Ciasto limonkowe z kardamonem

Dzisiaj zapraszam na interesujące ciasto o smaku limonki i kardamonu. Bardzo ciekawe połączenie smaków i aromatów. Wierzch wykończyłam białą czekoladą, która dobrze się komponuje z kardamonem i kwaskowatym smakiem owoców, podkreśla je. Ciasto od dużej ilości skórki z limonki ma odcień pistacji, jest wilgotne i puszyste. Moim domownikom bardzo smakowało. Polecam, szczególnie osobom, które lubią korzenne smaki … (zmodyfikowany przepis z książki „Big cakes & cookies” Hannah Miles).

Ciasto limonkowe z kardamonem
Składniki (powinny być w temperaturze pokojowej):
220g miękkiego masła
180g cukru (użyłam jasnego brązowego)
4 jajka
230g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
sok i starta skórka z 4 limonek
2 łyżki cukru pudru
100g białej czekolady
kolorowa posypka cukrowa

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, szczyptą soli, kardamonem.

2. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.

3. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po jednym jajku. Po każdym dodanym jajku ucierać przez około 40 sekund, aż składniki się połączą w jednolitą masę.

4. Do maślanej masy wsypać mąkę z kardamonem, dodać skórkę z limonek i krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem na średnich obrotach.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 55-60 minut.

6. Sok z limonek zagotować z 2 łyżkami cukru pudru i trzymać na ogniu przez 1 minutę. Gorącym syropem polać wyjęte ciasto z piekarnika i odstawić je do całkowitego ostygnięcia.

7. Białą czekoladę roztopić na parze. Następnie rozprowadzić ją równomiernie po wierzchu ciasta i posypać kolorową posypką cukrową.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

3 komentarze do wpisu „Ciasto limonkowe z kardamonem”

  1. To ciasto jest WSPANIAŁE! Już w trakcie przygotowywania miałam wielką przyjemność, te zapachy limonki i kardamonu… Uczta dla nosa :) Po wyjęciu z piekarnika równie zadowolone było podniebienie. Polecam wszystkim!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.