Pyszna, owocowa tarta na kruchym cieście z mnóstwem malin, które wspaniale smakują zanurzone w gęstym aromatycznym kremie. Z tym ciastem jest trochę pracy, ale uważam, że warto :) (oryginalny przepis z książki „Ciasta pikantne i słodkie” Michel Roux).
Składniki:
Ciasto:
130g mąki tortowej
50g masła pokrojonego w kostkę, nieco miękkiego
50g cukru pudru, przesianego przez sito
szczypta soli
2 żółtka
Krem:
3 żółtka
60g cukru pudru
20g mąki
250ml mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
250ml śmietanki kremówki + 20g cukru pudru
Dodatkowo:
600g malin
cukier puder do posypania
Ciasto:
Do dużej miski lub na stolnicę wsypać mąkę i zrobić wgłębienie, dodać masło, cukier puder, sól. Składniki zagniatać palcami, aż zaczną się tworzyć grudki. Znów zrobić wgłębienie i dodać żółtka, zagnieść na gładkie ciasto (jeśli ciasto wychodzi zbyt klejące dodać jeszcze mąki). Ciasto owinąć w folię i wstawić na dwie godziny do lodówki.
Po wyjęciu cienko rozwałkować i wylepić nim tortownicę o średnicy 22cm. Nakłuć gęsto widelcem i piec w temperaturze 190°C przez około 25 minut.
Krem:
Żółtka ubić z 20g cukru pudru na puszystą masę. Dodać mąkę, wymieszać.
W rondlu podgrzewać mleko z cukrem waniliowym i z 40g cukru, zagotować. Gorące mleko wlać do żółtek, ciągle miksując. Wszystko przelać z powrotem do rondla i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, ciągle mieszając trzepaczką. Gotować 2 minuty, a następnie masę przełożyć do miski. Na wierzchu równomiernie rozłożyć cieniutkie wiórki masła, zapobiegnie to powstaniu skorupy.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i delikatnie połączyć z zimną masą z żółtek. Równomiernie rozprowadzić krem na ostudzonym cieście. Ułożyć na wierzchu maliny, tworząc na środku ciasta niewielkie wzniesienie. Wstawić ciasto do lodówki na 3-4 godziny (kruche ciasto będzie łatwiej kroić). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
tak można,
pozdrawiam
moge uzyc zamiast mąki tortowej normalną?
ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz i porady,
pozdrawiam serdecznie
Przepis moim zdaniem świetny , ciasto wyśmienite !
Dla osób które zdecydują się na wyprobowanie przepisu:
Spód piec troszkę krócej , a do kremu dodaje masła, żeby nie był taki rzadki.
Pycha przepycha! :)
Bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że ciasto smakowało,
pozdrawiam ciepło
Uczta dla oczu, a przede wszystkim dla podniebienia!!! Przepis bardzo dokładny i wbrew pozorom nie aż tak pracochłonny jak się wydaje:) Ciasto nie było twarde, bo zgodnie z radą tylko połączyłam składniki bez niepotrzebnego zagniatania. Tylko o połowę musiałam skrócić czas pieczenia.
masa z żółtek musi być a 100% ostygnięta (zimna) i można w paru porcjach dodać bitą śmietanę, nie od razu całą,
pozdrawiam
zrobiłam wczoraj twoją tartę. wszystko było pyszne tylko po dodaniu kremu do śmietany kremówki, masa zważyła mi się! wiesz może dlaczego i jak uniknąć tego błędu w przyszłości?
dokładnie składników na kruche ciasto nie można długo wyrabiać bo stanie się twarde po upieczeniu, szybko połączyć składniki i schłodzić
A moze spod byl za dlugo wyrabiany, w ciescie kruchym wyrabia sie tylko do polaczenia skladnikow inaczej twardnieje
Potwierdzam to, co inna internautka, spód jest twardy! więc coś nie tak z przepisem, robiłam dwa razy.Nie polecam. Jedynie dobry jest krem, ale warto dać do śmietany jakiś zagęszczacz, bo krem budyniowy ma to do siebie, że podchodzi mlekiem. Spód polecam z przepisu „Tarta z gruszkami”
życzę smacznego,
pozdrawiam
kupiłam maliny…. będzie Twoja tarta na deser :) mam nadzieję, że wyjdzie mi równie piękna, jak na zdjęciu :)
Dziękuję za komentarz i wypróbowanie przepisu, pozdrawiam:)
Ciasto wygląda przepysznie,robiłam je tylko spód wyszedł mi twardy,nie wiem dlaczego.Krem waniliowy pychota i nie ma wcale przy nim dużo pracy:)