Waniliowe ciasteczka z masłem orzechowym

Waniliowe ciasteczka z masłem orzechowym – Smaczne, orzechowe ciasteczka, bardzo szybkie w przygotowaniu. Cudownie pachną orzechami, są miękkie w środku i delikatnie kruche z zewnątrz. Dodanie aromatu waniliowego świetnie podkreśla smak masła orzechowego. Idealne do szklanki mleka wieczorem :)

Waniliowe ciasteczka z masłem orzechowym

Waniliowe ciasteczka z masłem orzechowym
Składniki:
110g masła, w pokojowej temperaturze
180g masła orzechowego
150g cukru (użyłam brązowego)
1 duże jajko
aromat waniliowy
130g mąki
½ łyżeczki sody
szczypta soli

Utrzeć mikserem masło, masło orzechowe i cukier. Dodać jajko i parę kropli aromatu waniliowego, chwile ucierać.
Mąkę przesiać i wymieszać z sodą oraz solą. Dodać do masy orzechowej i wymieszać. Łyżeczką nabierać porcję ciasta i w rękach formować kuleczki. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 3cm odległości i delikatnie spłaszczać widelcem. Piec około 15 minut w 160°C.

Udanych wypieków :)

Waniliowe ciasteczka z masłem orzechowym

Print Friendly, PDF & Email

21 komentarzy do “Waniliowe ciasteczka z masłem orzechowym”

  1. właśnie zrobiłam te ciasteczka! są przepyszne, mięciutkie i delikatne i proste doz robienia…dokładnie o takie mi chodziło. Jestem zachwycona i bardzo dziękuję za przepis. Będę tu często zaglądać, żeby próbować kolejnych wypieków :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz