Zapraszam na pyszną tartę ze śliwkami i kruszonką. Na kruchym, cynamonowym spodzie, ze śliwkami doprawionymi migdałami i likierem migdałowym. Całość pachnąca i apetycznie wyglądająca z kruszonką. Polecam… W Małej Cukierence sezon śliwkowy uważam za otwarty:)
(zmodyfikowany przepis z gazetki „Przyjaciółka”).
Tarta ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
130g masła
1/4 szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany
Nadzienie:
2 łyżki bułki tartej
500g umytych śliwek
3 łyżki mielonych migdałów lub orzechów
3 łyżki likieru migdałowego
2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
2 łyżki mąki pszennej
cukier puder do posypania
bita śmietana (niekoniecznie)
Ciasto:
1. Składniki na ciasto posiekać nożem i szybko rękoma zagnieść ciasto, wstawić je na 60 minut do lodówki.
2. Piekarnik nastawić na 200oC na funkcji góra-dół.
3. Tortownicę lub formę na tatrę o średnicy 22-23cm wysmarować masłem. Odłożyć 1/4 ciasta, a resztą wyłożyć blaszkę, robiąc około 2cm brzeg. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić je do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
4. Śliwki przepołowić, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Do śliwek dodać likier, cukier puder, zmielone migdały i wymieszać.
5. Odłożone ciasto zagnieść z 2 łyżkami mąki, aż powstanie sypka kruszonka.
5. Podpieczony spód posypać bułką tartą i wyłożyć śliwki. Śliwki posypać kruszonką i tartę wstawić z powrotem do piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół przez około 50 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
6. Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Ja podałam z kleksami bitej śmietany.
Udanych wypieków:)
Bardzo smakowicie wygląda, jestem ciekawa jak smakują migdały ze śliwkami :)
Kupiłam foremkę na tarte już ze 2 miesiące temu i jakoś nie mogę się zebrać do upieczenia jej;) ale chyba jutro kupie śliwki i wypróbuje twój przepis bo kusisz…;)
Przed chwilą wyjęta z piekarnka….jeszcze gorąca…ale nie mogliśmy się oprzeć i spróbowaliśmy…pycha :-). Dziękujemy za inspiracje :-)
Pysznie wygląda ! Mam pytanie : czym można zastąpić likier migdałowy, a jeśli nie można,to gdzie i za ile mniej więcej można go kupić ?
Bardzo fajna! :) Chętnie kiedyś się skuszę na taką. :)
Magda: – bardzo się cieszę, że smakowała, dziękuję za komnetarz,
Olka: – można pominąć likier migdałowy, ale w każdym większym sklepie alkoholowym powinien być, można też kupić włoską wersję amaretto, tylko ona jest trochę droższa,
pozdrawiam serdecznie
Wczoraj upiekłam, wyszła znakomita! Wygląda identycznie jak na zdjęciu. Nie miałam likieru migdałowego – więc go pominęłam ale ciasto i tak jest znakomite. Bardzo szybkie w przygotowaniu.
Polecam ;)
Bardzo się cieszę, ze smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
Dlaczego piekłaś ciasto tak nisko w piekarniku? Czy ma to jakieś znaczenie? Martwię się, że się spali- kiedyś piekłam tak muffiny, bo tak radzili w przepisie i spaliły mi się spody. Nigdy nie robiłam tarty, a niedawno kupiłam specjalną foremkę- nie mogę się doczekać, aż wypróbuję przepis- dzięki:)
Ciasta mi się nie przypiekają od spodu, za to od góry tak i w moim piekarniku najlepiej jak piekę nisko, ale jak w Twoim ciasta przypiekają się za bardzo od spodu to proszę piec wyżej, pozdrawiam serdecznie
Wypróbowana – rewelacja :) cała została zjedzona godzinę po upieczeniu :D
ciasto w piekarniku,pachnie pięknie! Pozdrawiam
życzę smacznego! pozdrawiam
Jutro robie te tarte .wyglada wspaniale ,moze i mnei sie takie cudo uda.Ale chodzi mi po glowie ,zeby z tych bialek /2/ luznych zorbic beze i polozyc na sliwki i na to kruszonke?co by bylo? Mam dosc slabe pojecie o pieczeniu ciast.pozdrawiam
dobry pomysł, Ja bym tą beze dała pod koniec pieczenia, czyli popiec tartę ze śliwkami przez około 20-25 minut i wtedy dać beze i kruszonkę, pozdrawiam serdecznie
Dziekuje za podpowiedz.i sam przepisWyszla cudna tarta Wspaniala.Dziekuje.Pozdrawiam
Mam pytanie – czego użyć zamiast mielonych migdałów, bo niemam ??? :-)
można użyć dowolnych orzechów, pozdrawiam
Piekłam-świetnie smakuje! ;))
cieszę się bardzo:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Dziś mam zamiar zrobić tę tartę ale mam formę o średnicy 28cm, czy mam zrobić z 1,5 porcji? Będę wdzięczna za pomoc :) pozdrawiam serdecznie
tak zrobiłabym z 1,5 porcji, pozdrawiam
Czy można użyć mrożonych śliwek?
myślę, że tak pozdrawiam
Pyszne :)
cieszę się :) pozdrawiam
Mam pytano czy można tą tarte wykonać dzień wcześniej i zaserwować następnego dnia, czy już nie będzie taka pyszna?
myślę, że dalej będzie pyszna, pozdrawiam
Ciasto przepyszne :-) piekłam już kilkakrotnie. Polecam w wersji z mąką pełnoziarnistą :-)
Witam. Właśnie zbieram się do upieczenia tej tarty… a tu przeterminowana śmietana. :( Czy można ją na coś zamienić??
można zamienić na jogurt, pozdrawiam
właśnie siedzi w piekarniku – w domu obłędnie pachnie cynamonem, mniami :-) dałam mix jesiennych owoców, na jednej połówc rozłożyłam tylko śliwki, a na drugiej dałam śliwki, jabłka i gruszki, całość posypałam grubo posiekanymi orzechami i cynamonowa kruszonką mniami
bardzo się cieszę:) brzmi mega apetycznie, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Witam, czy może być kwaśna śmietana 18%?
pozdrawiam Ewa
tak może być, pozdrawiam
Witam, czy mozna zamiast likieru dodać aromat migdałowy?
pozdrawiam Ewa
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy mogę użyć mrożonych śliwek?
myślę, że tak tylko bym je rozmroziła, pozdrawiam
A czy likier migdałowy można zastąpić pistacjowym czu lepiej kupić aromat migdałowy? U nas nie ma nigdzie likieru migdałowego :(
myślę, że z pistacjowym też by było smaczne, można dać tak 3 krople aromatu migdałowego, pozdrawiam serdecznie
Nigdzie nie dostałam likieru więc kupiłam aromat migdałowy ale ile powinnam go dodać?
tak 2-3 krople, pozdrawiam
Witam, czy aby na pewno 50 minut piec?
tak jak w przepisie, jeśli Pani piekarnik mocniej grzeje można krócej, pozdrawiam