Waniliowe ciasteczka z masłem orzechowym – Smaczne, orzechowe ciasteczka, bardzo szybkie w przygotowaniu. Cudownie pachną orzechami, są miękkie w środku i delikatnie kruche z zewnątrz. Dodanie aromatu waniliowego świetnie podkreśla smak masła orzechowego. Idealne do szklanki mleka wieczorem :)
Waniliowe ciasteczka z masłem orzechowym
Składniki:
110g masła, w pokojowej temperaturze
180g masła orzechowego
150g cukru (użyłam brązowego)
1 duże jajko
aromat waniliowy
130g mąki
½ łyżeczki sody
szczypta soli
Utrzeć mikserem masło, masło orzechowe i cukier. Dodać jajko i parę kropli aromatu waniliowego, chwile ucierać.
Mąkę przesiać i wymieszać z sodą oraz solą. Dodać do masy orzechowej i wymieszać. Łyżeczką nabierać porcję ciasta i w rękach formować kuleczki. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 3cm odległości i delikatnie spłaszczać widelcem. Piec około 15 minut w 160°C.
Udanych wypieków :)
właśnie zrobiłam te ciasteczka! są przepyszne, mięciutkie i delikatne i proste doz robienia…dokładnie o takie mi chodziło. Jestem zachwycona i bardzo dziękuję za przepis. Będę tu często zaglądać, żeby próbować kolejnych wypieków :)
bardzo się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie :)
ciasteczka pyszne, wspaniale pachną orzechami. Na pewno jeszcze je zrobię :)
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
brzmi wspaniale, cieszę się, że smakowały, pozdrawiam serdecznie:)
Dziękuję za pyszny przepis! Ciasteczka zrobiłam z domowym maslem orzechowym. Wyszły pyszne!
Pozdrawiam :)