Czekoladowo, czekoladowo! Przepis na tort czekoladowy z bananami dla prawdziwych czekoladoholików:). Ciemny biszkopt nasączony likierem bananowym z gęstym kremem czekoladowym i polewą. W środku aromatyczne banany, które dodają lekkości i soczystości. Pycha… Biszkopt i kakaową śmietanę radzę przygotować dzień wcześniej. Dżem można użyć o wyraźniejszym smaku, np. pomarańczowym lub pikantnym. Bardzo polecam…(zmodyfikowany przepis z gazetki „Gotuj krok po kroku”).
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Bisou .
Tort czekoladowy z bananami
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
130g cukru
140g mąki pszennej (użyłam tortowej)
30g ciemnego kakao bez cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
Do nasączenia:
około 1/3 szklanki likieru bananowego (możemy zastąpić go posłodzoną kawą, herbatą lub posłodzoną wodą z paroma kroplami aromatu waniliowego)
Masa z bananami:
500g śmietanki kremówki 30% lub 36%
40g ciemnego kakao bez cukru
60g cukru
11-12g żelatyny
5 bananów
1/2 cytryny
Polewa:
250g śmietanki kremówki 30% lub 36%
150g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70% (jeśli użyjemy czekolady 60%, to proszę dodać jej wtedy 50g więcej, czyli razem 200g)
50g masła
Dodatkowo:
około 100g dżemu porzeczkowego (ja użyłam malinowego)
banan do pokrojenia na plasterki lub chipsy bananowe
bita śmietana do ozdoby (około 120g śmietanki)
kakao do posypania
1. Śmietankę kremówkę (500g) wlać do rondelka z grubym dnem. Dodać 40g kakao i 60g cukru, zagotować. Zdjąć z ognia i wierzch przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na noc.
Biszkopt:
2. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Jaja ubić z cukrem na jasną kremową masę. Dodać w dwóch partiach mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu dodać olej, wymieszać łyżką.
4. Ciasto przełożyć to tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piernika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg (180°C na funkcji góra-dół) przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piernika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Biszkopt wyjąć z tortownicy i wyrównać nożem jego wierzch.
Włożyć go z powrotem do tortownicy, zamknąć obręcz i nasączyć go likierem. Następnie posmarować dżemem.
Masa z bananami:
6. Żelatynę przesypać do rondelka z grubym dnem, zalać 9-10 łyżkami zimnej wody i odstawić na 10 minut, aby napęczniała. Następnie dodać jeszcze 1 łyżkę wody i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Żelatyna ma być letnia.
7. Banany obrać, skropić sokiem z cytryny i położyć na wierzchu ciasta w okręgi (zdjęcie powyżej).
8. Zimną kakaową śmietankę ubić mikserem na jednolity krem (nie musi być bardzo sztywna). Do żelatyny dodać dwie łyżki kremu i rozmieszać. Następnie żelatynę dodać do pozostałego kakaowego kremu i wymieszać dokładnie łyżką. Krem rozłożyć na banany w tortownicy.
Polewa:
9. Do rondelka z grubym dnem dodać śmietankę, połamaną czekoladę i masło. Podgrzewać, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę (nie gotować). Polewę odstawić do ostygnięcia na około 10-15 minut i jeszcze ciepłą wylać na wierzch ciasta. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, aż stężeje polewa, najlepiej na całą noc.
10. Tort ostrożnie wyjąć z blaszki, oddzielając gorącym nożem ciasto od brzegów tortownicy (nóż maczać w gorącej wodzie). Wierzch ozdobić rozetkami bitej śmietany i plasterkami bananów skropionymi sokiem z cytryny. Na końcu posypałam tort kakao.
Udanych wypieków:)
Witam,czy ta śmietanką zagotowana musi stać w lodówce całą noc?Niewystarczy np3,4 godz???Dzięki.
Witam, mogą wystarczyć, pozdrawiam
Witam,jak polewę zrobię z jedną czekoladą mleczną a jedną gorzką to się niezastygnie…??? Dziękuję.
tak może być rzadsza, pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry. Czy zamiast żelatyny można dodać serek mascarpone?
powinno się udać, tylko może się bardziej ciapać przy krojeniu, pozdrawiam serdecznie
szkoda ,ze nazywa pani biszkoptem ciasto do którego daje pani 3 lyzki oleju .Ponadto piecze go pani z termoobiegiem.. I na dodatek ta zelatyna
Czyżby konkurencja? ;)
Torcik wspaniały napewno przetestuje:)Kolejny wspaniały torcik:)Tyle że ja raczej muszę zwiększyć składniki z racji że piekę torty duże bo tortownica 28cm lub 30cm,duża rodzinka:)
Wygląda cudownie! Można użyć zamiast likieru nektaru bananowego? Zależy mi na wyczuwalnym posmaku banana :)
myślę, że tak, pozdrawiam
Tort zrobiłam na urodziny córki. Żeby był wyższy biszkopt upiekłam większy i podzieliłam go na 2 części. Banany z pianką umieściłam pomiędzy biszkoptami, które posmarowałam dżemem wiśniowym. Na koniec cały wysmarowałam białą śmietaną i obsypałam startą czekoladą. Wyszedł przepyszny. Wszyscy byli pod wrażeniem. Czekoladowa pianka z bananami to idealne połączenie. Nie obyło się bez dokładek.
brzmi wspaniale, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Witam w czw upieke biszkopt i w pt bede konczyc impreza w sob czy to nie za eczesnie? Banany nie sciemnieja? Mqmy urodzinowa wspolna impreze z mezem to bedzie koj pierwszy tort w zyciu. Ta bita smietana ma byc gotowa w sprayu czy taka do ubijania? I ile wkoncu poleca pani zelatyny zeby rzadkie sie nie zrobilo jak dziewczynom wyzej?pozdrawiam
myślę, że będzie ok, proszę skropić banany sokiem z cytryny, do żelatyny dodać więcej wody 8-9 łyżek, nie będzie żadnych kluch, pozdrawiam serdecznie
jaka ma być konsystencja tego ciasta po upieczeniu? takie miękkie i delikatne jak tradycyjny biszkopt czy twardsze i zbite?
trochę zbity biszkopt, pozdrawiam
ja zawsze podważam dużym nożem podsuwam rękę i przenoszę, jakoś tak, pozdrawiam serdecznie :)
dziękuję, mam jeszcze jedno pytanie. Ten tort robi się w tortownicy, później odepnę te brzegi, ale od spodu zostaje blaszka. A nawet jeśli w tortownicy piekę tylko biszkopt i wyjmuje go w całości, to tort składam na podstawie od plastikowego pojemnika do przechowywania ciast w lodówce. Mam taką piękną szklaną podstawę do tortów, ale zawsze zastanawiam się, jak przełożyć ten tort na tę podstawę, żeby go nie uszkodzić. W rezultacie ze strachu tort pozostaje na zielonym plastiku, zamiast na eleganckim szkle;) czy może jest jakaś specjalna metoda na takie przekładanie?
Dzień dobry,
czy do tortownicy o średnicy 30cm mam robić z 1,5 porcji czy z podwójnej?
Pozdrawiam
1,5 porcji powinno wystarczyć, pozdrawiam
tak dosyć płaski, pozdrawiam
Dzień dobry, czy spód wychodzi płaski?
Witam,
wspaniały przepis :) tort wyszedł przepyszny. Był mały problem z żelatyną, ale skończyło się dobrze. Polecam wszystkim