Torcik piętrowy z nadzieniem truskawkowym i bitą śmietaną

Z okazji Dnia Matki zdecydowałam się przygotować ten śliczny, piętrowy torcik. Biszkopt jest z białą czekoladą, która nadaje mu delikatności i lekkości, dzięki temu dobrze smakuje, spokojnie można go przygotować jako samodzielne ciasto. Nadzienie zrobione jest z truskawek, a całość wykończona bitą śmietaną z ziarenkami wanilii. Do ozdoby użyłam pokrojone mango, truskawki i melisę. Mam nadzieję, że będzie mojej mamie smakowało:) Zachęcam do pieczenia…

torcik pietrowy6

Torcik piętrowy z nadzieniem truskawkowym i bitą śmietaną
Składniki:
Ciasto:
150g białej czekolady (polecam białą czekoladę z Lidla sprzedawaną po 200g)
200g masła
3 duże jajka w temperaturze pokojowej
150g cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny (możemy zastąpić pomarańczą)
220g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
300g + 5 truskawek – umytych i obranych
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mąki kukurydzianej
1/3 szklanki wody
Wierzch:
600g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii (jeśli nie mamy, proszę dodać 2 łyżeczki cukru wanilinowego)
1 fix do śmietany (w gorący dzień można użyć 2)
Do ozdoby:
truskawki
kawałeczki mango lub brzoskwini, ananasa, melona
listki melisy

torcik pietrowy

Ciasto:
1. Do rondelka z grubym dnem przełożyć połamaną czekoladę i pokrojone masło. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia.

2. Jajka utrzeć z cukrem i skórką cytrynową, ucierać przez około 4 minuty mikserem ustawianym na najwyższe obroty. Następnie dodać powoli, ciągle mieszając mikserem, białą czekoladę z masłem (jeśli masa czekoladowa z masłem się rozwarstwiła, to proszę ją energicznie wymieszać łyżką), wymieszać łyżką lub mikserem na niskich obrotach do połączenia składników.

3. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać ją na jajeczną masę, wymieszać łyżką na jednolitą masę.

4. Ciasto przełożyć do dwóch tortownic, jednej o średnicy 16cm i drugiej o średnicy 12cm wyłożonych papierem od pieczenia, tylko dno. Ciasto wyrównać i wstawić do nagrzanego piernika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 40-45 minut, mniejszą foremkę piekłam 5 minut krócej. Ciasta piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.

torcik pietrowy

Nadzienie:
5. Odłożyć 5 truskawek, a resztę zmiksować na mus. Przelać je do rondelka z grubym dnem, dodać wodę, cukier i mąkę kukurydzianą, wymieszać . Następnie podgrzewać mieszając, aż masa truskawkowa się zagotuje, zmniejszyć wtedy ogień i gotować masę przez około 5 minut (proszę uważać, żeby nie przypalić). Zdjąć gęstą masę z ognia i odstawić do przestygnięcia.

Wierzch:
6. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, fiksem i wyskrobanymi ziarenkami wanilii.

7. Ciasta ostrożnie wyjąć z tortownicy, nożem oddzielić je od brzegów tortownicy i zdjąć obręcze. Każde ciasto wyrównać z wierzchu i przekroić w poziomie dwa razy. Krążek większego ciasta ułożyć na paterze.

8. Odłożone truskawki pokroić na dość cienkie plasterki.
Około 1/3 bitej śmietany przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką i wycisnąć jej część wokół brzegu ciasta znajdującego się na paterze (patrz zdjęcie poniżej). Na środek nałożyć sporą łyżkę masy truskawkowej i na wierzchu poukładać plasterki truskawek (jeden obok drugiego).

torcik pietrowy8

9. Drugi krążek ciasta posmarować cienko bitą śmietaną i posmarowaną stroną ułożyć go na wierzchu ciasta z truskawkami na paterze. Następnie z drugim krążkiem ciasta postępujemy jak z pierwszym (wyciskamy część śmietany wokół brzegu ciasta, na środek nakładamy sporą łyżkę masy truskawkowej i na wierzchu układamy plasterki truskawek) i przykrywamy go trzecim krążkiem. Tak złożone pierwsze ciasto pokrywamy bitą śmietaną (wierzch i boki). Łyżeczką na brzegach ciasta robimy wgłębienia.

10. Mniejsze ciasto przygotowujemy jak pierwsze i kładziemy je na środku większego ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem dekorujemy je truskawkami, kawałkami mango lub melona oraz listkami melisy.

Udanych wypieków:)

torcik pietrowy

torcik pietrowy

Print Friendly, PDF & Email

27 komentarzy do “Torcik piętrowy z nadzieniem truskawkowym i bitą śmietaną”

  1. Dzień dobry! Jakie proporcje byłyby do blaszek 26 i 20? I jaki wtedy czas pieczenia? Czy nie będą potrzebne wsporniki do utrzymania górnego piętra? Z góry dziękuję za pomoc :)

    Odpowiedz
  2. Czy można zrobić czekoladowy / kakaowy biszkopt do takiego truskawkowego nadzienia? Oczywiście nie zrobiłabym piętrowego tortu, bo myślę, że za ciężki byłby 🤔

    Odpowiedz
  3. Mam pytanie, czy zamiast truskawek mogę użyć dżemu gęstego?czy się sprawdzi? A może frużelinę? Proszę o podpowiedź, nie mam doświadczenia a chcę zrobić krem truskawkowy, może ma Pani jakiś szybki patent?Jeszcze nie sezon na truskawki, ale tak mi one na myśl przyszły..

    Odpowiedz
  4. ja nie użyłam, bo tort jest lekki, nie ma dużo owoców, ale jeśli chce mieć Pani pewność to proszę wbić ze 3 rurki, pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Dzień dobry, chce zrobić taki tort, ale martwię się ze piętro się zapadnie. Czy naprawdę nie trzeba używać zbędnych wsporników przy tej wielkości tortu? Dziękuje z góry za odpowiedz :) torcik wspaniały! :)

    Odpowiedz
  6. A gdyby zamiast tego musu truskawkowego dać dżem truskawkowy własnej roboty to będzie ok? smaki się zgrają? podgrzewać ten dżem przed nałożeniem czy niekoniecznie? chcę zrobić na komunię córki i szukam czegoś dla dzieci

    Odpowiedz

Dodaj komentarz