Pączki z piekarnika

Dzisiaj pączki z piekarnika dla osób, które nie lubią smażonego ciasta i chcą zaoszczędzić trochę kalorii. Pączki pieczone w piekarniku (bez blaszki do pączków) przygotowujemy tradycyjnie jak normalne pączki z ciasta drożdżowego. W smaku przypominają trochę puszyste bułeczki i ładnie pachną podczas pieczenia. W tym przepisie użyłam lukru z białka, ale możemy użyć tradycyjnego lukru, jak przy pączkach z marmoladą(klik). Polecam… (przepis troszkę zmodyfikowany z gazetki „Gotuj krok po kroku”).

paczki z piekarnika

Pączki z piekarnika
Składniki:
30g świeżych drożdży
3 szklanki mąki tortowej
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
80g masła
1 szklanka mleka
skórka starta z 1 cytryny
szczypta soli
Lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
1-2 łyżki soku z cytryny
2-3 krople aromatu waniliowego
różowy barwnik spożywczy
kolorowa posypka

paczki z piekarnika

Ciasto:
1. Drożdże rozkruszyć i zalać je 1/2 szklanki ciepłego mleka. Dodać 1 łyżkę cukru pudru i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (zaczyn ma podwoić swoją objętość).

2. Masło roztopić.

3. Do wyrośniętego zaczynu dodać żółtka, cukier wanilinowy, 2 łyżki cukru pudru, skórkę z cytryny i sól, wymieszać. Dodać przesianą mąkę, resztę mleka, krótko zamieszać i dodać ostygnięte, roztopione masło. Ciasto wyrabiać przez około 6 minut (wyrabiałam robotem kuchennym). Następnie odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut (ma podwoić objętość).

4. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich, podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 2cm. Z ciasta wycinać okręgi o średnicy około 6-8cm i w środku każdego wycinać małą dziurkę. Krążki układać na blaszce do pieczenia wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Zachować między pączkami odstępy, ponieważ sporo urosną. Nakryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

5. Pączki piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 15-20 minut (na funkcji góra-dół w 180°C). Szybko się pieką, więc proszę obserwować, aby ich nie przypalić. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Lukier:
6. Białko, cukier puder, sok z cytryny, barwnik ubić mikserem na jednolitą masę (jak będziemy długo ubijać, to lukier zrobi się bardzo gęsty, więc musimy go obserwować, aby nie przesadzić; jeśli wyjdzie za gęsty proszę dodać jeszcze soku z cytryny lub wody). Dodać aromat, wymieszać.

7. Pączki maczać w gotowym lukrze i układać je na kratce do pieczenia, aby nadmiar lukru spłynął. Na końcu posypać je kolorową posypką.

Udanych wypieków:)

paczki z piekarnika

Print Friendly, PDF & Email

15 komentarzy do “Pączki z piekarnika”

  1. Upiekłam mężowi (nieprzepada za słodyczami) smakowały, bardzo dzieci też zachwycone, dla mnie ok(mie ma to jak pączki na tłuszczyku) lukier był biały z kolorową posypką.Napewno upieke jeszcze nie raz. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Wyglądają przecudnie! I chyba podejmę się (w moim przypadku) wyzwania :) Dziękuję za te słodkości i wspaniałą stronę z pięknymi zdjęciami :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz