Zapraszam na pyszną tartę ze śliwkami i kruszonką. Na kruchym, cynamonowym spodzie, ze śliwkami doprawionymi migdałami i likierem migdałowym. Całość pachnąca i apetycznie wyglądająca z kruszonką. Polecam… W Małej Cukierence sezon śliwkowy uważam za otwarty:)
(zmodyfikowany przepis z gazetki „Przyjaciółka”).
Tarta ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
130g masła
1/4 szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany
Nadzienie:
2 łyżki bułki tartej
500g umytych śliwek
3 łyżki mielonych migdałów lub orzechów
3 łyżki likieru migdałowego
2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
2 łyżki mąki pszennej
cukier puder do posypania
bita śmietana (niekoniecznie)
Ciasto:
1. Składniki na ciasto posiekać nożem i szybko rękoma zagnieść ciasto, wstawić je na 60 minut do lodówki.
2. Piekarnik nastawić na 200°C na funkcji góra-dół.
3. Tortownicę lub formę na tatrę o średnicy 22-23cm wysmarować masłem. Odłożyć 1/4 ciasta, a resztą wyłożyć blaszkę, robiąc około 2cm brzeg. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić je do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
4. Śliwki przepołowić, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Do śliwek dodać likier, cukier puder, zmielone migdały i wymieszać.
5. Odłożone ciasto zagnieść z 2 łyżkami mąki, aż powstanie sypka kruszonka.
5. Podpieczony spód posypać bułką tartą i wyłożyć śliwki. Śliwki posypać kruszonką i tartę wstawić z powrotem do piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół przez około 50 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
6. Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Ja podałam z kleksami bitej śmietany.
Udanych wypieków:)
Ja piekłam ją już kilka razy! Za każdym razem jest przepyszna. Dziękuję za ten prosty przepis.
Witam, czy aby na pewno 50 minut piec?
tak jak w przepisie, jeśli Pani piekarnik mocniej grzeje można krócej, pozdrawiam
Nigdzie nie dostałam likieru więc kupiłam aromat migdałowy ale ile powinnam go dodać?
tak 2-3 krople, pozdrawiam
A czy likier migdałowy można zastąpić pistacjowym czu lepiej kupić aromat migdałowy? U nas nie ma nigdzie likieru migdałowego :(
myślę, że z pistacjowym też by było smaczne, można dać tak 3 krople aromatu migdałowego, pozdrawiam serdecznie
Czy mogę użyć mrożonych śliwek?
myślę, że tak tylko bym je rozmroziła, pozdrawiam
Witam, czy mozna zamiast likieru dodać aromat migdałowy?
pozdrawiam Ewa
myślę, że tak, pozdrawiam
tak może być, pozdrawiam
Witam, czy może być kwaśna śmietana 18%?
pozdrawiam Ewa
bardzo się cieszę:) brzmi mega apetycznie, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
właśnie siedzi w piekarniku – w domu obłędnie pachnie cynamonem, mniami :-) dałam mix jesiennych owoców, na jednej połówc rozłożyłam tylko śliwki, a na drugiej dałam śliwki, jabłka i gruszki, całość posypałam grubo posiekanymi orzechami i cynamonowa kruszonką mniami
można zamienić na jogurt, pozdrawiam