Tarta z malinami i kremem waniliowym

Tarta z malinami i kremem waniliowym 1

Pyszna, owocowa tarta na kruchym cieście z mnóstwem malin, które wspaniale smakują zanurzone w gęstym aromatycznym kremie. Z tym ciastem jest trochę pracy, ale uważam, że warto :)  (oryginalny przepis z książki „Ciasta pikantne i słodkie” Michel Roux).

Tarta z malinami i kremem waniliowym 2


Składniki:
Ciasto:
130g mąki tortowej
50g masła pokrojonego w kostkę, nieco miękkiego
50g cukru pudru, przesianego przez sito
szczypta soli
2 żółtka
Krem:
3 żółtka
60g cukru pudru
20g mąki
250ml mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
250ml śmietanki kremówki + 20g cukru pudru
Dodatkowo:
600g malin
cukier puder do posypania

Ciasto:
Do dużej miski lub na stolnicę wsypać mąkę i zrobić wgłębienie, dodać masło, cukier puder, sól. Składniki zagniatać palcami, aż zaczną się tworzyć grudki. Znów zrobić wgłębienie i dodać żółtka, zagnieść na gładkie ciasto (jeśli ciasto wychodzi zbyt klejące dodać jeszcze mąki). Ciasto owinąć w folię i wstawić na dwie godziny do lodówki.
Po wyjęciu cienko rozwałkować i wylepić nim tortownicę o średnicy 22cm. Nakłuć gęsto widelcem i piec w temperaturze 190°C przez około 25 minut.

Krem:
Żółtka ubić z 20g cukru pudru na puszystą masę. Dodać mąkę, wymieszać.
W rondlu podgrzewać mleko z cukrem waniliowym i z 40g cukru, zagotować. Gorące mleko wlać do żółtek, ciągle miksując. Wszystko przelać z powrotem do rondla i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, ciągle mieszając trzepaczką. Gotować 2 minuty, a następnie masę przełożyć do miski. Na wierzchu równomiernie rozłożyć cieniutkie wiórki masła, zapobiegnie to powstaniu skorupy.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i delikatnie połączyć z zimną masą z żółtek. Równomiernie rozprowadzić krem na ostudzonym cieście. Ułożyć na wierzchu maliny, tworząc na środku ciasta niewielkie wzniesienie. Wstawić ciasto do lodówki na 3-4 godziny (kruche ciasto będzie łatwiej kroić). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Ciasto malinowe cappuccino

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Mega ciasto czekoladowe – Brownies z malinami i orzechami

Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą

32 komentarze do “Tarta z malinami i kremem waniliowym”

  1. Tarta prześwietna, a krem cud malina! Jeszcze nigdy nie zawiodłam się na Twoich przepisach :) Jednak zamiast malin dałam borówki, a z braku cukru pudru i lenistwa coby się udać do sklepu dodałam zwykły biały cukier :) zamiany chyba nie czuć jakoś specjalnie mocno ;) Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  2. myślę, że będzie dobra, może Pani ją przygotować w sobotę wieczorem, pozdrawiam serdecznie Wesołych Świąt

    Odpowiedz
  3. Piekłam w tamtym roku i była przepyszna. W tym roku chcę upiec na niedziele. Czy jakbym upiekła wieczorem w sobotę, tarta byłaby ok na niedzielę? Czy ciasto zbyt by nie przemokło? Pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych.

    Odpowiedz
  4. wydaje mi się, że jest za bardzo płynne, trzeba by było jeszcze ciut usztywnić, śmietanę ubić z fixem albo dodać ciut żelatyny, pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Wygląda cudownie, bardzo owocowo :)
    Ciekawe czy moja tarta będzie choć częściowo tak okazała.
    Dziękuję za przepis :) Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  6. Czy z tego ciasta można – zamiast tarty – upiec małe tartaletki? A czy wymieszać pół na pół mąkę zwykłą z krupczatką żeby dodać kruchości ciastu? Jak sądzisz?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz