Zapraszam na pyszne tartaletki z truskawkami i kremem waniliowym. Proste i szybkie w przygotowaniu. Wyglądaj bardzo apetycznie, pięknie pachną, nie można im się oprzeć :). Spód jest kruchy, krem jest waniliowy i ładnie ze sobą je łączy konfitura malinowa. Jedne z moich ulubionych kruchych babeczek. Robiłam już takie w zeszłym roku: Tartaletki z dżemem i kremem waniliowym. Zamiast truskawek możemy użyć innych owoców jagodowych jak maliny, borówki, jagody. Bardzo polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Tartaletki z truskawkami i kremem waniliowym
Składniki na około 9-10 tartaletek o średnicy 10cm:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
60g cukru pudru
130g schłodzonego masła
1 jajko
Krem:
300ml śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 30% lub 36%
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
250g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru (dodałam 3 łyżki, proszę dosłodzić do smaku)
ziarenka wyskrobane z 1 wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Ponadto:
10 łyżeczek konfitury malinowej
około 400g umytych, obranych truskawek
2 łyżki galaretka w proszku, w czerwonym kolorze
posiekane pistacje do ozdoby
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. W mące zrobić wgłębienie i masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (patrz FILM), wymieszać rękoma. Dodać jajko i zagnieść ciasto.
2. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 4mm, podsypując mąką, wycinać z niego okręgi trochę większe od średnicy foremek do tartaletek i ciastem wykładać foremki (patrz FILM). Ponakłuwać widelcem i foremki wstawić do lodówki na około 45 – 70 minut (dobrze schłodzone ciasto lepiej zachowuje kształt podczas pieczenia, brzegi będą się mniej osuwać).
3. Foremki z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C przez około 15-17 minut, aż ładnie się przyrumienią. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
4. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z foremek i posmarować je konfiturą.
Krem:
5. Galaretkę zalać 1/3 szklanki gorącej wody i wymieszać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, fixem i wanilią. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem do połączenia składników.
7. Krem przełożyć do szprycy lub woreczka z tylką i wycisnąć go na ciasto z dżemem (patrz FILM, użyłam końcówki Wilton M1) można również rozprowadzić go łyżką.
8. Truskawki pokroić na grubsze plastry/kawałeczki i poukładać je na babeczkach, zaczynając od krawędzi babeczek. Na koniec owoce posmarować lekko tężejącą galaretką i posypać posiekanymi pistacjami. Babeczki wstawić do lodówki na 4-5 godzin, najlepiej na całą noc.
Udanych wypieków:)
Wspaniały przepis. W sam raz na lato :)
Chętnie skorzystam!
Przepis super,zrobiłam i nareszcie wyszło mi ciasto kruche takie jak potrzeba,bez opadania na ściankach i bez wybrzuszenia.A przy tym robi się szybciutko.
Czy wystarcza mi te składniki na zrobienie tarty w średniej wielkości formie do tart?
tak na pewno, a nawet myślę ze na taką większą,
pozdrawiam serdecznie
Witam
Ile dni wczesniej moge upiec tartaletki zanim je nadzieje?
tak ze 2 dni, pozdrawiam
Mega ciasto. Bardzo dobry przepis. Zrobiłam to ciasto z czekoladowym budyniem i szczerze polecam.
z pszennej pełnoziarnistej powinno się udać, pozdrawiam
Hej,czy takie spody wyjda z maki kokosowej lub pszennej pelnoziarnistej? Niestety choruje na IO i nie moge spozywac pszennych produktow. Zamiast cukru uzylabym ksylitol
Czy możesz polecić gdzie zaopatrzyć się w foremki do tartaletek? Jakich używasz ceramicznych czy metalowych?
ja używam metalowych z wyjmowanym dnem, proszę szukać na garneczki.pl
pozdrawiam serdecznie
Miało być wystartowania tluszczem
ja nie smarowałam tłuszczem, pozdrawiam
Zostało mi się w słoiczku trochę konfitury jagodowej. Czy mogę jej użyć zamiast malinowej?
Pozdrawiam,
Joanna
można użyć jagodowej, pozdrawiam
Witam mam pytanie co do rękawa cukierniczego jakiego Pani używa zależy mi na pięknym kształcie śmietany na babeczki czy też tartaletek? Pozdrawiam serdecznie
używam plastikowego woreczka – jednorazowego i metalowa końcówka Wilton M1, pozdrawiam serdecznie
Truskawki i mascarpone – smakowity zestaw :-)
To wygląda jak z bajki, czemu moje wypieki i potrawy wyglądają jakoś tak „wymemłanie”. Jak wy to robicie??! :D
Truskawki <3 U nas też już pomału truskawki pojawiają się w deserach. Babeczki przepiękne :)
Bardzo lubię truskawki i krem na bazie śmietany i mascarpone. Dla mnie zestaw idealny!.