Dzisiaj pączki z piekarnika dla osób, które nie lubią smażonego ciasta i chcą zaoszczędzić trochę kalorii. Pączki pieczone w piekarniku (bez blaszki do pączków) przygotowujemy tradycyjnie jak normalne pączki z ciasta drożdżowego. W smaku przypominają trochę puszyste bułeczki i ładnie pachną podczas pieczenia. W tym przepisie użyłam lukru z białka, ale możemy użyć tradycyjnego lukru, jak przy pączkach z marmoladą(klik). Polecam… (przepis troszkę zmodyfikowany z gazetki „Gotuj krok po kroku”).
Pączki z piekarnika
Składniki:
30g świeżych drożdży
3 szklanki mąki tortowej
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
80g masła
1 szklanka mleka
skórka starta z 1 cytryny
szczypta soli
Lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
1-2 łyżki soku z cytryny
2-3 krople aromatu waniliowego
różowy barwnik spożywczy
kolorowa posypka
Ciasto:
1. Drożdże rozkruszyć i zalać je 1/2 szklanki ciepłego mleka. Dodać 1 łyżkę cukru pudru i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (zaczyn ma podwoić swoją objętość).
2. Masło roztopić.
3. Do wyrośniętego zaczynu dodać żółtka, cukier wanilinowy, 2 łyżki cukru pudru, skórkę z cytryny i sól, wymieszać. Dodać przesianą mąkę, resztę mleka, krótko zamieszać i dodać ostygnięte, roztopione masło. Ciasto wyrabiać przez około 6 minut (wyrabiałam robotem kuchennym). Następnie odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut (ma podwoić objętość).
4. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich, podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 2cm. Z ciasta wycinać okręgi o średnicy około 6-8cm i w środku każdego wycinać małą dziurkę. Krążki układać na blaszce do pieczenia wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Zachować między pączkami odstępy, ponieważ sporo urosną. Nakryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
5. Pączki piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 15-20 minut (na funkcji góra-dół w 180°C). Szybko się pieką, więc proszę obserwować, aby ich nie przypalić. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Lukier:
6. Białko, cukier puder, sok z cytryny, barwnik ubić mikserem na jednolitą masę (jak będziemy długo ubijać, to lukier zrobi się bardzo gęsty, więc musimy go obserwować, aby nie przesadzić; jeśli wyjdzie za gęsty proszę dodać jeszcze soku z cytryny lub wody). Dodać aromat, wymieszać.
7. Pączki maczać w gotowym lukrze i układać je na kratce do pieczenia, aby nadmiar lukru spłynął. Na końcu posypać je kolorową posypką.
Udanych wypieków:)
Děkuji za filmy a za recepty,jsou fakt výborné děkují za inspiraci.
a można nadziać marmoladą?
chyba tak, pozdrawiam
Jeśli chciałabym zrobić na suszonych drożdżach to starczy jedna saszeta?
myślę, że tak, pozdrawiam
Dziś zrobiłam i wyszły pyszne, dzieci polukrowały czekoladą i stwierdziły że jeszcze lepsze, mniam
Dziś odkopałam ten przepis. Rodzinka zadowolona 🙂
Ile mniej więcej czasu zejdzie na robienie tych pączków łącznie?
około 3 godzin myślę, pozdrawiam
około 18 sztuk, pozdrawiam
Ile sztuk wychodzi tak mniej więcej?
ogromnie się cieszę, że smakowały, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Upiekłam mężowi (nieprzepada za słodyczami) smakowały, bardzo dzieci też zachwycone, dla mnie ok(mie ma to jak pączki na tłuszczyku) lukier był biały z kolorową posypką.Napewno upieke jeszcze nie raz. Pozdrawiam
Bardzo się cieszę:) i życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Wyglądają przecudnie! I chyba podejmę się (w moim przypadku) wyzwania :) Dziękuję za te słodkości i wspaniałą stronę z pięknymi zdjęciami :)
Bomba, zrobię! :)