Tartaletki z truskawkami i kremem waniliowym

Zapraszam na pyszne tartaletki z truskawkami i kremem waniliowym. Proste i szybkie w przygotowaniu. Wyglądaj bardzo apetycznie, pięknie pachną, nie można im się oprzeć :). Spód jest kruchy, krem jest waniliowy i ładnie ze sobą je łączy konfitura malinowa. Jedne z moich ulubionych kruchych babeczek. Robiłam już takie w zeszłym roku: Tartaletki z dżemem i kremem waniliowym. Zamiast truskawek możemy użyć innych owoców jagodowych jak maliny, borówki, jagody. Bardzo polecam!

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tartaletki z truskawkami i kremem waniliowym

Tartaletki z truskawkami i kremem waniliowym
Składniki na około 9-10 tartaletek o średnicy 10cm:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
60g cukru pudru
130g schłodzonego masła
1 jajko
Krem:
300ml śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 30% lub 36%
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
250g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru (dodałam 3 łyżki, proszę dosłodzić do smaku)
ziarenka wyskrobane z 1 wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Ponadto:
10 łyżeczek konfitury malinowej
około 400g umytych, obranych truskawek
2 łyżki galaretka w proszku, w czerwonym kolorze
posiekane pistacje do ozdoby

Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. W mące zrobić wgłębienie i masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (patrz FILM), wymieszać rękoma. Dodać jajko i zagnieść ciasto.

2. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 4mm, podsypując mąką, wycinać z niego okręgi trochę większe od średnicy foremek do tartaletek i ciastem wykładać foremki (patrz FILM). Ponakłuwać widelcem i foremki wstawić do lodówki na około 45 – 70 minut (dobrze schłodzone ciasto lepiej zachowuje kształt podczas pieczenia, brzegi będą się mniej osuwać).

3. Foremki z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200C przez około 15-17 minut, aż ładnie się przyrumienią. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

4. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z foremek i posmarować je konfiturą.

Krem:
5. Galaretkę zalać 1/3 szklanki gorącej wody i wymieszać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, fixem i wanilią. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem do połączenia składników.

7. Krem przełożyć do szprycy lub woreczka z tylką i wycisnąć go na ciasto z dżemem (patrz FILM, użyłam końcówki Wilton M1) można również rozprowadzić go łyżką.

8. Truskawki pokroić na grubsze plastry/kawałeczki i poukładać je na babeczkach, zaczynając od krawędzi babeczek. Na koniec owoce posmarować lekko tężejącą galaretką i posypać posiekanymi pistacjami. Babeczki wstawić do lodówki na 4-5 godzin, najlepiej na całą noc.

Udanych wypieków:)

Tartaletki z truskawkami i kremem waniliowym

4 thoughts on “Tartaletki z truskawkami i kremem waniliowym

Dodaj komentarz

.