Herbatniki cytrynowe

Herbatniki cytrynowe – Bardzo smaczne, kruche, cytrynowe ciasteczka. W smaku idealnie cytrynowe, nie za delikatnie i nie za mocno czuć cytrynę. Łatwe w przygotowaniu i w miarę szybkie, tylko trochę czasu ciasto musi się schłodzić w lodówce. Nie zawierają ani jajek, ani proszku do pieczenia, czy sody. Muszę przyznać, że dla mnie rewelacyjne, bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis z gazety „Palce lizać”).

Herbatniki cytrynowe

Herbatniki cytrynowe
składniki:
220g masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru pudru
skórka otarta z 4 cytryn
4 łyżki soku z cytryny
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 szklanki mąki
2,5 łyżki mąki kukurydzianej
szczypta soli

1. Wymieszać razem obie mąki i sól.

2. Masło ucierać mikserem przez około 30 sekund, następnie stopniowo wsypać cukier puder.

3. Dodać skórkę z cytryny, aromat i sok, wymieszać mikserem ustawionym na najniższe obroty. Wsypać mąkę wymieszaną z solą i krótko, ale dokładnie wymieszać (ciasto wychodzi dość klejące).

4. Z ciasta uformować rulon (zrobiłam to na desce, którą wcześniej podsypałam mąką) i wstawić do lodówki na około 2 godziny.

5. Po wyjęciu z lodówki ciasto pokroić na plastry o grubości około 1cm. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąkę. Między ciasteczkami zachować odstęp.

6. Ciasteczka piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 15-17 minut.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

18 komentarzy do “Herbatniki cytrynowe”

  1. Witam, mam pytanie odnośnie ile wychodzi ciasteczek z tego przepisu ? I jak mogłabym zmniejszyć ilość składników by zrobić ich mniej ?

    Odpowiedz
  2. witam slicznie, wyszly super extra dobre,jak moglam pomylic maki za pierwszym razem, to nic…bylo minelo….wspaniale w domu tak cytrynowo…a za oknem pada….dziekuje xxx

    Odpowiedz
  3. Bardzo dziękuję za miłe słowa i ciesze się, że ciasteczka smakowały,
    to nie był żaden wysiłek sama przyjemność,
    pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  4. No więc dostarczone wczoraj już napocząłem, są excellent. Bardzo dziękuję za wysiłek wykonany tuż przed nocą.
    To jest bardzo niebezpieczna strona dla łasuchów, mam 100% pewności, że po dłuższym przeglądaniu i czytaniu waga czytająceg przekroczy wszystkie normy przyzwoitości. Alicja podjęł heroiczną decyzję o wypróbowaniu przepisów na ciasteczka owsiane. Dodaję stronę do ulubionych. A+K

    Odpowiedz
  5. dziekuje slicznie,jeszcze raz sprubuje…acha…shortbread mojej babci jest niezastapiony,130 g masla,60 g cukru bialego,130 g zwyklej maki i 60 g maki ryzowej spròbuj….przyznasz mi racje buziaczkixxx

    Odpowiedz
  6. Cześć,
    po Twoim komentarzu upiekłam je kolejny raz i dalej uważam, że ciasteczka są świetne,
    mąka kukurydziana to nie to samo co skrobia kukurydziana, na opakowaniu musi pisać, że to mąka i ciasteczka raczej nie rosną, pozostają w tym samym kształcie,
    tym razem do ciasteczek dodałam skórkę z 2 cytryn i jedną z pomarańczy i piekłam je trochę dłużej 17 minut, bo coś ostatnio lubię bardziej przypieczone ciasteczka, uważam że wyszły super,
    pozdrawiam serdecznie

    P.s użyłam takiej mąki http://wygodny-market.pl/produkt/3218/69/Art_sypkie/maki/Kupiec_Maka_kukurydziana_400g_.html

    Odpowiedz
  7. witam, kompletna klapa, cos nie tak….Natali chyba mi sie pomylily maki,maka kukurydziana to jaka, ta co sie robi polente, bo ja dalam, skrobie kukurudziana i wyszly plaskie i bardzo maslane chze je zrobic jeszcze raz moze mipomozesz rozwiazac problem z maka dzieki xxx milego dnia

    Odpowiedz

Dodaj komentarz