Zapraszam na pyszną tartę ze śliwkami i kruszonką. Na kruchym, cynamonowym spodzie, ze śliwkami doprawionymi migdałami i likierem migdałowym. Całość pachnąca i apetycznie wyglądająca z kruszonką. Polecam… W Małej Cukierence sezon śliwkowy uważam za otwarty:)
(zmodyfikowany przepis z gazetki „Przyjaciółka”).
Tarta ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
130g masła
1/4 szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany
Nadzienie:
2 łyżki bułki tartej
500g umytych śliwek
3 łyżki mielonych migdałów lub orzechów
3 łyżki likieru migdałowego
2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
2 łyżki mąki pszennej
cukier puder do posypania
bita śmietana (niekoniecznie)
Ciasto:
1. Składniki na ciasto posiekać nożem i szybko rękoma zagnieść ciasto, wstawić je na 60 minut do lodówki.
2. Piekarnik nastawić na 200°C na funkcji góra-dół.
3. Tortownicę lub formę na tatrę o średnicy 22-23cm wysmarować masłem. Odłożyć 1/4 ciasta, a resztą wyłożyć blaszkę, robiąc około 2cm brzeg. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić je do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
4. Śliwki przepołowić, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Do śliwek dodać likier, cukier puder, zmielone migdały i wymieszać.
5. Odłożone ciasto zagnieść z 2 łyżkami mąki, aż powstanie sypka kruszonka.
5. Podpieczony spód posypać bułką tartą i wyłożyć śliwki. Śliwki posypać kruszonką i tartę wstawić z powrotem do piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół przez około 50 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
6. Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Ja podałam z kleksami bitej śmietany.
Udanych wypieków:)
Witam. Właśnie zbieram się do upieczenia tej tarty… a tu przeterminowana śmietana. :( Czy można ją na coś zamienić??
Ciasto przepyszne :-) piekłam już kilkakrotnie. Polecam w wersji z mąką pełnoziarnistą :-)
myślę, że dalej będzie pyszna, pozdrawiam
Mam pytano czy można tą tarte wykonać dzień wcześniej i zaserwować następnego dnia, czy już nie będzie taka pyszna?
cieszę się :) pozdrawiam
Pyszne :)
myślę, że tak pozdrawiam
Czy można użyć mrożonych śliwek?
tak zrobiłabym z 1,5 porcji, pozdrawiam
Dziś mam zamiar zrobić tę tartę ale mam formę o średnicy 28cm, czy mam zrobić z 1,5 porcji? Będę wdzięczna za pomoc :) pozdrawiam serdecznie
cieszę się bardzo:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Piekłam-świetnie smakuje! ;))
można użyć dowolnych orzechów, pozdrawiam
Mam pytanie – czego użyć zamiast mielonych migdałów, bo niemam ??? :-)
Dziekuje za podpowiedz.i sam przepisWyszla cudna tarta Wspaniala.Dziekuje.Pozdrawiam