Rewelacyjna tarta na kruchych, pełnoziarnistych ciasteczkach, o wyraźnym limonkowym smaku. Dosyć słodka, kwaskowata z ciasteczkami o specyficznym smaku, który lubię. Bardzo smakowała moim gościom i obiecałam im przepis:). Ciasto proste w przygotowaniu i szybkie, tylko dochodzi czas schładzania. Podczas pieczenia radzę pod formę z wyjmowanym dnem podłożyć papier lub blachę, żeby nie zabrudzić piekarnika roztopionym masłem. Bardzo polecam, przepis dostałam od czytelniczki Małej Cukierenki Pani Beaty Witkowskiej – dziękuję i pozdrawiam serdecznie:).
Tarta limonkowa
Składniki:
Spód:
300g ciastek digestive lub podobnych
3/4 kostki masła
Krem:
4 żółtka
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (400g)
1 łyżka otartej skórki z limonki
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki ( około 4-5 sztuk)
Dodatkowo:
250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżeczki cukru wanilinowego
trochę otartej skórki z limonki
Spód:
1. Masło roztopić.
2. Ciastka pokruszyć w malakserze lub blenderze na piasek. Dodać roztopione masło, wymieszać.
3. Formę na tartę o średnicy 25cm wysmarować masłem (użyłam blaszki z wyjmowanym dnem). Spód i boki wyłożyć ciasteczkową masą, wyrównując i dociskając ją do formy. Następnie blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji góra-dół, na środkową półkę piekarnika (3 od dołu) i piec przez 10 minut.
Po wyjęciu spodu z piekarnika zwiększyć temperaturę do 170°C.
Krem:
4. Żółtka ubić mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać słodzone mleko, sok z limonki i skórkę, wymieszać mikserem na średnich obrotach.
5. Krem wylać na podpieczony spód i wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 170°C na funkcji góra-dół, na środkową półkę piekarnika i piec przez około 15-20 minut (ja piekłam 20 minut). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia, następnie włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
6. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Ozdobić nią wierzch tarty i posypać troszkę skórką z limonki.
Udanych wypieków:)
Jaką średnicę ma forma do tarty??
Robiłam kilka razy . Jest obłędna w smaku . Pięknie dziękuję za to cudo.
ogromnie się cieszę, że smakuję, dziękuję za komentarze, pozdrawiam serdecznie
A, wcale nie jest zbyt słodka, do śmietany daję mało cukru.
Niedawno odkrylam blog. Tarta upieczona;) piękna i pyyyszna. Co prawda użyłam cytryn zamiast limonek, ale jest znakomita. I masła dałam mniej, bo wydawało mi się, że za rzadkie będzie ciasto. Pięknie się trzyma spód, nie kruszy się.
cieszę się, że smakowała, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
tarta przepyszna palce lizać pora idę próbować następne przepisy z tej strony (są nieziemskie) :)
ja ścieram tylko umytą, pozdrawiam
a czy skórkę z limonki zaparza się wrzątkiem, czy ściera tylko umytą?
Właśnie zrobiłam, pyszna, ale potwornie słodka!
Dodac miete, rum i mamy mojito
pychotka! mam nadzieję, że smakowała,
pozdrawiam ciepło
Właśnie jestem w trakcie wypiekania tej tarty ale na spodzie z kruchego ciasta:)
to proszę użyć innych ciasteczek pełnoziarnistych,
pozdrawiam
Rozglądnęlam sie po sklepach, ale nigdzie nie umiem znalesc tych ciasteczek. Jakimi mozna je zastapic ? Zapraszam do mnie. Chilicake.blogspot.com