki 36%
250g naturalnego jogurtu
250-300g umytych borówek (można użyć innych owoców jagodowych)
4 i 1/2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
3-4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g
Do nasączenia:
200ml wody
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
1 kropla pasty waniliowej (jeśli nie mamy, pomijamy)
Wierzch i boki:
600g śmietanki kremówki 36%
2-3 łyżki cukru pudru
1-2 krople aromatu śmietankowego
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
jeśli chcemy mieć ładne rozetki na torcie lub tort będzie wieziony i jest gorąco, radzę dodać 2 fixy do śmietany (można też usztywnić śmietanę odrobiną rozpuszczonej żelatyny)
Dodatkowo:
poszatkowane pistacje
po około 150-200g borówki i jeżyny
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, cukier z wanilią i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Dodać aromat, wymieszać.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką (patrz FILM).
4. Dwie tortownice o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do jednej przełożyć 1/3 ciasta, a do drugiej przełożyć resztę ciasta, wyrównać. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Ostygnięte biszkopty wyjąć z blaszek i wyrównać wierzch (patrz Film). Większy, wyższy biszkopt przekroić w poziomie, tak otrzymamy 3 wysokie biszkopty. Jeden biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
Do nasączenia:
6. Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
Krem:
7. Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści (nie gotować), zdjąć z ognia.
8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
9. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki jogurtu i wymierzać (patrz FILM). Tak przygotowaną żelatynę dodać do pozostałego jogurtu, wymieszać.
10. Do ubitej śmietanki dodać jogurt i wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać owoce, wymieszać i połowę kremu wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Przykryć drugim biszkoptem.
11. Drugi biszkopt w blaszce nasączyć i wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Na wierzch położyć ostatni nasączony biszkopt (patrz FILM) i lekko docisnąć. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Wierzch i boki:
12. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i fixem. Dodać aromat, wymieszać.
13. 2/3 śmietany posmarować wierzch i boki tortu, używam do tego długiej szpatułki. Do wygładzenia boków używam prostokątnej metalowej szpatułki-skrobaka (patrz FILM).
14. Pozostałą śmietanę przełożyć do woreczka z metalową końcówkę Wilton M1 i wycisnąć ozdobne rozetki (patrz FILM) . Wierzch udekorować owocami i posypać pistacjami.
15. Tort wstawić na 1-2 godziny do lodówki.
Udanych wypieków:)
Dlaczego jogurt waży się podczas połączenia z żelatyna? Wykonywałam wszystko krok po kroku jak w przepisie…
To jest moj absolutnie ulubiony i wielokrotnie sprawdzony przepis na biszkopt. Robiłam juz tak kilka tortów. Ja robie w tortownicach 18cm i wychodzi taki bardzo wysoki . Bardzo dziękuje za ten przepis.
Witam. Chcę zrobić ten tort na urodziny synka. Będzie 14 gości. W jakiej formie powinnam upiec biszkopt – 26 cm? Chciałabym żeby tort był wysoki jak u Pani, ale nie wiem czy tortownica 26 cm nie będzie za duża. Oczywiście składniki przeliczę proporcjonalnie do średnicy formy.
jak zrobi Pani wysoki tort 26cm, to będzie na około 25 osób, najlepiej proszę użyć 23cm, pozdrawiam serdecznie
Słabej jakości *
Z jakiej firmy ma Pani nóż strunowy i inne rzeczy do udekorowania tortu? Ostatnio właśnie kupiłam sobie niestety okazały się słabo jakościowe :(
nóż strunowy marki zenker, tylki Wilton, pozdrawiam serdecznie
Piekny tort a biszkopt taki jak kiedys piekły nasze babcie a niz ta maka ziemniaczana a fuj …
Tort zrobiony pycha z truskawkami zrobiłam mrozonymi na szczęście wyszło wszystkim smakowało
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Mam tortownice o śrenicy 27,5 i myślę ze zamiast na dwóch mniejszych zrobie biszkopt na jednej ale dużej uda sie?
myślę, że tak powinno się udać, pozdrawiam
Śliczny :). Zdradź proszę, skąd masz takie szpatułki do kremu?:)
przez Internet lub w Tk maxx, pozdrawiam
Wielbimy wszelkie torty a ten jest po prostu przecudny! :D
czy zamiast jagód można dać brzoskwinie albo banany? mam jagody zamrożone ale po odmrożeniu robi się z nich „ciapa” tak samo z malinami :( chyba że ze sklepu są inne?
myślę, że można dać inne owoce, banany i brzoskwinie będą super,
pozdrawiam
Czy jeśli użyje tortownicy o średnicy 23 cm to nie musze rozkładac pieczenia biszkoptu na dwie tortownice? Nie będzie problemu z wyrosnięciem?
nie powinno być problemu, ale piekłabym biszkopt z 6 jajek, jak tutaj: https://malacukierenka.pl/tort-truskawkowo-bananowy-kremem-jogurtowym.html
pozdrawiam
Tort zrobiony w piątek. Niestety Biszkopt słabo wyrósł i musiałam piec awaryjnie biszkopt ze sprawdzonego przepisu. Moim zdaniem niepotrzebny był aromat śmietankowy bo zepsul smak kremu, był taki sztucznie smietankowy. Następnym razem dałabym też mniej żelatyny gdyż krem był zbyt sztywny. To takie uwagi ode mnie jako że wypróbowałam ten przepis. Ogólnie wszystkim smakował wiec jest ok.
Witam, mam pytanie odnośnie źelatyny. Czy musi całkowicie wystygnąć? Bardzo często robią mi się grudki, albo tak szybko stęźeje, źe ne mogę wyjąć łyźki z kubeczka. Źelatyna to moja zmora. Pozdrawiam i dziękuję za przepisy.
żelatyna nie może wystygnąć, musi być ciepła, pozdrawiam serdecznie
Tort jest absolutnie zjawiskowy, w dodatku autorski – gratuluję :-)
Dzisiaj wypróbowałam poncz i krem z tego przepisu. Wspaniałe. Wszyscy byli zachwyceni a mąż który nie lubi tortów brał niejedną dokładkę. Bardzo dziękuje za przepis.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
wyczekiwałam na ten tort od dawna <3
bardzo bardzo dziękuje za przepis !
piękne dzieło autorki, i ogromny talent !
dziękuję, mam nadzieję, że będzie smakował, pozdrawiam serdecznie