Torcik czekoladowy z karmelową polewą z cukierków

Torcik czekoladowy z karmelową polewą z cukierków – Dostałam do przetestowania nowe miękkie, karmelki Werther’s Original :) Tak powstał pyszny, szybki w przygotowaniu torcik z polewą karmelową, który wygląda obłędnie. Cukierki świetnie nadają się na polewę karmelową i są bardzo smaczne. Polewa z torciku będzie spływała delikatnie przez dłuższy czas. Ciasto jest mocno czekoladowe, trochę kawowe i waniliowe. Na wierzchu możemy poukładać inne owoce jagodowe jak maliny, truskawki. Polecam… (przepis autorski)

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Torcik czekoladowy z karmelową polewą z cukierków

Torcik czekoladowy z karmelową polewą z cukierków
Składniki:
Ciasto:
150g masła
150g gorzkiej czekolady 60% połamanej na kawałki
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
100ml gorącej wody
180g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40g dobrego, ciemnego kakao bez cukru
180-200g jasnego brązowego cukru
2 duże jajka
2 łyżki oleju
100ml maślanki lub jogurtu naturalnego
Do nasączenia:
około 1/2 szklanki delikatnie posłodzonej kawy
Krem:
350ml śmietanki kremówki 36%
250g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g lub pasta waniliowa
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
Polewa karmelowa:
200g miękkich, karmelowych cukierków Werther’s Original
3 i 1/2 łyżki śmietanki kremówki 36%
Dodatkowo:
3-4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu
borówki do ozdoby

Torcik czekoladowy z karmelową polewą z cukierków

Ciasto:
1. Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło, czekoladę, dodać kawę i wlać gorącą wodę. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę, zdjąć z ognia.

2. Mąkę i kakao przesiać, dodać sodę, proszek do pieczenia, wymieszać.

3. W drugiej misce wymieszać łyżką jajka, olej, maślankę, cukier. Stopniowo wlewać masę czekoladową, mieszając łyżką, aż składniki się połączą. W 3-4 partiach wsypać mąkę i wymieszać łyżką do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno jest wyłożone papierem). Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez 45 minut, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Ostygnięty biszkopt można wyrównać z wierzchu nożem i następnie przekroić go w poziomie, otrzymamy dwa krążki ciasta (patrz FILM).

Polewa karmelowa:
6. Do rondelka (najlepiej z nieprzywierającym dnem) przełożyć cukierki i wlać śmietankę podgrzewać, mieszając, aż cukierki się roztopią. Kiedy powstawanie jednolita masa trzymamy jeszcze polewę na małym ogniu przez około 30-60 sekund. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia na około 10 minut (w międzyczasie przygotujemy krem).

Krem:
7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem (fixem; z fixem krem będzie bardziej zbity) i wanilią. Dodać serek mascarpone, wymieszać mikserem.
Krem przełożyć do foliowego woreczka z szeroką, okrągłą końcówką (patrz FILM).

8. Jeden krążek ciasta nasączamy połową kawy i smarujemy konfiturą porzeczkową. Na wierzch wykładamy połowę kremu, przy brzegu wyciskamy duże krople, łezki (patrz film) i polewamy połową polewy karmelowej. Przykrywamy drugim krążkiem ciasta, nasączamy go resztą kawy i wyciskamy pozostały krem.

9. Na koniec ciasto polewamy pozostałą polewą karmelową i dekorujemy borówkami (uwaga: polewa karmelowa będzie delikatnie spływać z wierzchu ciasta). Ciasto odstawiamy w chłodne miejsca na około 4-5 godzin, najlepiej na całą noc, torcik czekoladowy z karmelową polewą z cukierków lepiej smakuje na drugi dzień.

Udanych wypieków :)

Torcik czekoladowy z karmelową polewą z cukierków

Torcik czekoladowy z karmelową polewą z cukierków

Print Friendly, PDF & Email

5 komentarzy do “Torcik czekoladowy z karmelową polewą z cukierków”

  1. Dziś robię torcik po raz drugi. Początkowo bałam się, że ciasto jest za rzadkie, ale wyszło przepysznie :-).Wszystkim urodzinowym gościom tort bardzo smakował :-). Moim zdaniem ilość kremu jest wystarczająca (a lubię jak jest go całkiem sporo).

    Odpowiedz
  2. Dzisiaj zrobiłam, ciasto smaczne, ale…ilość kremu przy takiej ilości składników jest stanowczo za mała. Kremu wychodzi bardzo mało, ledwo stardza na górną część. Tak więc polecam zrobić więcej kremu.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz