Bardzo smaczne czekoladowe ciasteczka z cynamonową kruszonką. Mają wspaniały czekoladowy smak i są przyjemnie chrupiące. Kruszonka dodaje ciekawego akcentu i sprawia, że ciasteczka fantastycznie pachną. Pamiętajmy tylko, aby pomiędzy ciasteczkami zachować odstępy. Bardzo polecam…
(zmodyfikowany przepis z książki „Big cakes & cookies” Hannah Miles).
Czekoladowe ciastka z kruszonką
Składniki na 16 ciastek (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
Ciasto:
150g miękkiego masła
100g cukru
1 jajko
210g mąki pszennej (użyłam tortowej)
3/4 łyżeczki sody
4 łyżki ciemnego kakao bez cukru
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
100g poszatkowanej białej czekolady
Kruszonka:
60g mąki pszennej
3 łyżki cukru
50g schłodzonego masła
1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
1. Składniki na kruszonkę przełożyć do miski i rozcierać placami, aż powstanie kruszonka, następnie wstawić ją do lodówki (jak będzie za sucha, proszę dodać odrobinę masła).
Ciasto:
2. Mąkę i kakao przesiać. Wymieszać z sodą.
3. Masło utrzeć z cukrem (ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na wysokie obroty). Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać jajko, mieszać, aż powstanie jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać.
4. Do maślanej masy dodać mąkę i wymieszać krótko, na jednolite masę (można rękoma). Dodać poszatkowaną białą czekoladę, wymieszać.
5. Z ciasta formować w rękach kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując miedzy ciasteczkami spore odstępy (jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, można wstawić je do lodówki na około 60 minut). Kulki lekko spłaszczać, formując ciasteczka. Kruszonkę wyjąć z lodówki i posypać nią wierzch ciastek.
6. Czekoladowe ciastka z kruszonką piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 14-15 minut.
Udanych wypieków:)
Zrobiłam są pyszne zapisuję sobie przepis i polecam wszystkim
bardzo się cieszę, pozdrawiam
wspaniale:) bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Przepyszne:) Nie przepadam za ciastkami czekoladowymi, ale te sa cudowne!
Zrobiłam je wczoraj są naprawdę pyszne :)
cieszę się:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
PRZEPYSZNE!!!! migiem zrobione i migiem zjedzone…
Aaa, najbardziej przekonuje mnie ten akcent cynamonowy ;))
thank you Dilajla
So pretty.
bardzo się cieszę:) pozdrawiam ciepło
bez białej czekolady też dają radę!
Świetny pomysł :) Wyglądają super :)
Przepysznie wyglądają! :)
Wygladaja pysznie…..gdybym miala tę białą czekolade to juz bym je robila:) choc jestem na diecie od 7 mies.to chyba się skuszę na te slodkosci:) czasem trzeba cos zjeść:)