Tort czekoladowy z bananami

Czekoladowo, czekoladowo! Przepis na tort czekoladowy z bananami dla prawdziwych czekoladoholików:). Ciemny biszkopt nasączony likierem bananowym z gęstym kremem czekoladowym i polewą. W środku aromatyczne banany, które dodają lekkości i soczystości. Pycha… Biszkopt i kakaową śmietanę radzę przygotować dzień wcześniej. Dżem można użyć o wyraźniejszym smaku, np. pomarańczowym lub pikantnym. Bardzo polecam…(zmodyfikowany przepis z gazetki „Gotuj krok po kroku”).

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Bisou .

tort czekoladowy z bananami

Tort czekoladowy z bananami
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
130g cukru
140g mąki pszennej (użyłam tortowej)
30g ciemnego kakao bez cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
Do nasączenia:
około 1/3 szklanki likieru bananowego (możemy zastąpić go posłodzoną kawą, herbatą lub posłodzoną wodą z paroma kroplami aromatu waniliowego)
Masa z bananami:
500g śmietanki kremówki 30% lub 36%
40g ciemnego kakao bez cukru
60g cukru
11-12g żelatyny
5 bananów
1/2 cytryny
Polewa:
250g śmietanki kremówki 30% lub 36%
150g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70% (jeśli użyjemy czekolady 60%, to proszę dodać jej wtedy 50g więcej, czyli razem 200g)
50g masła
Dodatkowo:
około 100g dżemu porzeczkowego (ja użyłam malinowego)
banan do pokrojenia na plasterki lub chipsy bananowe
bita śmietana do ozdoby (około 120g śmietanki)
kakao do posypania

Tort czekoladowy z bananami

1. Śmietankę kremówkę (500g) wlać do rondelka z grubym dnem. Dodać 40g kakao i 60g cukru, zagotować. Zdjąć z ognia i wierzch przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na noc.

Biszkopt:
2. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Jaja ubić z cukrem na jasną kremową masę. Dodać w dwóch partiach mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu dodać olej, wymieszać łyżką.

4. Ciasto przełożyć to tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piernika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg (180°C na funkcji góra-dół) przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piernika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Biszkopt wyjąć z tortownicy i wyrównać nożem jego wierzch.
Włożyć go z powrotem do tortownicy, zamknąć obręcz i nasączyć go likierem. Następnie posmarować dżemem.

Masa z bananami:
6. Żelatynę przesypać do rondelka z grubym dnem, zalać 9-10 łyżkami zimnej wody i odstawić na 10 minut, aby napęczniała. Następnie dodać jeszcze 1 łyżkę wody i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Żelatyna ma być letnia.

tort-czekoladowy-z-bananami8

7. Banany obrać, skropić sokiem z cytryny i położyć na wierzchu ciasta w okręgi (zdjęcie powyżej).

8. Zimną kakaową śmietankę ubić mikserem na jednolity krem (nie musi być bardzo sztywna). Do żelatyny dodać dwie łyżki kremu i rozmieszać. Następnie żelatynę dodać do pozostałego kakaowego kremu i wymieszać dokładnie łyżką. Krem rozłożyć na banany w tortownicy.

Polewa:
9. Do rondelka z grubym dnem dodać śmietankę, połamaną czekoladę i masło. Podgrzewać, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę (nie gotować). Polewę odstawić do ostygnięcia na około 10-15 minut i jeszcze ciepłą wylać na wierzch ciasta. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, aż stężeje polewa, najlepiej na całą noc.

10. Tort ostrożnie wyjąć z blaszki, oddzielając gorącym nożem ciasto od brzegów tortownicy (nóż maczać w gorącej wodzie). Wierzch ozdobić rozetkami bitej śmietany i plasterkami bananów skropionymi sokiem z cytryny. Na końcu posypałam tort kakao.

Udanych wypieków:)

tort czekoladowy z bananami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Ciasto Fantastyczna BANANOWA KRÓWKA bez pieczenia

Łatwy TORCIK czekoladowy BEZ PIECZENIA z OREO i bananem

SERNIK z czekoladą i bananami

Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką

Ciasto Torcik Bananowe Niebo Bez Pieczenia

Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami

59 komentarzy do “Tort czekoladowy z bananami”

  1. szkoda ,ze nazywa pani biszkoptem ciasto do którego daje pani 3 lyzki oleju .Ponadto piecze go pani z termoobiegiem.. I na dodatek ta zelatyna

    Odpowiedz
  2. Torcik wspaniały napewno przetestuje:)Kolejny wspaniały torcik:)Tyle że ja raczej muszę zwiększyć składniki z racji że piekę torty duże bo tortownica 28cm lub 30cm,duża rodzinka:)

    Odpowiedz
  3. Tort zrobiłam na urodziny córki. Żeby był wyższy biszkopt upiekłam większy i podzieliłam go na 2 części. Banany z pianką umieściłam pomiędzy biszkoptami, które posmarowałam dżemem wiśniowym. Na koniec cały wysmarowałam białą śmietaną i obsypałam startą czekoladą. Wyszedł przepyszny. Wszyscy byli pod wrażeniem. Czekoladowa pianka z bananami to idealne połączenie. Nie obyło się bez dokładek.

    Odpowiedz
  4. Witam w czw upieke biszkopt i w pt bede konczyc impreza w sob czy to nie za eczesnie? Banany nie sciemnieja? Mqmy urodzinowa wspolna impreze z mezem to bedzie koj pierwszy tort w zyciu. Ta bita smietana ma byc gotowa w sprayu czy taka do ubijania? I ile wkoncu poleca pani zelatyny zeby rzadkie sie nie zrobilo jak dziewczynom wyzej?pozdrawiam

    Odpowiedz
    • myślę, że będzie ok, proszę skropić banany sokiem z cytryny, do żelatyny dodać więcej wody 8-9 łyżek, nie będzie żadnych kluch, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  5. jaka ma być konsystencja tego ciasta po upieczeniu? takie miękkie i delikatne jak tradycyjny biszkopt czy twardsze i zbite?

    Odpowiedz
  6. dziękuję, mam jeszcze jedno pytanie. Ten tort robi się w tortownicy, później odepnę te brzegi, ale od spodu zostaje blaszka. A nawet jeśli w tortownicy piekę tylko biszkopt i wyjmuje go w całości, to tort składam na podstawie od plastikowego pojemnika do przechowywania ciast w lodówce. Mam taką piękną szklaną podstawę do tortów, ale zawsze zastanawiam się, jak przełożyć ten tort na tę podstawę, żeby go nie uszkodzić. W rezultacie ze strachu tort pozostaje na zielonym plastiku, zamiast na eleganckim szkle;) czy może jest jakaś specjalna metoda na takie przekładanie?

    Odpowiedz
  7. Witam,
    wspaniały przepis :) tort wyszedł przepyszny. Był mały problem z żelatyną, ale skończyło się dobrze. Polecam wszystkim

    Odpowiedz

Dodaj komentarz