Nowy sezon truskawkowy w Małej Cukierence został otwarty:). Zapraszam na szybki i prosty w przygotowaniu deser z truskawkami. Lekki i smaczny, nie za słodki, troszkę waniliowy. Krem zrobiony jest z serka mascarpone i bitej śmietany. Te dwa składniki świetnie podkreślają wyjątkowy smak i aromat truskawek. Deser ładnie i apetycznie się prezentuje, bardzo polecam…
Porcelana z owocami ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS.
Prosta fantazja z truskawkami
Składniki na około 7-8 porcji:
250g serka mascarpone
250g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2/3 szklanki bardzo gorącej wody
1/3 szklanki zimnej wody – w temperaturze pokojowej
1 galaretka truskawkowa na 500ml wody
2-4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
około 1kg truskawek
Do ozdoby:
biszkopty
poszatkowane pistacje
stokrotki
1. Galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody. Dodać zimną wodę, wymieszać. Odstawić, aż galaretka będzie miała pokojową temperaturę.
2. Truskawki umyć, obrać i pokroić na kawałeczki.
3. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
4. Serek przełożyć do miski. Stopniowo dodawać do niego przestygniętą galaretkę (w około 6 partiach), po każdym dodaniu wymieszać łyżką lub mikserem na niskich obrotach, aż składniki się połączą (jeśli masa się troszkę zwarzy, to proszę się nie martwić, po dodaniu do bitej śmietany masa powinna zrobić się jednolita) .
5. Następnie serek z galaretką dodać do bitej śmietany i wymieszać łyżką. Do salaterek nakładać warstwami krem i truskawki. Deser wstawić na około 2 godziny do lodówki. Przed podaniem ozdobić go biszkoptami i pistacjami.
Smacznego:)
zagęszcza i dodaje smaku, pozdrawiam serdecznie
Zrobione – szybko i przepysznie :) niemniej jednak nasuwa mi się jedno pytanie: czy galaretka jest konieczna? Zagęszcza ona krem czy dodaje tylko smaku?
Prosto, a jak pysznie… Idealny letni deser :)