Zapraszam na pyszne tartaletki z truskawkami i kremem waniliowym. Proste i szybkie w przygotowaniu. Wyglądaj bardzo apetycznie, pięknie pachną, nie można im się oprzeć :). Spód jest kruchy, krem jest waniliowy i ładnie ze sobą je łączy konfitura malinowa. Jedne z moich ulubionych kruchych babeczek. Robiłam już takie w zeszłym roku: Tartaletki z dżemem i kremem waniliowym. Zamiast truskawek możemy użyć innych owoców jagodowych jak maliny, borówki, jagody. Bardzo polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Tartaletki z truskawkami i kremem waniliowym
Składniki na około 9-10 tartaletek o średnicy 10cm:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
60g cukru pudru
130g schłodzonego masła
1 jajko
Krem:
300ml śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 30% lub 36%
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
250g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru (dodałam 3 łyżki, proszę dosłodzić do smaku)
ziarenka wyskrobane z 1 wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Ponadto:
10 łyżeczek konfitury malinowej
około 400g umytych, obranych truskawek
2 łyżki galaretka w proszku, w czerwonym kolorze
posiekane pistacje do ozdoby
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. W mące zrobić wgłębienie i masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (patrz FILM), wymieszać rękoma. Dodać jajko i zagnieść ciasto.
2. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 4mm, podsypując mąką, wycinać z niego okręgi trochę większe od średnicy foremek do tartaletek i ciastem wykładać foremki (patrz FILM). Ponakłuwać widelcem i foremki wstawić do lodówki na około 45 – 70 minut (dobrze schłodzone ciasto lepiej zachowuje kształt podczas pieczenia, brzegi będą się mniej osuwać).
3. Foremki z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C przez około 15-17 minut, aż ładnie się przyrumienią. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
4. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z foremek i posmarować je konfiturą.
Krem:
5. Galaretkę zalać 1/3 szklanki gorącej wody i wymieszać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, fixem i wanilią. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem do połączenia składników.
7. Krem przełożyć do szprycy lub woreczka z tylką i wycisnąć go na ciasto z dżemem (patrz FILM, użyłam końcówki Wilton M1) można również rozprowadzić go łyżką.
8. Truskawki pokroić na grubsze plastry/kawałeczki i poukładać je na babeczkach, zaczynając od krawędzi babeczek. Na koniec owoce posmarować lekko tężejącą galaretką i posypać posiekanymi pistacjami. Babeczki wstawić do lodówki na 4-5 godzin, najlepiej na całą noc.
Udanych wypieków:)
Przez przypadek kupiłam mascarpone karmelowe 🤦♀️ może być czy nie bardzo?
myślę, że może być, tylko można dać mniej cukru, żeby nie było za słodkie, pozdrawiam
Cześć, mam pytanie, czy ten krem będzie nadawał się do nadziewania małych kruchych babeczek? Krem nie będzie za słodki, należy go jakoś wcześniej wzmocnić żelatyną, czy nie jest to koniecznie? Czy po południu mogę nadziać kruche babeczki i podać je na drugi dzień z rana? Spód nie namoknie zbytnio?
nada się do małych babeczek, można przygotować wcześniej, nie namoknie, w gorące dni można wzmocnić żelatyną, pozdrawiam
W sezonie na truskawki nie może zabraknąć takich truskawkowych piękności!
Dzień dobry :)
Można użyć drobnego cukru do wypieków? Zapomniałam pudru kupić. Jeśli tak to ile?
Tarteletki wykonane z pani przepisu podbiły serca naszej rodziny :) ciasto delikatne i zarazem kruche. Pyszota.
Bardzo proszę o infobodnosnie pistacji… solone czy nie? Jakich użyć? Mam w domu oba rodzaje. Tartaletki na urodziny:D
niesolone, pozdrawiam