Ciasto „Dziwaczek” z bakaliami, ptasim mleczkiem i kremem kawowym

Pyszne ciasto z ptasim mleczkiem i kremem kawowym. Bardzo smaczne, szczególnie na drugi dzień, jak smaki się „przegryzą”. Ciasto ciekawie się prezentuje i stąd nazwa „dziwaczek”. Troszkę się przy nim napracujemy, ponieważ do upieczenia są dwa biszkopty, do tego gotujemy budyń kawowy i na samym końcu ubijamy śmietankę, ale uważam, że warto go przygotować. Ciasto radzę wyciągnąć z lodówki na 30 minut przed podaniem, krem maślany wtedy zmięknie i ciasto lepiej się będzie kroiło. Do nasączenia biszkoptów możemy użyć, oprócz herbaty, kawy lub wody. Bardzo polecam… (inspiracja z książki siostry Anastazji :))

Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

ciasto1

Ciasto „Dziwaczek” z bakaliami, ptasim mleczkiem i kremem kawowym
Składniki:
Biszkopt I:
4 duże jajka- osobno żółtka i białka
140g cukru
80g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki ciemnego kakao bez cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Biszkopt II:
6 jajek osobno żółtka i białka
1 łyżka ciemnego kakao bez cukru
3/4 szklanki cukru
100g poszatkowanych orzechów włoskich
70g rodzynek
6 łyżek mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki mleka
260g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
600g ptasiego mleczka
2 czerwone galaretki
Wierzch:
około 450-500g śmietanki kremówki 36% lub 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
fix do śmietany (niekoniecznie)
kakao do posypania
Do nasączenia:
1/2 szklanki zaparzonej herbaty (lub wody)
2-3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru

ciasto2

Biszkopt I:
1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

3. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.

4. Na jajeczną masę przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać aromat i wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 – 35 minut.

5. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki (patrz FILM). Składniki do nasączenia wymieszać i połową skropić biszkopt w blaszce.

Biszkopt II:
6. Wszystko dokładnie przygotowujemy, jak przy „biszkopcie I”, tylko wraz z mąką dodajemy orzechy i rodzynki. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).

7. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i zdjąć papier do pieczenia.

Krem:
8. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. Dodać mąkę, kawę i wymieszać mikserem.

9. Mleko zagotować. Zmniejszyć ogień i dodać kawową masę z żółtek, szybko, energicznie wymieszać i zagotować dość gęsty budyń (patrz FILM). Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia (budyń ma mieć temperaturę pokojową, jak masło).

10. Dwie galaretki rozpuścić w 750ml wody i odstawić do ostygnięcia.

11. Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty (ucierać przez około 3 minuty). Następnie stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Mieszać, aż powstanie gładki krem (patrz FILM).

12. Biszkopt w blaszce (Biszkopt I) posmarować połową kawowego kremu. Na wierzchu poukładać ptasie mleczko i zalać je tężejącą galaretką. Wyrównać i ciasto wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje.

13. Drugi biszkopt wyciągnąć z blaszki i ściągnąć papier. Posmarować go pozostałym kremem (albo pozostałym kremem posmarować stężałą galaretkę) i położyć go na galaretce stroną posmarowaną kremem. Lekko docisnąć, biszkopt nasączyć pozostałym ponczem i ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

Wierzch:
14. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Przełożyć ją do szprycy lub woreczka z metalową końcówką (użyłam Wilton 2A) i ozdobić nią wierzch ciasta (patrz FILM). Na końcu ciasto posypać kakao.
Ciasto wyciągnąć z lodówki na około 30 minut przed podaniem, krem maślany wtedy zmięknie i ciasto będzie się lepiej kroiło.

Udanych wypieków:)

ciasto4

kubeczek1

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

38 komentarzy do wpisu „Ciasto „Dziwaczek” z bakaliami, ptasim mleczkiem i kremem kawowym”

  1. Po prostu jedno, wielki WOW! Ciasto prezentuje się niesamowicie! Muszę się powstrzymać, żeby nie obślinić monitora :P Myślę, że warto trochę popracować dla takiego efektu. Gratuluję pomysłu ;)

    Odpowiedz
  2. Ciasto wygląda obłędnie :) Na pewno wypróbuję przepis :) Czy konieczne jest dodawanie rodzynek czy można je pominąć?:) Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  3. Tutaj same obłedne ciasta sa klika wyprobowanych wiec wiem co mowie ale ja o pomoc prosze kochani ostatnio na jakims blogu znalazlam ciasteczka ktore wygladem przypominaja plasterek kiwi bylam pewna ze sie zapisaly niestety nie potrfie teraz znalezc moze ktos spotkal sie z takimi ciasteczkami??? POMOOOOOCY!!!!

    Odpowiedz
  4. jak będziemy kroić po wyciągnięciu z lodówki to może góra trochę odchodzić, ale jak masa maślana zmięknie w temperaturze pokojowej to nie będą, pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Jaka masz wielkosc szklanki mleka? Moja ma ok 200ml. Sprecyzuj skladniki oraz wielkosc jajka. ? Maslo smietankowe czy margaryna ?

    Odpowiedz
  6. Moja szklanka ma 250ml, jest napisane duże jajka więc co najmniej L, zawsze używam masła o zawartości 82-83% tłuszczu, jakbym użyła margaryny to bym napisała, pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. Wracam do tego przepisu w swoje urodziny;-) zrobiłam je raz na Boże Narodzenie i było wyśmienite. Bardzo polecam. Wygląda okazale. Moje biszkopty wyszły jak z bajki więc efekt był piorunujący. Do tego jedną z głównych zalet tego ciasta jest to, że jest lekkie, po prostu można je schrupać ze smakiem i nie czuje się ciężkości. Gratuluję pomysłu :-)

    Odpowiedz
  8. Ciasto było tortem na urodziny córki – wspaniałe! Budyń po ugotowaniu wydał mi się bardzo kawowy i do tego gorzki, ale po rozrobieniu z masłem był pyszny :)

    Odpowiedz
  9. Świetny blog, taki przyjazny, domowy :-) Przepiękne fotografie :-)
    Myślę, że każdy kto lubi piec znajdzie tu coś dla siebie.
    Czy mogłaby Pani polecić jakieś przepisy na słodkości, w wersji dietetycznej, np. dla cukrzyków ?
    Serdecznie pozdrawiam i życzę dalszych inspiracji w Pani pracy :-)

    Odpowiedz
  10. Witam, czy ciasto jest bardzo slodkie? Myslalam zeby polozyc jeszcze powidła śliwkowe..ale moze galaretka wystarczy do przełamania słodyczy?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.