Zapraszam na kolejną „Zdrową Środę” w Małej Cukierence. Smaczny torcik czekoladowy wegański, bez glutenu, bez cukru. Prosty i szybki w przygotowaniu, ale do jego upieczenia będziemy potrzebowali dwóch tortownic o średnicy 20cm. Nie jest za słodki, lekko kokosowy…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Składniki:
Ciasto:
170g roztopionego oleju kokosowego
90g erytrolu
1/3 szklanki syropu z agawy (80ml)
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
12 łyżek wody
2-3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 i 3/4 szklanki mąki ryżowej
3/4 szklanki kakao bez cukru
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
250ml mleka migdałowego
2 kopiaste łyżki mleczka kokosowego, które stało w lodówce przez około 2-3 dni niewstrząsane (tylko białą część, bez wody)
Krem:
1 puszka mleczka kokosowego, które stało w lodówce przez około 2-3 dni niewstrząsane (tylko białą część, bez wody)
2 łyżki ksylitolu
1/2 banana
sok z cytryny
kakao do posypania
poszatkowane orzeszki
orzechy laskowe do ozdoby
suszone małe różyczki do ozdoby
Ciasto:
1. Siemię lniane zalać 12 łyżkami zimnej wody, wymieszać i odstawić na około 10 minut.
2. Wymieszać razem mąkę ryżową, proszek do pieczenia, sodę. Przesiać kakao i wymieszać.
3. W drugiej misce wymieszać mikserem olej kokosowy, erytrol i syrop z agawy. Dodać siemię lniane i wymieszać mikserem do połączenia składników.
4. Do masy kokosowej dodać połowę mąki wymieszanej z kakao, wlać połowę mleka migdałowego i wymieszać. Dodać pozostałą mąkę, mleko, ekstrakt z wanilii, mleczko kokosowe i dokładnie wymieszać mikserem.
5. Ciasto przełożyć do dwóch tortownicy wyłożonych papierem do pieczenia o średnicy 20cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
6. Ciasta ostrożnie wyjąć z blaszki. Jedno ciasto wyrównać z wierzchu i położyć na paterze.
Krem:
7. Po otwarciu puszki z mleczkiem zebrać z wierzchu tylko białą cześć mleczka bez wody (proszę uważać, jak dostanie się choć trochę wody mleczko nie będzie chciało się ubić) i ubić ją mikserem. Dodać ksylitol i wymieszać.
8. Połowę ubitego mleczka wyłożyć na wyrównane ciasto na paterze.
Banana pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Plasterki poukładać na kremie i posypać kakao. Przykryć drugim krążkiem ciasta i lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i posypać kakao.
9. Tort ozdobić poszatkowanymi orzeszkami, różyczkami i orzechami laskowymi.
Udanych wypieków:)
Witam, czym mogłabym zastąpić mleczko kokosowe? Syn nie może wszelakich orzechów, w tym i kokosa. Proszę bardzo o podpowiedź.
Dzisiaj zrobiłam po raz pierwszy to ciasto – wszystkim smakowało przedewszystkim synkowi alergikowi, polecam :🥰
czy jogurt sojowy moze byc zamiast oleju kokosowego do ciasta? mamy nietolerancje kokosa wlasnie :(
Witam czy zamiast mleka migdałowego mogę używać inne pozdrawiam
Dzień dobry, jaki inny syrop mogę użyć zamiast syropu z agawy? Czy ewentualnie da się zamienić ten składnik na jeszcze coś innego?
syrop daktylowy lub klonowy, pozdrawiam
Jak przechowywać tort? W lodówce czy rolki post przykryciem w temperaturze pokojowej? Będę robił jutro, ale będzie dopiero we wtorek konsumowany.
Proszę przechowywać w lodówce, bo jest ubite mleczko, pozdrawiam
Dzień dobry! Czy moge dodać syrop daktylowy zamiast agawy? Dziś sklepy zamknięte, a tylko ten mam…
tak można, pozdrawiam serdecznie
Witam serdecznie Czy dodajemy siemię lniane w całości czy zmielone? Zalane wodą zimną czy gorącą? Dziękuję i pozdrawiam!
Chciałabym upiec tort dla większej liczby gości… Czy jeśli zrobię np z 1,5 porcji na tortownicę 24-26 cm biszkopt wyrośnie?
Witam. Bardzo ten tort chciałabym przerobić na tort piwny. Ile musiałabym dodać do kremu piwa i ewentualnie do ciasta ?
Czy zamiast oleju kokosowego może być olej rzepakowy? Jeśli tak, wystarczy 3/4 szklanki?
myślę, że tak wystarczy, pozdrawiam
Mam tylko jedną tortownicę, czy połowa surowego ciasta może czekać gdy będę piekła pierwsze pół? :-)))
myślę, że tak, pozdrawiam
Super przepis. Troszkę przerobię i będę miała piękny tort dla mojej małej alergiczki, bo my niestety kakao nie możemy. Z drugiej strony mąż ma alergie na orzechy i żeby wszystkich zadowolić trzeba się nakombinować
Czy inna maka też się nadaje?
myślę, że tak, pozdrawiam
Dziękujemy za przepis! Chętnie go wypróbujemy w przyszłości, niedługo będziemy „walczyć” z wegańskim biszkoptem na wodzie po cieciorce a potem wypróbujemy ten :)
Ślicznie udekorowany :).
Ile jajek powinnam dać, jeśli chcę zamienić nimi siemię lniane?
jakoś 3 jajka, pozdrawiam