Tarta z malinami i kremem waniliowym

Tarta z malinami i kremem waniliowym 1

Pyszna, owocowa tarta na kruchym cieście z mnóstwem malin, które wspaniale smakują zanurzone w gęstym aromatycznym kremie. Z tym ciastem jest trochę pracy, ale uważam, że warto :)  (oryginalny przepis z książki „Ciasta pikantne i słodkie” Michel Roux).

Tarta z malinami i kremem waniliowym 2


Składniki:
Ciasto:
130g mąki tortowej
50g masła pokrojonego w kostkę, nieco miękkiego
50g cukru pudru, przesianego przez sito
szczypta soli
2 żółtka
Krem:
3 żółtka
60g cukru pudru
20g mąki
250ml mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
250ml śmietanki kremówki + 20g cukru pudru
Dodatkowo:
600g malin
cukier puder do posypania

Ciasto:
Do dużej miski lub na stolnicę wsypać mąkę i zrobić wgłębienie, dodać masło, cukier puder, sól. Składniki zagniatać palcami, aż zaczną się tworzyć grudki. Znów zrobić wgłębienie i dodać żółtka, zagnieść na gładkie ciasto (jeśli ciasto wychodzi zbyt klejące dodać jeszcze mąki). Ciasto owinąć w folię i wstawić na dwie godziny do lodówki.
Po wyjęciu cienko rozwałkować i wylepić nim tortownicę o średnicy 22cm. Nakłuć gęsto widelcem i piec w temperaturze 190°C przez około 25 minut.

Krem:
Żółtka ubić z 20g cukru pudru na puszystą masę. Dodać mąkę, wymieszać.
W rondlu podgrzewać mleko z cukrem waniliowym i z 40g cukru, zagotować. Gorące mleko wlać do żółtek, ciągle miksując. Wszystko przelać z powrotem do rondla i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, ciągle mieszając trzepaczką. Gotować 2 minuty, a następnie masę przełożyć do miski. Na wierzchu równomiernie rozłożyć cieniutkie wiórki masła, zapobiegnie to powstaniu skorupy.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i delikatnie połączyć z zimną masą z żółtek. Równomiernie rozprowadzić krem na ostudzonym cieście. Ułożyć na wierzchu maliny, tworząc na środku ciasta niewielkie wzniesienie. Wstawić ciasto do lodówki na 3-4 godziny (kruche ciasto będzie łatwiej kroić). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)

Print Friendly, PDF & Email

32 komentarze do “Tarta z malinami i kremem waniliowym”

  1. Tarta prześwietna, a krem cud malina! Jeszcze nigdy nie zawiodłam się na Twoich przepisach :) Jednak zamiast malin dałam borówki, a z braku cukru pudru i lenistwa coby się udać do sklepu dodałam zwykły biały cukier :) zamiany chyba nie czuć jakoś specjalnie mocno ;) Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  2. myślę, że będzie dobra, może Pani ją przygotować w sobotę wieczorem, pozdrawiam serdecznie Wesołych Świąt

    Odpowiedz
  3. Piekłam w tamtym roku i była przepyszna. W tym roku chcę upiec na niedziele. Czy jakbym upiekła wieczorem w sobotę, tarta byłaby ok na niedzielę? Czy ciasto zbyt by nie przemokło? Pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych.

    Odpowiedz
  4. wydaje mi się, że jest za bardzo płynne, trzeba by było jeszcze ciut usztywnić, śmietanę ubić z fixem albo dodać ciut żelatyny, pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Wygląda cudownie, bardzo owocowo :)
    Ciekawe czy moja tarta będzie choć częściowo tak okazała.
    Dziękuję za przepis :) Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  6. Czy z tego ciasta można – zamiast tarty – upiec małe tartaletki? A czy wymieszać pół na pół mąkę zwykłą z krupczatką żeby dodać kruchości ciastu? Jak sądzisz?

    Odpowiedz
  7. Przepis moim zdaniem świetny , ciasto wyśmienite !
    Dla osób które zdecydują się na wyprobowanie przepisu:
    Spód piec troszkę krócej , a do kremu dodaje masła, żeby nie był taki rzadki.
    Pycha przepycha! :)

    Odpowiedz
  8. Uczta dla oczu, a przede wszystkim dla podniebienia!!! Przepis bardzo dokładny i wbrew pozorom nie aż tak pracochłonny jak się wydaje:) Ciasto nie było twarde, bo zgodnie z radą tylko połączyłam składniki bez niepotrzebnego zagniatania. Tylko o połowę musiałam skrócić czas pieczenia.

    Odpowiedz
  9. masa z żółtek musi być a 100% ostygnięta (zimna) i można w paru porcjach dodać bitą śmietanę, nie od razu całą,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  10. zrobiłam wczoraj twoją tartę. wszystko było pyszne tylko po dodaniu kremu do śmietany kremówki, masa zważyła mi się! wiesz może dlaczego i jak uniknąć tego błędu w przyszłości?

    Odpowiedz
  11. dokładnie składników na kruche ciasto nie można długo wyrabiać bo stanie się twarde po upieczeniu, szybko połączyć składniki i schłodzić

    Odpowiedz
  12. Potwierdzam to, co inna internautka, spód jest twardy! więc coś nie tak z przepisem, robiłam dwa razy.Nie polecam. Jedynie dobry jest krem, ale warto dać do śmietany jakiś zagęszczacz, bo krem budyniowy ma to do siebie, że podchodzi mlekiem. Spód polecam z przepisu „Tarta z gruszkami”

    Odpowiedz
  13. kupiłam maliny…. będzie Twoja tarta na deser :) mam nadzieję, że wyjdzie mi równie piękna, jak na zdjęciu :)

    Odpowiedz
  14. Ciasto wygląda przepysznie,robiłam je tylko spód wyszedł mi twardy,nie wiem dlaczego.Krem waniliowy pychota i nie ma wcale przy nim dużo pracy:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz