Panna cotta limonkowa

Smaczny, orzeźwiający, lekki deser z limonką. Szybki i prosty w przygotowaniu. Do śmietanki dodałam mleka, co sprawiło, że deser nie jest taki tłusty. Zimny, kwaskowaty, wspaniały na upalne dni. Do jego przygotowania użyłam nowego syropu Łowicz limonka – cytryna i właściwie to on mnie zainspirował do przygotowania tego cytrusowego deseru. Bardzo polecam…

Panna cotta limonkowa

Panna cotta limonkowa
Składniki:
Panna cotta:
500g śmietanki 30% lub 36%
1 szklanka mleka
5 łyżeczek żelatyny
sok wyciśnięty z 3 limonek
skórka starta z 1 limonki
1 opakowanie cukru wanilinowego
3-4 łyżki cukru pudru
Wierzch:
60g kremowego serka
200g śmietanki 30% lub 36%
3 łyżki syropu Łowicz limonka – cytryna
1 łyżka soku z limonki
2-3 łyżeczki cukru pudru
trochę startej skórki z limonki do ozdoby

Panna cotta:
1. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody (około 1/4 szklanki).

2. Do rondelka wlać śmietankę, mleko, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, skórkę z limonki, wymieszać. Podgrzewać, aż śmietanka stanie się gorąca (ale nie gotować). Zdjąć z ognia dodać żelatynę i mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do przestygnięcia na około 15 minut. Następnie dodać sok z limonek, wymieszać.

3. Limonkową śmietankę przełożyć do salaterek, szklaneczek lub keksówki o wymiarach 20x12cm i wstawić ją do lodówki, aż stężeje.

Wierzch:
4. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać syrop, serek, sok z limonki i cukier puder, dokładnie wymieszać.

5. Stężałą śmietankę wyjąć z keksówki, zanurzając blaszkę na chwilę w ciepłej wodzie i odwracając ją do góry dnem. Wierzch ozdobić ubitą śmietanką i posypać skórką z limonki.

Smacznego:)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

7 komentarzy do wpisu „Panna cotta limonkowa”

  1. A myślisz ze z malinami był by też dobry? Bo wiem że taki u mnie w domu nie przejdzie. Można dodać zamiast tego syropu Łowicz malinowego?

  2. tak można dodać malinowego lub go w ogóle pominąć i dodać z 1-2 łyżeczki cukru pudru + 1 łyżkę soku z cytryny,
    pozdrawiam ciepło

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.