Ciasteczka bez mąki z masłem orzechowym i czekoladą

Uwielbiam masło orzechowe, dlatego skusiłam się na te pyszne ciasteczka bez mąki z gorzką czekoladą i oczywiście masłem orzechowym. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Ładnie pachną, świetnie smakują i są sycące. Na pewno nie jeden raz będzie powtórka:). Do ich przygotowania użyłam masła orzechowego o zawartości orzechów 90%. Polecam… (przepis ze strony taste).

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal Old England oraz White Rose .

ciasteczka bez maki z maslem orzechowym

Ciasteczka bez mąki z masłem orzechowym i czekoladą
Składniki:
250g masła orzechowego
(użyłam gładkiego masła o zawartości orzechów ziemnych 90%)
3/4 szklanki cukru
1 duże jajko
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
3/4 szklanki kropelek czekoladowych lub poszatkowanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki poszatkowanych orzechów (użyłam włoskich)

1. Do miski przełożyć masło orzechowe, dodać cukier, jajko, sodę, sól i dokładnie wymieszać mikserem na średnich obrotach przez około 1-2 minuty (można też łyżką).

2. Dodać czekoladę, orzechy i wymieszać.

3. Z ciasta formować w rękach kuleczki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i trochę spłaszczać. Proszę zachować między ciasteczkami około 3-4 cm odstępy.
Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 13-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika (ciasteczka są miękkie) poczekać 15 minut, aż przestygną i dopiero wtedy je przenosić z blachy.

Udanych wypieków:)

ciasteczka bez maki z maslem orzechowym

15 komentarzy do “Ciasteczka bez mąki z masłem orzechowym i czekoladą”

  1. Własnie zrobiłam. Zamiast cukru dałam banana, masło miałam z kawałkami orzechów. Poszatkowałam czekoladę gorzką i orzeszki ziemne. Na razie ciasteczka stygną ale ciepłe są pyszne :D A przepis z tych szybkich, taki jakie najbardziej lubię ;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz