Bardzo smaczny, lekki tort cytrynowy z bitą śmietaną. Na stałe zagości w moim repertuarze. Biszkopt jest puszysty i wystarczająco wilgotny. Polecam nasączyć go cytrynowym likierem. Całość delikatna, orzeźwiająca, nie za słodka, tort rozpływa się w ustach. Krem jest przygotowany w dość interesujący sposób. Przepis dostałam od czytelniczki Pani Edyty Czarny, za który bardzo dziękuję, oczywiście go zmodyfikowałam:), ale podstawy zostały. Bardzo polecam…
Tort cytrynowy
Składniki:
Biszkopt:
7 jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego
1 płaska łyżeczka proszku (niekoniecznie)
Krem:
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 2 cytryn
130g cukru
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
fix do śmietany (niekoniecznie)
Do nasączenia:
3/4 szklanki cytrynowego likieru Limoncello (można zastąpić posłodzoną herbatą z cytryną lub posłodzoną wodą z sokiem z cytryny)
Wierzch i boki:
600g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
4-5 łyżek cukru pudru
2 łyżki likieru Limoncello
2 łyżki soku z cytryny
fix do śmietany
3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
żółty barwnik spożywczy
żółta posypka cukrowa
wiórki białej czekolady
Krem:
1. Sok cytrynowy dopełnić wodą do 130ml. Dodać cukier i zagotować.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 3 łyżkami zimnej wody. Dodać ją do soku cytrynowego i mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać, powstanie rzadki kisiel. Kisiel zakryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia, następnie wstawić go do lodówki na całą noc.
Biszkopt:
2. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
4. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
5. Żółtka utrzeć z resztą cukru oraz cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek razem z aromatem i delikatnie wymieszać łyżką.
6. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką.
7. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i przekroić je w poziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta.
Krem:
8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno (można z fixem) i dodać cytrynowy kisiel, dokładnie wymieszać.
9. Jeden krążek ciasta położyć na paterze i nasączyć go 1/3 likieru. Nałożyć na niego 1/3 kremu, wyrównać i położyć drugi krążek ciasta. Nasączyć go likierem i nałożyć połowę pozostałego kremu. Na wierzch nałożyć trzeci krążek ciasta.
10. Ostatni krążek ciasta nasączyć likierem, posmarować jego wierzch i boki tortu pozostałym kremem, będzie to cienka warstwa. Tort odstawić w chłodne miejsce na parę godzin (ja odstawiłam na całą noc).
Wierzch i boki:
11. Żelatynę wsypać do rondelka, zalać niewielką ilością zimnej wody (około 3 łyżki) i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała. Dodać 2 łyżki soku z cytryny i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia.
12. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Dodać likier wymieszać. Do żelatyny dodać 1 kopiastą łyżkę śmietanki i rozmieszać. Następnie wlać ją do pozostałej ubitej śmietany i dokładnie wymieszać.
13. Odłożyć około 4-5 łyżek śmietany, do pozostałej dodać żółty barwnik spożywczy, wymieszać.
Gotowym żółtym kremem posmarować wierzch i boki tortu. Odłożoną śmietanę (białą) przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką (końcówka Wilton 22) i zrobić na wierzchu tortu białe rozetki. Pozostały żółty krem przełożyć również do woreczka z metalową końcówką (Wilton 2A) i wycisnąć żółte rozetki (kuleczki). Tort ozdobić żółtą posypką cukrową i posypać wiórkami białej czekolady.
Tort cytrynowy przechowywać w chłodnym miejscu.
Udanych wypieków:)
Ogromnie się cieszę:) bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Torcik robiłam w weekend. Pyszny, orzeźwiający, nie za słodki i bardzo aromatyczny :). Nie ostał się nawet kawałek :). Na stałe zagości w moim zeszycie z przepisami. Gratuluję przepisu :).
życzę smacznego! pozdrawiam:)
W sam raz trafił mi się ten przepis…za kilka dni łączę urodzinki moje i mojego męża i to jest coś czego szukałam! potem podzielę się efektami :)
tort jest na tortownicę 25-26cm więc myślę, że na blaszke o wymiarach 27×35 nie starczy, pozdrawiam
na jaką blachę przygotowane jest to ciasto? i czy wystarczy mi produktow na blaszke o wymiarach 27×35, :)
A dla mnie ten tort jest przepyszny! Osobiście nie przepadam za cytrusami, ale w tej wersji bardzo mi smakują :)
karolina: – proszę przeczytać punkt 1. i 8. pozdrawiam
Wygląda znakomicie :D
Cytrusy w kremach nas nie przekonują ale wygląd tortu już tak!
Ślicznie przyozdobiony :)
ciekawy krem.. do kremowki dodajemy mąkę ziemniaczana?
ja użyłam 36% ale może być również 30%, pozdrawiam
Super przepis ,mam tylko pytanie …czy ta kremowka ma zawierac 30 % czy tez 36 tluszczu?
tak jest duży, można zrobić z połowy porcji, pozdrawiam serdecznie
Chyba się skusze na niego dla męża na walentyki tylko jest trochę za duży może zrobię z polowy porcji ?
Ten przepis jest beznadziejny tort bardzo lekki taki lekki ze az sama woda zamiast kremu. Nie polecam!!!
co za bzdury, tyle razy robiłam już ten tort i nigdy nie było żadnej wody,
pozdrawiam serdecznie
U mnie tak samo, krem się lał, zamiast mieć zwartą konsystencję.