Pyszna, owocowa tarta na kruchym cieście z mnóstwem malin, które wspaniale smakują zanurzone w gęstym aromatycznym kremie. Z tym ciastem jest trochę pracy, ale uważam, że warto :) (oryginalny przepis z książki „Ciasta pikantne i słodkie” Michel Roux).
Składniki:
Ciasto:
130g mąki tortowej
50g masła pokrojonego w kostkę, nieco miękkiego
50g cukru pudru, przesianego przez sito
szczypta soli
2 żółtka
Krem:
3 żółtka
60g cukru pudru
20g mąki
250ml mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
250ml śmietanki kremówki + 20g cukru pudru
Dodatkowo:
600g malin
cukier puder do posypania
Ciasto:
Do dużej miski lub na stolnicę wsypać mąkę i zrobić wgłębienie, dodać masło, cukier puder, sól. Składniki zagniatać palcami, aż zaczną się tworzyć grudki. Znów zrobić wgłębienie i dodać żółtka, zagnieść na gładkie ciasto (jeśli ciasto wychodzi zbyt klejące dodać jeszcze mąki). Ciasto owinąć w folię i wstawić na dwie godziny do lodówki.
Po wyjęciu cienko rozwałkować i wylepić nim tortownicę o średnicy 22cm. Nakłuć gęsto widelcem i piec w temperaturze 190°C przez około 25 minut.
Krem:
Żółtka ubić z 20g cukru pudru na puszystą masę. Dodać mąkę, wymieszać.
W rondlu podgrzewać mleko z cukrem waniliowym i z 40g cukru, zagotować. Gorące mleko wlać do żółtek, ciągle miksując. Wszystko przelać z powrotem do rondla i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, ciągle mieszając trzepaczką. Gotować 2 minuty, a następnie masę przełożyć do miski. Na wierzchu równomiernie rozłożyć cieniutkie wiórki masła, zapobiegnie to powstaniu skorupy.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i delikatnie połączyć z zimną masą z żółtek. Równomiernie rozprowadzić krem na ostudzonym cieście. Ułożyć na wierzchu maliny, tworząc na środku ciasta niewielkie wzniesienie. Wstawić ciasto do lodówki na 3-4 godziny (kruche ciasto będzie łatwiej kroić). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
TARTA PRZEPYSZNA!
POZDRAWIAM
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Cieszę się, że smakowała, pozdrawiam serdecznie :)
Tarta prześwietna, a krem cud malina! Jeszcze nigdy nie zawiodłam się na Twoich przepisach :) Jednak zamiast malin dałam borówki, a z braku cukru pudru i lenistwa coby się udać do sklepu dodałam zwykły biały cukier :) zamiany chyba nie czuć jakoś specjalnie mocno ;) Pozdrawiam serdecznie!
myślę, że będzie dobra, może Pani ją przygotować w sobotę wieczorem, pozdrawiam serdecznie Wesołych Świąt
Piekłam w tamtym roku i była przepyszna. W tym roku chcę upiec na niedziele. Czy jakbym upiekła wieczorem w sobotę, tarta byłaby ok na niedzielę? Czy ciasto zbyt by nie przemokło? Pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych.
trzeba trochę usztywnić, pozdrawiam
Krem nadawałby się do ptysi czy też trzeba trochę usztywnić?
wydaje mi się, że jest za bardzo płynne, trzeba by było jeszcze ciut usztywnić, śmietanę ubić z fixem albo dodać ciut żelatyny, pozdrawiam
Czy ten krem nadaje się do przełożenia w torcie?
na pewno, życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Wygląda cudownie, bardzo owocowo :)
Ciekawe czy moja tarta będzie choć częściowo tak okazała.
Dziękuję za przepis :) Pozdrawiam serdecznie.
można tak spróbować z mąką i można z tego ciasta upiec tartaletki, pozdrawiam
Czy z tego ciasta można – zamiast tarty – upiec małe tartaletki? A czy wymieszać pół na pół mąkę zwykłą z krupczatką żeby dodać kruchości ciastu? Jak sądzisz?
cieszę się, że smakowała, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Tarta wspaniała, u mnie piekła się 15 min. do kremu dałam 1/3 mniej cukru, bo się robił ulipek..