Szybkie ciasto z jagodami

Szybkie ciasto z jagodami – Kolejny, pyszny wypiek z jagodami to delikatnie cytrynowe ciasto, puszyste i wilgotne, ładnie pachnące owocami. Idealnym wykończeniem jest cytrynowy lukier z dodatkiem masła, więc radzę go nie pomijać. Ciasto przygotowuje się szybko, więc nie spędzimy dużo czasu w kuchni. Bardzo polecam…(zmodyfikowany przepis ze strony my baking addiction).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




szybkie ciasto z jagodami

Szybkie ciasto z jagodami
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
1 szklanka cukru
skórka starta z 1 cytryny
120g miękkiego masła
100g kremowego sera (użyłam sera z wiaderka, jak do sernika)
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
szczypta soli
1/4 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanki umytych jagód + 2 łyżki mąki pszennej
Lukier:
3 łyżki masła
1 szklanka przesianego cukru pudru
1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub 2-3 krople aromatu waniliowego
2 łyżki soku z cytryny

szybkie ciasto z jagodami

Ciasto:
1. Piekarnik nagrzać do 180°C na funkcji góra-dół.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.

3. Cukier wymieszać ze skórkę z cytryny i rozcierać placami, aż cukier zwilgotnieje (patrz FILM).

4. Do miski przełożyć masło, dodać ser i cukier ze skórką, bardzo krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach, tylko do połączenia składników. Następnie dodawać po jednym jajku razem z dwoma łyżkami przesianej mąki, po każdym dodaniu krótko wymieszać (patrz FILM).

5. Do ciasta dodać pozostałą mąkę, mleko i krótko wymieszać do połączenia składników.

6. Jagody oprószyć 2 łyżkami mąki i dodać je do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką (patrz FILM).

7. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Lukier:
8. Masło roztopić.

9. Wymieszać razem cukier puder, roztopione masło, sok z cytryny i aromat. Gotowym lukrem polać ciasto i odstawić do jego zastygnięcia. Szybkie ciasto z jagodami podawać pokrojone na grube plastry.

Udanych wypieków:)

szybkie ciasto z jagodami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne Ciasto Jagodowe Jagódka

Tort bez pieczenia PYSZNE LATO z jagodami i malinami

Ciasto z makiem i kokosem POPAPRANIEC

Tort JAGODOWY i Drip Cake

Prosty sernik z jagodami bez pieczenia JAGÓDKA

Proste PYSZNE ciasto z PORZECZKAMI i kruszonką

40 komentarzy do “Szybkie ciasto z jagodami”

  1. myślę, że można na termoobiegu, tylko proszę dać trochę niższą temperaturę 160oC, pozdrawiam

  2. Dlaczego nie mogę upiec tego ciasta w termoobiegu? Spidoval mi się ten przepis ale nie chce mi się specjalnie grzać calego piecyka, a na termoobiegu mogę go tylko pol odpalić ;) czy ktoś piekł to ciasto z termoobiegiem?

  3. Upiekłam dziś rano i właśnie się nim zajadam. Jest pyszne! Jak wszystkie przepisy z Twojej strony. Właściwie to dzięki Tobie zaczęłam piec cista :-)
    I masz rację- polewa dopełnia całości.

  4. Nie moze być limonka, limonka ma gorzką skorke,czuc to w smaku ciasta.Musi być cytryna lub pomarancza,pozdrawiam

  5. no nie wiem:) mam stary telefon i nie robi on ładnych zdjęć,
    cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie

  6. Ciasto pycha! U mnie z białą czekoladą – super przełamała kwaskowatość. Właśnie pożarłam (dosłownie) wielki kawał i obawiam się, że na tym nie koniec :) A tak zupełnie off topic: kiedy bedziemy mieli przyjemność oglądać MC na instagramie? Buziaki :)

  7. cieszę się bardzo, że smakuje, dziękuję za komentarz pozdrawiam serdecznie

  8. Wlasnie sie nim zajadam, jest pyszne. Polewa cytrynowa dopełnia ten smak. Dziekuje za kolejny świetny przepis!

Możliwość komentowania została wyłączona.