Pyszna, owocowa tarta na kruchym cieście z mnóstwem malin, które wspaniale smakują zanurzone w gęstym aromatycznym kremie. Z tym ciastem jest trochę pracy, ale uważam, że warto :) (oryginalny przepis z książki „Ciasta pikantne i słodkie” Michel Roux).
Składniki:
Ciasto:
130g mąki tortowej
50g masła pokrojonego w kostkę, nieco miękkiego
50g cukru pudru, przesianego przez sito
szczypta soli
2 żółtka
Krem:
3 żółtka
60g cukru pudru
20g mąki
250ml mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
250ml śmietanki kremówki + 20g cukru pudru
Dodatkowo:
600g malin
cukier puder do posypania
Ciasto:
Do dużej miski lub na stolnicę wsypać mąkę i zrobić wgłębienie, dodać masło, cukier puder, sól. Składniki zagniatać palcami, aż zaczną się tworzyć grudki. Znów zrobić wgłębienie i dodać żółtka, zagnieść na gładkie ciasto (jeśli ciasto wychodzi zbyt klejące dodać jeszcze mąki). Ciasto owinąć w folię i wstawić na dwie godziny do lodówki.
Po wyjęciu cienko rozwałkować i wylepić nim tortownicę o średnicy 22cm. Nakłuć gęsto widelcem i piec w temperaturze 190oC przez około 25 minut.
Krem:
Żółtka ubić z 20g cukru pudru na puszystą masę. Dodać mąkę, wymieszać.
W rondlu podgrzewać mleko z cukrem waniliowym i z 40g cukru, zagotować. Gorące mleko wlać do żółtek, ciągle miksując. Wszystko przelać z powrotem do rondla i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, ciągle mieszając trzepaczką. Gotować 2 minuty, a następnie masę przełożyć do miski. Na wierzchu równomiernie rozłożyć cieniutkie wiórki masła, zapobiegnie to powstaniu skorupy.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i delikatnie połączyć z zimną masą z żółtek. Równomiernie rozprowadzić krem na ostudzonym cieście. Ułożyć na wierzchu maliny, tworząc na środku ciasta niewielkie wzniesienie. Wstawić ciasto do lodówki na 3-4 godziny (kruche ciasto będzie łatwiej kroić). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Ciasto wygląda przepysznie,robiłam je tylko spód wyszedł mi twardy,nie wiem dlaczego.Krem waniliowy pychota i nie ma wcale przy nim dużo pracy:)
Dziękuję za komentarz i wypróbowanie przepisu, pozdrawiam:)
kupiłam maliny…. będzie Twoja tarta na deser :) mam nadzieję, że wyjdzie mi równie piękna, jak na zdjęciu :)
życzę smacznego,
pozdrawiam
Potwierdzam to, co inna internautka, spód jest twardy! więc coś nie tak z przepisem, robiłam dwa razy.Nie polecam. Jedynie dobry jest krem, ale warto dać do śmietany jakiś zagęszczacz, bo krem budyniowy ma to do siebie, że podchodzi mlekiem. Spód polecam z przepisu „Tarta z gruszkami”
A moze spod byl za dlugo wyrabiany, w ciescie kruchym wyrabia sie tylko do polaczenia skladnikow inaczej twardnieje
dokładnie składników na kruche ciasto nie można długo wyrabiać bo stanie się twarde po upieczeniu, szybko połączyć składniki i schłodzić
zrobiłam wczoraj twoją tartę. wszystko było pyszne tylko po dodaniu kremu do śmietany kremówki, masa zważyła mi się! wiesz może dlaczego i jak uniknąć tego błędu w przyszłości?
masa z żółtek musi być a 100% ostygnięta (zimna) i można w paru porcjach dodać bitą śmietanę, nie od razu całą,
pozdrawiam
Uczta dla oczu, a przede wszystkim dla podniebienia!!! Przepis bardzo dokładny i wbrew pozorom nie aż tak pracochłonny jak się wydaje:) Ciasto nie było twarde, bo zgodnie z radą tylko połączyłam składniki bez niepotrzebnego zagniatania. Tylko o połowę musiałam skrócić czas pieczenia.
Bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że ciasto smakowało,
pozdrawiam ciepło
Przepis moim zdaniem świetny , ciasto wyśmienite !
Dla osób które zdecydują się na wyprobowanie przepisu:
Spód piec troszkę krócej , a do kremu dodaje masła, żeby nie był taki rzadki.
Pycha przepycha! :)
ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz i porady,
pozdrawiam serdecznie
moge uzyc zamiast mąki tortowej normalną?
tak można,
pozdrawiam
Tarta wspaniała, u mnie piekła się 15 min. do kremu dałam 1/3 mniej cukru, bo się robił ulipek..
cieszę się, że smakowała, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Czy z tego ciasta można – zamiast tarty – upiec małe tartaletki? A czy wymieszać pół na pół mąkę zwykłą z krupczatką żeby dodać kruchości ciastu? Jak sądzisz?
można tak spróbować z mąką i można z tego ciasta upiec tartaletki, pozdrawiam
Wygląda cudownie, bardzo owocowo :)
Ciekawe czy moja tarta będzie choć częściowo tak okazała.
Dziękuję za przepis :) Pozdrawiam serdecznie.
na pewno, życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Czy ten krem nadaje się do przełożenia w torcie?
wydaje mi się, że jest za bardzo płynne, trzeba by było jeszcze ciut usztywnić, śmietanę ubić z fixem albo dodać ciut żelatyny, pozdrawiam
Krem nadawałby się do ptysi czy też trzeba trochę usztywnić?
trzeba trochę usztywnić, pozdrawiam
Piekłam w tamtym roku i była przepyszna. W tym roku chcę upiec na niedziele. Czy jakbym upiekła wieczorem w sobotę, tarta byłaby ok na niedzielę? Czy ciasto zbyt by nie przemokło? Pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych.
myślę, że będzie dobra, może Pani ją przygotować w sobotę wieczorem, pozdrawiam serdecznie Wesołych Świąt
Tarta prześwietna, a krem cud malina! Jeszcze nigdy nie zawiodłam się na Twoich przepisach :) Jednak zamiast malin dałam borówki, a z braku cukru pudru i lenistwa coby się udać do sklepu dodałam zwykły biały cukier :) zamiany chyba nie czuć jakoś specjalnie mocno ;) Pozdrawiam serdecznie!
Cieszę się, że smakowała, pozdrawiam serdecznie :)
TARTA PRZEPYSZNA!
POZDRAWIAM
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ile wynosi średnica tarty? I czy wystarczy kremu jeśli moja forma ma ok. 26 cm średnicy?