Tarta ze śliwkami i kruszonką

Zapraszam na pyszną tartę ze śliwkami i kruszonką. Na kruchym, cynamonowym spodzie, ze śliwkami doprawionymi migdałami i likierem migdałowym. Całość pachnąca i apetycznie wyglądająca z kruszonką. Polecam… W Małej Cukierence sezon śliwkowy uważam za otwarty:)
(zmodyfikowany przepis z gazetki „Przyjaciółka”).

tarta ze sliwkami

Tarta ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
130g masła
1/4 szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany
Nadzienie:
2 łyżki bułki tartej
500g umytych śliwek
3 łyżki mielonych migdałów lub orzechów
3 łyżki likieru migdałowego
2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
2 łyżki mąki pszennej
cukier puder do posypania
bita śmietana (niekoniecznie)

tarta ze sliwkami

Ciasto:
1. Składniki na ciasto posiekać nożem i szybko rękoma zagnieść ciasto, wstawić je na 60 minut do lodówki.

2. Piekarnik nastawić na 200°C na funkcji góra-dół.

3. Tortownicę lub formę na tatrę o średnicy 22-23cm wysmarować masłem. Odłożyć 1/4 ciasta, a resztą wyłożyć blaszkę, robiąc około 2cm brzeg. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić je do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

4. Śliwki przepołowić, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Do śliwek dodać likier, cukier puder, zmielone migdały i wymieszać.

5. Odłożone ciasto zagnieść z 2 łyżkami mąki, aż powstanie sypka kruszonka.

5. Podpieczony spód posypać bułką tartą i wyłożyć śliwki. Śliwki posypać kruszonką i tartę wstawić z powrotem do piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół przez około 50 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

6. Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Ja podałam z kleksami bitej śmietany.

Udanych wypieków:)

tarta ze sliwkami

Podobne przepisy

Pyszna tarta ze śliwkami i budyniem

Łatwe czekoladowe ciasto ze śliwkami

Najprostsze Pyszne Ciasto ze Śliwkami i Kruszonką

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Tradycyjne ciasto ze śliwkami

46 komentarzy do “Tarta ze śliwkami i kruszonką”

  1. A czy likier migdałowy można zastąpić pistacjowym czu lepiej kupić aromat migdałowy? U nas nie ma nigdzie likieru migdałowego :(

    Odpowiedz
  2. właśnie siedzi w piekarniku – w domu obłędnie pachnie cynamonem, mniami :-) dałam mix jesiennych owoców, na jednej połówc rozłożyłam tylko śliwki, a na drugiej dałam śliwki, jabłka i gruszki, całość posypałam grubo posiekanymi orzechami i cynamonowa kruszonką mniami

    Odpowiedz

Dodaj komentarz