Z okazji Dnia Matki zdecydowałam się przygotować ten śliczny, piętrowy torcik. Biszkopt jest z białą czekoladą, która nadaje mu delikatności i lekkości, dzięki temu dobrze smakuje, spokojnie można go przygotować jako samodzielne ciasto. Nadzienie zrobione jest z truskawek, a całość wykończona bitą śmietaną z ziarenkami wanilii. Do ozdoby użyłam pokrojone mango, truskawki i melisę. Mam nadzieję, że będzie mojej mamie smakowało:) Zachęcam do pieczenia…
Torcik piętrowy z nadzieniem truskawkowym i bitą śmietaną
Składniki:
Ciasto:
150g białej czekolady (polecam białą czekoladę z Lidla sprzedawaną po 200g)
200g masła
3 duże jajka w temperaturze pokojowej
150g cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny (możemy zastąpić pomarańczą)
220g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
300g + 5 truskawek – umytych i obranych
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mąki kukurydzianej
1/3 szklanki wody
Wierzch:
600g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii (jeśli nie mamy, proszę dodać 2 łyżeczki cukru wanilinowego)
1 fix do śmietany (w gorący dzień można użyć 2)
Do ozdoby:
truskawki
kawałeczki mango lub brzoskwini, ananasa, melona
listki melisy
Ciasto:
1. Do rondelka z grubym dnem przełożyć połamaną czekoladę i pokrojone masło. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia.
2. Jajka utrzeć z cukrem i skórką cytrynową, ucierać przez około 4 minuty mikserem ustawianym na najwyższe obroty. Następnie dodać powoli, ciągle mieszając mikserem, białą czekoladę z masłem (jeśli masa czekoladowa z masłem się rozwarstwiła, to proszę ją energicznie wymieszać łyżką), wymieszać łyżką lub mikserem na niskich obrotach do połączenia składników.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać ją na jajeczną masę, wymieszać łyżką na jednolitą masę.
4. Ciasto przełożyć do dwóch tortownic, jednej o średnicy 16cm i drugiej o średnicy 12cm wyłożonych papierem od pieczenia, tylko dno. Ciasto wyrównać i wstawić do nagrzanego piernika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 40-45 minut, mniejszą foremkę piekłam 5 minut krócej. Ciasta piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Nadzienie:
5. Odłożyć 5 truskawek, a resztę zmiksować na mus. Przelać je do rondelka z grubym dnem, dodać wodę, cukier i mąkę kukurydzianą, wymieszać . Następnie podgrzewać mieszając, aż masa truskawkowa się zagotuje, zmniejszyć wtedy ogień i gotować masę przez około 5 minut (proszę uważać, żeby nie przypalić). Zdjąć gęstą masę z ognia i odstawić do przestygnięcia.
Wierzch:
6. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, fiksem i wyskrobanymi ziarenkami wanilii.
7. Ciasta ostrożnie wyjąć z tortownicy, nożem oddzielić je od brzegów tortownicy i zdjąć obręcze. Każde ciasto wyrównać z wierzchu i przekroić w poziomie dwa razy. Krążek większego ciasta ułożyć na paterze.
8. Odłożone truskawki pokroić na dość cienkie plasterki.
Około 1/3 bitej śmietany przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką i wycisnąć jej część wokół brzegu ciasta znajdującego się na paterze (patrz zdjęcie poniżej). Na środek nałożyć sporą łyżkę masy truskawkowej i na wierzchu poukładać plasterki truskawek (jeden obok drugiego).
9. Drugi krążek ciasta posmarować cienko bitą śmietaną i posmarowaną stroną ułożyć go na wierzchu ciasta z truskawkami na paterze. Następnie z drugim krążkiem ciasta postępujemy jak z pierwszym (wyciskamy część śmietany wokół brzegu ciasta, na środek nakładamy sporą łyżkę masy truskawkowej i na wierzchu układamy plasterki truskawek) i przykrywamy go trzecim krążkiem. Tak złożone pierwsze ciasto pokrywamy bitą śmietaną (wierzch i boki). Łyżeczką na brzegach ciasta robimy wgłębienia.
10. Mniejsze ciasto przygotowujemy jak pierwsze i kładziemy je na środku większego ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem dekorujemy je truskawkami, kawałkami mango lub melona oraz listkami melisy.
Udanych wypieków:)
tort jest lekki i nieduży, ja najpierw kroiłam wierzch, a później dół, ale przy takiej wielkości można przez całą długość, pozdrawiam
Bardzo śliczny torcik.
Tylko jedno mnie nurtuje.. Jak kroi sie taki tort.?
Nie trzeba wzmacniać krążków podpurkami.?
w tym wypadku wydaje mi się, że nie, chyba żeby podgotować owoce z cukrem i na końcu dodać żelatynę rozpuszczoną lub cukier żelujący, pozdrawiam
Nie można więc niczym innym zastąpić mąki kukurydzianej ?
z mąką ziemniaczaną wyjdzie taki kisiel, będzie to trochę co innego, pozdrawiam
Czy zamiast mąki kukurydzianej można użyć czegoś innego? Mąka ziemniaczana spełnia te same funkcje ?
Monia_wu: – bardzo mi miło:), cieszę się, że tort smakował, dziękuję za komentarz,
Karola: – przykro mi że opadł,
pozdrawiam serdecznie
A mi biszkopt opadł… Do pewnego momentu rósł, potem klapnął. Nie wiem, co teraz, to miał być tort, nie ciasto… :( Może ktoś pomoże?
Zrobiłam to ciasto, choć z braku foremek jako zwykły tort, nie piętrowy. Ciasto z czekolada i cytrynową skórką jest bardzo ciekawe w smaku, smakuje mi nawet samo bez dodatków, jako taka babka. A masa truskawkowa choć po przygotowaniu wydawała mi się dziwna w smaku, to w połączeniu ze śmietaną smakowała super!Polecam ten przepis, bardzo udały mi się urodziny z tym tortem i prosili goście o dokładki. 5-letnia siostrzenica dała mu taką reklamę: ciociu, zrobiłaś taki leciutki ten tort, taki lekki jak nie wiem, piórko chyba:)
nie wpadłem na lepszy genialny pomysł :P zrobie go w wersji chyba xxl :D czyli 18 – 22 :D przeliczę pole tortownic i dopasuje przepis :P o tym co z tego wyjdzie dam znać w najbliższym czasie :D
wiadomo wiosna jest i tyle piękności na dworze że na ciacha zostało mało czasu
pozdrowienia :)
Cześć:) dawno się nie odzywałeś, ale ja też dawano nie robiłam żadnego tortu:P, więc cieszę się, że Ci się spodobał, tak myślałam że te tortownice mogą być problemem, ale można upiec w prostokątnej blaszce i powycinać okręgi przykładając papier przycięty do okręgu lub jakąś podstawke i prostopadle trzymając nóż do podłoża wyciąć biszkopty, pozdrawiam serdecznie i dzięki:)
no no no :) bardzo ciekawy , ty to jednak umiesz ozdobić kazde ciacho :D
ale 12 cm i 16 cm tortownica kurcze jest problem :(
Wygląda imponująco. Jestem pewna, że mama była zachwycona :)
nie są suche, zwilgotniały od bitej śmietany i nadzienia truskawkowego, pozdrawiam
Wygląda świetnie. Przepis na biszkopt z biała czekoladą wykorzystam na ciasto do przedszkola. Widzę, że blaty nie są nasączane czy nie są suche?