Chciałam dzisiaj opowiedzieć troszkę o moich ostatnio przebytych kursach cukierniczych w nowo otwartej łódzkiej, międzynarodowej szkole kulinarnej Ashanti. Kursy prowadziła mistrzyni cukiernictwa Pani Bożena Sikoń, fantastyczna nauczycielka i przemiła osoba. Kurs był bardzo intensywny, trwał dwa dni, po 9 godzin dziennie i był rewelacyjny! Jeden z najlepszych kursów na jakich byłam. Świetnie wyposażona sala, mała liczba osób w grupie (było nas tylko 6) i wspaniałe receptury cukiernicze. Przygotowałyśmy 5 różnych tortów i przepyszne ciastka. Każdy deser pięknie i starannie wykończony pod okiem Pani Bożeny, którą zresztą uwielbiam.
Teraz pokrótce opiszę przygotowane przez nas pyszności. Różowy tort powyżej jest z chrupiącym blatem, o smaku waniliowym, z rozmarynem, gruszką karmelizowaną, galaretką malinową i oblany jest błyszczącą, malinową polewą (glasage).
Kolejny tort, to tort bezowy „Mokka”. Mocno kawowy z żurawiną i wiśnią, dosyć słodki, z kremem muślinowo – maślanym . Poniżej również tort bezowy „Dacquoise” pomarańczowo – truskawkowy mój faworyt.
Biały tort, to tort pralinowo – kawowy, ozdobiony konwaliami z lukru. Jeśli śledzicie mnie na Facebooku lub Instagramie, to ostatnio dodałam zdjęcie tortu komunijnego, który zrobiłam, wzorując się właśnie na tym torcie.
Kolejny pyszny tort oblany czekoladową polewą jest kokosowy z czarną porzeczką. Ozdobiony jest kwiatem i liściem z czekolady.
A tak nasze torty wyglądały w przekroju.
Hitem kursu były kruche ciastka migdałowo – rumowe z bitą śmietaną, po prostu palce lizać! :). Delikatne, kruche ciasto, pyszny krem migdałowy, rum i polewa czekoladowa.
Na koniec odbyło się wręczanie dyplomów i pamiątkowe zdjęcia.
Kurs był świetny i polecam go każdemu, kto kocha przygotowywać słodkości. Szkoła robi wrażenie i ma wspaniale wyposażone sale. Atmosfera jest miła, przyjazna i panie organizatorki zawsze służą pomocą. Bardzo polecam!
Piękne i smakowite słodkości ,tylko pozazdrościć i życzyć dalszych sukcesów.
Chętnie bym skorzystała z takiego kursu ale nie mam odwagi.
Biały torcik to mistrzostwo ,przepiękny .;)
Pozdrawiam Bożena
Dużo piekę więc trochę zazdroszczę talentu :3
Kiedy taki kurs w Radomiu
Super.biały tort to mistrzostwo. Gratuluję wspaniałych przepisów i życzę niesamowitych wrażeń ze szkolen
Wspaniałe słodkości powstały i tylko pogratulować takich zdolności cukierniczych. Pozdrawiam :-).
Ale zacięta grupa widać, ze pasjonaci :D Bardzo ładne zdjęcia ;)
Ależ te torty niesamowicie pięknie wyglądają! Sama dużo piekę, więc troszkę zazdroszczę Ci umiejętności zdobytych na szkoleniu. Będę intensywnie myśleć, czy w ramach prezentu dla siebie nie zapisać się na taki kurs. Szkoda tylko, że dość daleko mam do Łodzi. Serdecznie pozdrawiam:)
No ja rowniez zazdroszcze.