Uwielbiam masło orzechowe, dlatego skusiłam się na te pyszne ciasteczka bez mąki z gorzką czekoladą i oczywiście masłem orzechowym. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Ładnie pachną, świetnie smakują i są sycące. Na pewno nie jeden raz będzie powtórka:). Do ich przygotowania użyłam masła orzechowego o zawartości orzechów 90%. Polecam… (przepis ze strony taste).
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal Old England oraz White Rose .
Ciasteczka bez mąki z masłem orzechowym i czekoladą
Składniki:
250g masła orzechowego
(użyłam gładkiego masła o zawartości orzechów ziemnych 90%)
3/4 szklanki cukru
1 duże jajko
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
3/4 szklanki kropelek czekoladowych lub poszatkowanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki poszatkowanych orzechów (użyłam włoskich)
1. Do miski przełożyć masło orzechowe, dodać cukier, jajko, sodę, sól i dokładnie wymieszać mikserem na średnich obrotach przez około 1-2 minuty (można też łyżką).
2. Dodać czekoladę, orzechy i wymieszać.
3. Z ciasta formować w rękach kuleczki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i trochę spłaszczać. Proszę zachować między ciasteczkami około 3-4 cm odstępy.
Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 13-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika (ciasteczka są miękkie) poczekać 15 minut, aż przestygną i dopiero wtedy je przenosić z blachy.
Udanych wypieków:)
Ciastka wyszły pyszne Super przepis Pozdrawiam 🙂
Pyszne, szybkie, łatwe. Mam tylko pytanie czy powinny być krupiące czy takie mięciutkie bo mi wyszły właśnie takie 😜
czy istnieje tutaj mozliwosc dodawania przepisow do ulubione?Jak zachowac ulubiony przepis z tego bloga?
przykro mi nie ma takiej opcji, pozdrawiam
nie wiem, nie używałam zamiennie siemienia lnianego, pozdrawiam
A jaką rolę mają jajka w tym przepisie – można zastąpić siemieniem lnianym, żeby były wegańskie?
brzmi smakowicie, będę musiała też takie zrobić:) pozdrawiam serdecznie
Własnie zrobiłam. Zamiast cukru dałam banana, masło miałam z kawałkami orzechów. Poszatkowałam czekoladę gorzką i orzeszki ziemne. Na razie ciasteczka stygną ale ciepłe są pyszne :D A przepis z tych szybkich, taki jakie najbardziej lubię ;)
Polecam masło orzechowe domowej roboty :-) . Potrzebne nam tylko fistaszki, odrobina soli i dobry blender :-)
myślę, że nie tu chodzi o prawdziwe masło orzechowe, nie krem czekoladowy, pozdrawiam serdecznie
Może być nutella ??
bardzo mi miło:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Wspaniałe! Bardzo dobry przepis, wypróbowałam i polecam :)
Pycha, pycha, pycha! :)
Kwintesencja smaku! Takich ciasteczek nigdy nie za dużo :D
Masło orzechowe według nas może być dosłownie wszędzie ;)