Herbatniki cytrynowe – Bardzo smaczne, kruche, cytrynowe ciasteczka. W smaku idealnie cytrynowe, nie za delikatnie i nie za mocno czuć cytrynę. Łatwe w przygotowaniu i w miarę szybkie, tylko trochę czasu ciasto musi się schłodzić w lodówce. Nie zawierają ani jajek, ani proszku do pieczenia, czy sody. Muszę przyznać, że dla mnie rewelacyjne, bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis z gazety „Palce lizać”).
Herbatniki cytrynowe
składniki:
220g masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru pudru
skórka otarta z 4 cytryn
4 łyżki soku z cytryny
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 szklanki mąki
2,5 łyżki mąki kukurydzianej
szczypta soli
1. Wymieszać razem obie mąki i sól.
2. Masło ucierać mikserem przez około 30 sekund, następnie stopniowo wsypać cukier puder.
3. Dodać skórkę z cytryny, aromat i sok, wymieszać mikserem ustawionym na najniższe obroty. Wsypać mąkę wymieszaną z solą i krótko, ale dokładnie wymieszać (ciasto wychodzi dość klejące).
4. Z ciasta uformować rulon (zrobiłam to na desce, którą wcześniej podsypałam mąką) i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
5. Po wyjęciu z lodówki ciasto pokroić na plastry o grubości około 1cm. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąkę. Między ciasteczkami zachować odstęp.
6. Ciasteczka piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 15-17 minut.
Udanych wypieków:)
wychodzi około 30 ciastek, proszę zmniejszyć ilość składników o połowę, pozdrawiam
Witam, mam pytanie odnośnie ile wychodzi ciasteczek z tego przepisu ? I jak mogłabym zmniejszyć ilość składników by zrobić ich mniej ?
po 17 min były jeszcze surowe, trzeba piec dłużej. Moje dziecko je uwielbia