Tarta ze śliwkami i kruszonką

Zapraszam na pyszną tartę ze śliwkami i kruszonką. Na kruchym, cynamonowym spodzie, ze śliwkami doprawionymi migdałami i likierem migdałowym. Całość pachnąca i apetycznie wyglądająca z kruszonką. Polecam… W Małej Cukierence sezon śliwkowy uważam za otwarty:)
(zmodyfikowany przepis z gazetki „Przyjaciółka”).

tarta ze sliwkami

Tarta ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
130g masła
1/4 szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany
Nadzienie:
2 łyżki bułki tartej
500g umytych śliwek
3 łyżki mielonych migdałów lub orzechów
3 łyżki likieru migdałowego
2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
2 łyżki mąki pszennej
cukier puder do posypania
bita śmietana (niekoniecznie)

tarta ze sliwkami

Ciasto:
1. Składniki na ciasto posiekać nożem i szybko rękoma zagnieść ciasto, wstawić je na 60 minut do lodówki.

2. Piekarnik nastawić na 200°C na funkcji góra-dół.

3. Tortownicę lub formę na tatrę o średnicy 22-23cm wysmarować masłem. Odłożyć 1/4 ciasta, a resztą wyłożyć blaszkę, robiąc około 2cm brzeg. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić je do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

4. Śliwki przepołowić, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Do śliwek dodać likier, cukier puder, zmielone migdały i wymieszać.

5. Odłożone ciasto zagnieść z 2 łyżkami mąki, aż powstanie sypka kruszonka.

5. Podpieczony spód posypać bułką tartą i wyłożyć śliwki. Śliwki posypać kruszonką i tartę wstawić z powrotem do piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół przez około 50 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

6. Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Ja podałam z kleksami bitej śmietany.

Udanych wypieków:)

tarta ze sliwkami

Print Friendly, PDF & Email

46 komentarzy do “Tarta ze śliwkami i kruszonką”

  1. A czy likier migdałowy można zastąpić pistacjowym czu lepiej kupić aromat migdałowy? U nas nie ma nigdzie likieru migdałowego :(

    Odpowiedz
  2. właśnie siedzi w piekarniku – w domu obłędnie pachnie cynamonem, mniami :-) dałam mix jesiennych owoców, na jednej połówc rozłożyłam tylko śliwki, a na drugiej dałam śliwki, jabłka i gruszki, całość posypałam grubo posiekanymi orzechami i cynamonowa kruszonką mniami

    Odpowiedz
  3. Dziś mam zamiar zrobić tę tartę ale mam formę o średnicy 28cm, czy mam zrobić z 1,5 porcji? Będę wdzięczna za pomoc :) pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. dobry pomysł, Ja bym tą beze dała pod koniec pieczenia, czyli popiec tartę ze śliwkami przez około 20-25 minut i wtedy dać beze i kruszonkę, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  5. Jutro robie te tarte .wyglada wspaniale ,moze i mnei sie takie cudo uda.Ale chodzi mi po glowie ,zeby z tych bialek /2/ luznych zorbic beze i polozyc na sliwki i na to kruszonke?co by bylo? Mam dosc slabe pojecie o pieczeniu ciast.pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. Ciasta mi się nie przypiekają od spodu, za to od góry tak i w moim piekarniku najlepiej jak piekę nisko, ale jak w Twoim ciasta przypiekają się za bardzo od spodu to proszę piec wyżej, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  7. Dlaczego piekłaś ciasto tak nisko w piekarniku? Czy ma to jakieś znaczenie? Martwię się, że się spali- kiedyś piekłam tak muffiny, bo tak radzili w przepisie i spaliły mi się spody. Nigdy nie robiłam tarty, a niedawno kupiłam specjalną foremkę- nie mogę się doczekać, aż wypróbuję przepis- dzięki:)

    Odpowiedz
  8. Wczoraj upiekłam, wyszła znakomita! Wygląda identycznie jak na zdjęciu. Nie miałam likieru migdałowego – więc go pominęłam ale ciasto i tak jest znakomite. Bardzo szybkie w przygotowaniu.
    Polecam ;)

    Odpowiedz
  9. Magda: – bardzo się cieszę, że smakowała, dziękuję za komnetarz,

    Olka: – można pominąć likier migdałowy, ale w każdym większym sklepie alkoholowym powinien być, można też kupić włoską wersję amaretto, tylko ona jest trochę droższa,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  10. Pysznie wygląda ! Mam pytanie : czym można zastąpić likier migdałowy, a jeśli nie można,to gdzie i za ile mniej więcej można go kupić ?

    Odpowiedz
  11. Przed chwilą wyjęta z piekarnka….jeszcze gorąca…ale nie mogliśmy się oprzeć i spróbowaliśmy…pycha :-). Dziękujemy za inspiracje :-)

    Odpowiedz
  12. Kupiłam foremkę na tarte już ze 2 miesiące temu i jakoś nie mogę się zebrać do upieczenia jej;) ale chyba jutro kupie śliwki i wypróbuje twój przepis bo kusisz…;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz