Pyszne, soczyste ciasto z masą śliwkową. Kruchy waniliowy spód z nutą cytrynową przykrywają śliwki ugotowane z cukrem i zagęszczone mąką ziemniaczaną. Ciasto przypomina mi trochę amerykańskie ciasta typu „pie”. Po przekrojeniu owoce się aż z niego wylewają. Na wierzchu masy poukładałam powycinane kruche ciasto w kształcie kwiatów, ale możemy masę przykryć rozwałkowanym ciastem w całości. Polecam… (trochę zmodyfikowany przepis z gazetki „Przyślij przepis, ciasta z owocami” 6/2014).
Kruche ciasto ze śliwkami
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
200g masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
skórka starta z jednej cytryny
1 jajko
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
3-5 łyżek kwaśnej śmietany
Masa śliwkowa:
2 łyżki bułki tartej
1,5kg umytych, wypestkowanych śliwek
150g cukru
4 łyżki wody
2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
100g drobnych rodzynek
Masa śliwkowa:
1. Śliwki pokroić na kawałki i przełożyć je do rondelka z grubym dnem. Dodać cukier, 4 łyżki wody i podgrzewać, mieszając aż owoce puszczą sok i się zagotują. Zmniejszyć ogień i gotować śliwki przez około 10-12 minut.
2. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w około 1/4 szklanki zimnej wody i dodać ją do gotujących się śliwek. Dokładnie wymieszać i potrzymać jeszcze śliwki na małym ogniu przez około 1 minutę.
Następnie zdjąć z ognia, dodać rodzynki, wymieszać i odstawić do ostygnięcia, masa ma być w temperaturze pokojowej lub letnia.
3. Piekarnik nastawić na 190°C na funkcji góra-dół.
Ciasto:
4. Składniki na ciasto posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie równe części i jedną wylepić blachę o wymiarach 23x33cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
Ciasto w blaszce posypać 2 łyżkami bułki tartej . Na bułkę tartą wylać masę śliwkową.
5. Drugi kawałek ciasta rozwałkować, podsypując mąką. Wycinać z niego foremkami do ciasteczek różne kształty i układać na wierzchu masy śliwkowej (patrz zdjęcie poniżej, jeśli nie chcemy wycinać ciasta, możemy przenieść całe ciasto rozwałkowane i przykryć nim masę śliwkową).
6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut, aż z wierzchu ładnie się przyrumieni. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Kruche ciasto ze śliwkami podawać pokrojone na spore prostokąty. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Mam pytanie. Ponieważ nie lubię zbyt słodkich ciast a lubię połączenie ciasta z kwaśnym nadzieniem czy można nie słodzić śliwek?
tak można nie słodzić, pozdrawiam
brzmi super, muszę też spróbować, pozdrawiam serdecznie
Robiłam dzisiaj ! ale w formie tartaletek wyszły genialne!
bardzo się cieszę, że smakowało:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
wyszło pycha :) choć zrobiłam za grube ciasto i jeszcze dodatkowo wyrosło ;) ale to nie popsuło jego smaku. Oprócz śliwek dodałam mirabelki, które miałam pod ręką a nie miałam na nie pomysłu :)
kwiatowa pierzynka stanowi oprócz walorów smakowych, fantastyczny, nietypowy element dekoracyjny, bardzo mi się podoba – pozdrawiam :-)
myślę, że tak pozdrawiam
Może być jogurt zamiast kwaśnej śmietanki?
bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Super ciacho! Łatwo się robi i smakuje wspaniale!
Ogromnie się cieszę!! Bardzo dziękuję za komentarze, pozdrawiam serdecznie
Przepis rewelacyjny ciasto takie soczyste i słodkie świetne dla miłośników śliwek pozdtawiam
Przepyszne :) zniknęło szybciej niż błyskawica :))))) mniammmmm
yumi! wygląda obłędnie
Jakie soczyste! Super ciacho. :)