Torcik malinowo – karmelowy z kremem maślano-serowym

Bardzo mi się spodobał torcik malinowo – karmelowy w delikatnie różowym i beżowym kolorze na stronie BBC. Do tego w przepisie moje ulubione owoce, więc musiałam je upiec. Ciasto ładnie się udało i jest smaczne, ale dosyć słodkie. Dobrze czuć w nim karmelowy smak. Maliny przełamują słodycz i dodają lekkości. Przepis na krem zmodyfikowałam i dodałam więcej sera oraz o połowę mniej cukru pudru. Polecam…
Zanim przystąpimy do przygotowań, pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej.

torcik malinowo karmelowy

Torcik malinowo – karmelowy z kremem maślano-serowym
Składniki na ciasto i krem powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
400g masła w temperaturze pokojowej
200g jasnego brązowego cukru
5 jajek
400g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1/4 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego
4 łyżki mleka
200g malin
Krem:
200g masła w temperaturze pokojowej
1 kopiasta łyżka masy karmelowej/ kajmakowej z puszki (nazywana też jest krówkową)
150g cukru pudru
250g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
100g zmielonego twarogu (gęstego sera jak na sernik) w temperaturze pokojowej
1 fix do śmietany
Dodatkowo:
2-3 łyżki masy karmelowej/ kajmakowej z puszki
100g malin + kilka do ozdoby
różowy barwnik spożywczy

torcik malinowo karmelowy

Ciasto:
1. Dwie blaszki o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.

3. Masło utrzeć z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 5 minut. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich/średnich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę (gdyby masa zaczęła się warzyć, to przy ostatnim jajku proszę dodać 2 łyżki mąki).

4. Do maślanej masy dodać połowę mąki, aromat, 2 łyżki mleka i wymieszać do połączenia składników. Dodać resztę mąki i mleko, krótko wymieszać na jednolite ciasto (ciasto będzie gęste). Na końcu dodać maliny i wymieszać delikatnie łyżką.

5. Ciasto równomiernie rozłożyć w przygotowanych tortownicach i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut (proszę obserwować, aż wierzch będzie dobrze przypieczony). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
6. Do miski przełożyć masło, dodać kopiastą łyżkę masy karmelowej, wsypać cukier puder, fix, dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem, aż krem będzie gładki (proszę mieszać jak najkrócej). Na końcu dodać zmielony ser i którko wymieszać.

7. Ciasta ostrożnie wyjąć z blaszek i każde przekroić w poziomie, otrzymamy 4 krążki ciasta.

8. Pierwszy krążek ciasta położyć na paterze i posmarować go dosyć cienko kremem (tak, jakbyśmy smarowali grubszą warstwę masła na kromce). Na krem położyć 1 łyżkę masy karmelowej i rozprowadzić ją po kremie (zrobią się esy-floresy, ja tylko na dwie warstwy dałam masę karmelową). Na wierzch poukładać parę przepołowionych malin, jak na zdjęciu poniżej.

torcik malinowo karmelowy

9. Na tak przygotowany pierwszy krążek ciasta układamy drugi i postępujemy z nim tak samo jak z pierwszym, aż do trzeciego krążka.

10. Na maliny na trzecim krążku ciasta układamy czwarty krążek ciasta i całe ciasto smarujemy cienką warstwą kremu. Ciasto wstawiamy na około 15 minut do lodówki.

torcik malinowo karmelowy

11. Do miseczki przekładamy 1/3 kremu i dodajemy do niego odrobinę różowego barwnika spożywczego, mieszamy.

12. Dół schłodzonego ciasta smarujemy dookoła różowym kremem, a górę boków i wierzch ciasta resztą kremu (patrz zdjęcie). Boki ciasta wyrównujemy prostą szpatułką do dekoracji ciast lub prostym nożem, wtedy oba kolory ładnie się przemieszają.

torcik malinowo karmelowy

13. Wierzch ciasta dekorujemy malinami (ja spód malin „maczałam” w cukrze pudrze, dlatego mają białą obwódkę).

Udanych wypieków:)

torcik malinowo karmelowy

torcik malinowo karmelowy

Print Friendly, PDF & Email

7 myśli na temat „Torcik malinowo – karmelowy z kremem maślano-serowym

  1. Witam!
    Chcę zrobić ten tort na poniedziałek, ale ponieważ tego dnia będę mieć mało czasu, zabiorę się za niego w niedzielę. Czy lepiej zrobić cały w niedzielę i zostawić na całą dobę w lodówce, czy zrobić w niedzielę ciasto i krem, a przełożyć w poniedziałek? Pozdrawiam serdecznie!

  2. Witam, lepiej zrobić cały w niedzielę i zostawić na całą dobę w lodówce, będzie smaczniejszy,
    pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

.