Torcik czekoladowy z karmelową polewą z cukierków

Torcik czekoladowy z karmelową polewą z cukierków – Dostałam do przetestowania nowe miękkie, karmelki Werther’s Original :) Tak powstał pyszny, szybki w przygotowaniu torcik z polewą karmelową, który wygląda obłędnie. Cukierki świetnie nadają się na polewę karmelową i są bardzo smaczne. Polewa z torciku będzie spływała delikatnie przez dłuższy czas. Ciasto jest mocno czekoladowe, trochę kawowe i waniliowe. Na wierzchu możemy poukładać inne owoce jagodowe jak maliny, truskawki. Polecam… (przepis autorki)

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Torcik czekoladowy z karmelową polewą z cukierków

Torcik czekoladowy z karmelową polewą z cukierków
Składniki:
Ciasto:
150g masła
150g gorzkiej czekolady 60% połamanej na kawałki
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
100ml gorącej wody
180g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40g dobrego, ciemnego kakao bez cukru
180-200g jasnego brązowego cukru
2 duże jajka
2 łyżki oleju
100ml maślanki lub jogurtu naturalnego
Do nasączenia:
około 1/2 szklanki delikatnie posłodzonej kawy
Krem:
300ml śmietanki kremówki 36%
250g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g lub pasta waniliowa
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
Polewa karmelowa:
200g miękkich, karmelowych cukierków Werther’s Original
3 i 1/2 łyżki śmietanki kremówki 36%
Dodatkowo:
3-4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu
borówki do ozdoby

Torcik czekoladowy z karmelową polewą z cukierków

Ciasto:
1. Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło, czekoladę, dodać kawę i wlać gorącą wodę. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę, zdjąć z ognia.

2. Mąkę i kakao przesiać, dodać sodę, proszek do pieczenia, wymieszać.

3. W drugiej misce wymieszać łyżką jajka, olej, maślankę, cukier. Stopniowo wlewać masę czekoladową, mieszając łyżką, aż składniki się połączą. W 3-4 partiach wsypać mąkę i wymieszać łyżką do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno jest wyłożone papierem). Piec w temperaturze 180C na funkcji góra-dół przez 45 minut, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Ostygnięty biszkopt można wyrównać z wierzchu nożem i następnie przekroić go w poziomie, otrzymamy dwa krążki ciasta (patrz FILM).

Polewa karmelowa:
6. Do rondelka (najlepiej z nieprzywierającym dnem) przełożyć cukierki i wlać śmietankę podgrzewać, mieszając, aż cukierki się roztopią. Kiedy powstawanie jednolita masa trzymamy jeszcze polewę na małym ogniu przez około 30-60 sekund. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia na około 10 minut (w międzyczasie przygotujemy krem).

Krem:
7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem (fixem; z fixem krem będzie bardziej zbity) i wanilią. Dodać serek mascarpone, wymieszać mikserem.
Krem przełożyć do foliowego woreczka z szeroką, okrągłą końcówką (patrz FILM).

8. Jeden krążek ciasta nasączamy połową kawy i smarujemy konfiturą porzeczkową. Na wierzch wykładamy połowę kremu, przy brzegu wyciskamy duże krople, łezki (patrz film) i polewamy połową polewy karmelowej. Przykrywamy drugim krążkiem ciasta, nasączamy go resztą kawy i wyciskamy pozostały krem.

9. Na koniec ciasto polewamy pozostałą polewą karmelową i dekorujemy borówkami (uwaga: polewa karmelowa będzie delikatnie spływać z wierzchu ciasta). Ciasto odstawiamy w chłodne miejsca na około 4-5 godzin, najlepiej na całą noc, torcik czekoladowy z karmelową polewą z cukierków lepiej smakuje na drugi dzień.

Udanych wypieków :)

Torcik czekoladowy z karmelową polewą z cukierków

Torcik czekoladowy z karmelową polewą z cukierków

3 thoughts on “Torcik czekoladowy z karmelową polewą z cukierków

Dodaj komentarz

.