Dzisiaj na osłodę proponuję jabłecznik łaciaty z czekoladą, polewą i masą krówkową. Chciałam trochę „podkręcić” :) jabłecznik, stąd tyle pysznych dodatków. Ciasto ciekawie wygląda, jest smaczne, aromatyczne i na jednym kawałku nie można poprzestać. Gościom bardzo smakowało. Na zimowe wieczory jak najbardziej polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Jabłecznik łaciaty z czekoladą, polewą i masą krówkową
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki kakao bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g lub cukru wanilinowego
Masa jabłkowa:
1,2kg umytych jabłek
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g lub cukru wanilinowego
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 opakowanie galaretki w proszku (użyłam malinowej)
Do nasączenia:
około 1/4 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
Polewa:
150g masła
3 łyżki kakao bez cukru
3 łyżki cukru pudru
7-8 łyżek wody
Dodatwoko:
1 puszka masy krówkowej = kajmakowej (około 500g)
100g mlecznej czekolady
2 kopiaste łyżki masła
Biszkopt:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
2. Z mąki odsypać 1/3 i na tą mniejszej ilości mąki przesiać kakao, wymieszać.
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, cukier z wanilią, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.
4. Jajeczną masę podzielić na dwie równe części (patrz film). Do jednej części dodać mąkę, a do drugiej mąkę z kakao, wymieszać. Ciasto nakładać na przemian do blaszki (raz jasne raz ciemne) o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia (patrz FILM). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5.Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki i zdjąć ostrożnie papier. Następnie papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać i przeciąć go w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.
Masa jabłkowa:
6. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Przełożyć do rondelka lub na patelnię, dodać cukier z wanilią, cynamon i podgrzewać, mieszając, aż jabłka zmiękną. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę i wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Masę odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut.
7. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. Masę krówkową przełożyć do rondelka i podgrzewać, aż będzie płynna.
8. Jabłka wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać i polać je roztopioną czekoladą. Na czekoladę wylać około 2/3 masy krówkowej (patrz FILM). Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć drugą część biszkoptu (biszkopt w blaszce będzie wilgotny od jabłek).
Nasączony biszkopt położyć na ciasto w blaszce, lekko docisnąć.
Polewa:
9. Do rondelka przełożyć składniki na polewę i podgrzewać, mieszając, aż się zagotują. Zmniejszyć ogień i gotować polewę przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 5-10 minut (proszę pilnować polewy, żeby za bardzo nie wystygła, bo będzie za gęsta).
Gotową polewę wylać na biszkopt i wyrównać.
10. Do pozostałej masy krówkowej dodać masło i podgrzewać, mieszając, aż się zagotuje. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 5 minut. Następnie łyżką nakładać masę krówkową na ciasto, robiąc łatki (patrz FILM). Ciasto odstawić w chłodne miejsce na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Udanych wypieków:)
Zrobiłam , dzisiaj. Do pracy na swoje urodziny, wszyscy chwalili, ze bardzo pyszny, na pewno zagości częściej w naszym domu
Od jakiegoś czasu jestem fanem pani kanału , większość wypieków wychodzi mi extra ( ukłony dla nauczycielki).Chciałbym upiec łaciatą krówkę z tofi. Przepis i wykonanie jest wytłumaczone i pokazane extra , jedyne czego mi brakuje to wymiary blaszki , z 6 jaj wychodzi raczej duży biszkopt , lecz na filmie jest zdaję się mała blaszka. Pozdrawiam Jarek.
blaszka o wymiarach 25x30cm pozdrawiam
Przepis zapisany i zabieram się do dzieła ;) wygląda pysznie i mam nadzieję że tak smakuje ;) pozdrawiam.
życzę smacznego! pozdrawiam
Czy ciasto wyszłoby na kruchym spodzie?
Rewelacyjny blog, gratuluję i serdecznie pozdrawiam :D
myślę, że tak, mogłoby się udać, pozdrawiam serdecznie
Jedno pytanie: Ile kakao trzeba dodać.
w składnikach jest napisane:
do biszkoptu: 2 łyżki kakao bez cukru
do polewy: 3 łyżki kakao bez cukru
pozdrawiam
hej z wyglądu i w smaku super.powodzenia dla pani MAŁEJ CUKIERENKI.co za wspaniałe przepisy i nie tylko bo miłe dla OCZÓW.
dziękuję, pozdrawiam serdecznie :)
Właśnie upiekłam biszkopt a jutro zabieram się za resztę.To ciasto wygląda obłędnie aż ślinka leci !!!!!!!!!!!!!!
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Ciasto zrobione i wypróbowane – wyszło przepysznie cała rodzina właśnie się zajada! :)
ogromnie się cieszę :), dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
bardzo ciekawy przepis
Wygląda cudowne! jak małe dzieło sztuki!
Istna rozpusta smakowa, warstwowa i wizualna :)