Tort z kremem jogurtowym i borówkami, jeżynami

Dzisiaj obiecany tort z kremem jogurtowym i borówkami. Pyszny, nie za słodki, waniliowy. Na jednym kawałku nie można poprzestać. Dosyć często go robię. Dodanie do kremu jogurtu sprawia, że jest bardziej lekki i wspaniale smakuje z borówkami. Biszkopt piekłam w dwóch tortownicach, aby otrzymać wysokie biszkopty. Lubię wysokie torty, bardziej mi się podobają. Do kremu dodałam borówek, ale możemy dodać dowolne owoce jagodowe. Bardzo polecam… (przepis autorski).
Złote podkładki pod tort znajdziecie w sklepie OpakowaniaCukiernicze.pl.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tort z kremem jogurtowym i borówkami, jeżynami

Tort z kremem jogurtowym i borówkami, jeżynami
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek – osobno żółtka i białka
210g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
180g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g
1/4 łyżeczki aromatu śmietankowego (używam Dr.Oetker)
Krem:
250g śmietanki kremówki 36%
250g naturalnego jogurtu
250-300g umytych borówek (można użyć innych owoców jagodowych)
4 i 1/2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
3-4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g
Do nasączenia:
200ml wody
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
1 kropla pasty waniliowej (jeśli nie mamy, pomijamy)
Wierzch i boki:
600g śmietanki kremówki 36%
2-3 łyżki cukru pudru
1-2 krople aromatu śmietankowego
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
jeśli chcemy mieć ładne rozetki na torcie lub tort będzie wieziony i jest gorąco, radzę dodać 2 fixy do śmietany (można też usztywnić śmietanę odrobiną rozpuszczonej żelatyny)
Dodatkowo:
poszatkowane pistacje
po około 150-200g borówki i jeżyny

tort-z-borowkami7

Tort z kremem jogurtowym i borówkami, jeżynami

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, cukier z wanilią i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Dodać aromat, wymieszać.

3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką (patrz FILM).

4. Dwie tortownice o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do jednej przełożyć 1/3 ciasta, a do drugiej przełożyć resztę ciasta, wyrównać. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Ostygnięte biszkopty wyjąć z blaszek i wyrównać wierzch (patrz Film). Większy, wyższy biszkopt przekroić w poziomie, tak otrzymamy 3 wysokie biszkopty. Jeden biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.

Do nasączenia:

6. Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.

Krem:
7. Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści (nie gotować), zdjąć z ognia.

8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.

9. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki jogurtu i wymierzać (patrz FILM). Tak przygotowaną żelatynę dodać do pozostałego jogurtu, wymieszać.

10. Do ubitej śmietanki dodać jogurt i wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać owoce, wymieszać i połowę kremu wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Przykryć drugim biszkoptem.

11. Drugi biszkopt w blaszce nasączyć i wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Na wierzch położyć ostatni nasączony biszkopt (patrz FILM) i lekko docisnąć. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

Wierzch i boki:
12. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i fixem. Dodać aromat, wymieszać.

13. 2/3 śmietany posmarować wierzch i boki tortu, używam do tego długiej szpatułki. Do wygładzenia boków używam prostokątnej metalowej szpatułki-skrobaka (patrz FILM).

14. Pozostałą śmietanę przełożyć do woreczka z metalową końcówkę Wilton M1 i wycisnąć ozdobne rozetki (patrz FILM) . Wierzch udekorować owocami i posypać pistacjami.

15. Tort wstawić na 1-2 godziny do lodówki.

Udanych wypieków:)

Tort z kremem jogurtowym i borówkami, jeżynami

Tort z kremem jogurtowym i borówkami, jeżynami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne puszyste ciasto cytrynowe z borówkami

Pyszne Ciasto Jagodowe Jagódka

Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą

Tort bez pieczenia PYSZNE LATO z jagodami i malinami

Wiosenny tort owocowy z kremem budyniowym i serowym

Ciasto z makiem i kokosem POPAPRANIEC

58 komentarzy do “Tort z kremem jogurtowym i borówkami, jeżynami”

  1. Skoro ubijamy bialko na biszkpt, nie dajemy proszku do pieczenie. Wtloczone powietrze w bialko jest srodkiem spulchniajacym. CHEMICZNE srodki spulchniajace: proszek
    do pieczenia, soda oczyszczona, amoniak. BIOLOGICZNE: drożdże, FIZYCZNE: powietrze /tlen/

    Odpowiedz
    • ok tylko moje biszkopty mają dużo mąki, więc radzę ciut dodać proszku są pulchniejsze, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  2. Bardzo proszę o komentarz.rady. chce upiec biszkopt w czwartek (wieczorem). Przełożyć kremem.nasączyc. .piątek wieczorem.ok 12 sobota. Gora.ale chcilabym polewe czekoladowa..typu drip..czy może Pani podpowiedzieć jakiś przepis?.impreza w sobotę. Podanie ok 18. Czy ma Pani sugestie..czy pieczenie przesunąć na piątek. Ale boję się. Ze wieczór piątek. .to będzie wyzwanie. Żeby się wyrobić. Proszę o odpowiedź. Dziękuję .

    Odpowiedz
    • Może Pani spokojnie upiec biszkopt we czwartek i tort zrobić w piątek, jeśli chodzi o polewę to nie doradzę, takie średnie mi wychodzą, te do drip
      pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  3. Chcialabym zrobic tort pietrowy: 16cm i 23cm na ok 30-35 osób. Czy ten krem wytrzyma 2 pietry? czy lepiej dolne pietro z kremem jogurtowym z zelatyna?

    Odpowiedz
  4. 1 raz w życiu zrobiłam dzięki Pani tort. Dziękuję dziękuję i jeszcze raz dziękuję. To był tort na roczek dla mojej córci❤ udał się cudnie i wszystkim smakował. Jest Pani prawdziwą inspiracją. Pozdrawiam Panią serdecznie

    Odpowiedz
  5. Przepyszny tort. Lekki w smaku, piękny w wyglądzie. Nie jest to pierwszy, który zrobiłam korzystając z Pani przepisu.Dziękuję.
    Serdecznie pozdrawiam,
    Ewa

    Odpowiedz
  6. Dzień dobry,
    jeżeli chciałabym upiec biszkopt w trzech kolorach to powinnam podzielić ciasto na biszkopt na trzy równe części i upiec? Czy należy dokonać jakiś modyfikacji w przepisie?
    Być może to banalne pytanie ale będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz