Torcik czekoladowy wegański, bez glutenu, bez cukru

Zapraszam na kolejną „Zdrową Środę” w Małej Cukierence. Smaczny torcik czekoladowy wegański, bez glutenu, bez cukru. Prosty i szybki w przygotowaniu, ale do jego upieczenia będziemy potrzebowali dwóch tortownic o średnicy 20cm. Nie jest za słodki, lekko kokosowy…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Torcik czekoladowy wegański, bez glutenu, bez cukru

Składniki:
Ciasto:
170g roztopionego oleju kokosowego
90g erytrolu
1/3 szklanki syropu z agawy (80ml)
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
12 łyżek wody
2-3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 i 3/4 szklanki mąki ryżowej
3/4 szklanki kakao bez cukru
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
250ml mleka migdałowego
2 kopiaste łyżki mleczka kokosowego, które stało w lodówce przez około 2-3 dni niewstrząsane (tylko białą część, bez wody)
Krem:
1 puszka mleczka kokosowego, które stało w lodówce przez około 2-3 dni niewstrząsane (tylko białą część, bez wody)
2 łyżki ksylitolu
1/2 banana
sok z cytryny
kakao do posypania
poszatkowane orzeszki
orzechy laskowe do ozdoby
suszone małe różyczki do ozdoby

Torcik czekoladowy wegański, bez glutenu, bez cukru

Ciasto:
1. Siemię lniane zalać 12 łyżkami zimnej wody, wymieszać i odstawić na około 10 minut.

2. Wymieszać razem mąkę ryżową, proszek do pieczenia, sodę. Przesiać kakao i wymieszać.

3. W drugiej misce wymieszać mikserem olej kokosowy, erytrol i syrop z agawy. Dodać siemię lniane i wymieszać mikserem do połączenia składników.

4. Do masy kokosowej dodać połowę mąki wymieszanej z kakao, wlać połowę mleka migdałowego i wymieszać. Dodać pozostałą mąkę, mleko, ekstrakt z wanilii, mleczko kokosowe i dokładnie wymieszać mikserem.

5. Ciasto przełożyć do dwóch tortownicy wyłożonych papierem do pieczenia o średnicy 20cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ciasta ostrożnie wyjąć z blaszki. Jedno ciasto wyrównać z wierzchu i położyć na paterze.

Krem:
7. Po otwarciu puszki z mleczkiem zebrać z wierzchu tylko białą cześć mleczka bez wody (proszę uważać, jak dostanie się choć trochę wody mleczko nie będzie chciało się ubić) i ubić ją mikserem. Dodać ksylitol i wymieszać.

8. Połowę ubitego mleczka wyłożyć na wyrównane ciasto na paterze.
Banana pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Plasterki poukładać na kremie i posypać kakao. Przykryć drugim krążkiem ciasta i lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i posypać kakao.

9. Tort ozdobić poszatkowanymi orzeszkami, różyczkami i orzechami laskowymi.

Udanych wypieków:)

Torcik czekoladowy wegański, bez glutenu, bez cukru

11 thoughts on “Torcik czekoladowy wegański, bez glutenu, bez cukru

  1. Witam. Bardzo ten tort chciałabym przerobić na tort piwny. Ile musiałabym dodać do kremu piwa i ewentualnie do ciasta ?

Dodaj komentarz

.