Herbatniki cytrynowe

Herbatniki cytrynowe – Bardzo smaczne, kruche, cytrynowe ciasteczka. W smaku idealnie cytrynowe, nie za delikatnie i nie za mocno czuć cytrynę. Łatwe w przygotowaniu i w miarę szybkie, tylko trochę czasu ciasto musi się schłodzić w lodówce. Nie zawierają ani jajek, ani proszku do pieczenia, czy sody. Muszę przyznać, że dla mnie rewelacyjne, bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis z gazety „Palce lizać”).

Herbatniki cytrynowe

Herbatniki cytrynowe
składniki:
220g masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru pudru
skórka otarta z 4 cytryn
4 łyżki soku z cytryny
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 szklanki mąki
2,5 łyżki mąki kukurydzianej
szczypta soli

1. Wymieszać razem obie mąki i sól.

2. Masło ucierać mikserem przez około 30 sekund, następnie stopniowo wsypać cukier puder.

3. Dodać skórkę z cytryny, aromat i sok, wymieszać mikserem ustawionym na najniższe obroty. Wsypać mąkę wymieszaną z solą i krótko, ale dokładnie wymieszać (ciasto wychodzi dość klejące).

4. Z ciasta uformować rulon (zrobiłam to na desce, którą wcześniej podsypałam mąką) i wstawić do lodówki na około 2 godziny.

5. Po wyjęciu z lodówki ciasto pokroić na plastry o grubości około 1cm. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąkę. Między ciasteczkami zachować odstęp.

6. Ciasteczka piekłam w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez 15-17 minut.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

18 komentarzy do wpisu „Herbatniki cytrynowe

  1. witam, kompletna klapa, cos nie tak….Natali chyba mi sie pomylily maki,maka kukurydziana to jaka, ta co sie robi polente, bo ja dalam, skrobie kukurudziana i wyszly plaskie i bardzo maslane chze je zrobic jeszcze raz moze mipomozesz rozwiazac problem z maka dzieki xxx milego dnia

  2. Cześć,
    po Twoim komentarzu upiekłam je kolejny raz i dalej uważam, że ciasteczka są świetne,
    mąka kukurydziana to nie to samo co skrobia kukurydziana, na opakowaniu musi pisać, że to mąka i ciasteczka raczej nie rosną, pozostają w tym samym kształcie,
    tym razem do ciasteczek dodałam skórkę z 2 cytryn i jedną z pomarańczy i piekłam je trochę dłużej 17 minut, bo coś ostatnio lubię bardziej przypieczone ciasteczka, uważam że wyszły super,
    pozdrawiam serdecznie

    P.s użyłam takiej mąki http://wygodny-market.pl/produkt/3218/69/Art_sypkie/maki/Kupiec_Maka_kukurydziana_400g_.html

  3. dziekuje slicznie,jeszcze raz sprubuje…acha…shortbread mojej babci jest niezastapiony,130 g masla,60 g cukru bialego,130 g zwyklej maki i 60 g maki ryzowej spròbuj….przyznasz mi racje buziaczkixxx

  4. No więc dostarczone wczoraj już napocząłem, są excellent. Bardzo dziękuję za wysiłek wykonany tuż przed nocą.
    To jest bardzo niebezpieczna strona dla łasuchów, mam 100% pewności, że po dłuższym przeglądaniu i czytaniu waga czytająceg przekroczy wszystkie normy przyzwoitości. Alicja podjęł heroiczną decyzję o wypróbowaniu przepisów na ciasteczka owsiane. Dodaję stronę do ulubionych. A+K

  5. Bardzo dziękuję za miłe słowa i ciesze się, że ciasteczka smakowały,
    to nie był żaden wysiłek sama przyjemność,
    pozdrawiam serdecznie:)

  6. witam slicznie, wyszly super extra dobre,jak moglam pomylic maki za pierwszym razem, to nic…bylo minelo….wspaniale w domu tak cytrynowo…a za oknem pada….dziekuje xxx

  7. Witam, mam pytanie odnośnie ile wychodzi ciasteczek z tego przepisu ? I jak mogłabym zmniejszyć ilość składników by zrobić ich mniej ?

Dodaj komentarz

.