Szybkie ciasto z jagodami – Kolejny, pyszny wypiek z jagodami to delikatnie cytrynowe ciasto, puszyste i wilgotne, ładnie pachnące owocami. Idealnym wykończeniem jest cytrynowy lukier z dodatkiem masła, więc radzę go nie pomijać. Ciasto przygotowuje się szybko, więc nie spędzimy dużo czasu w kuchni. Bardzo polecam…(zmodyfikowany przepis ze strony my baking addiction).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Szybkie ciasto z jagodami
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
1 szklanka cukru
skórka starta z 1 cytryny
120g miękkiego masła
100g kremowego sera (użyłam sera z wiaderka, jak do sernika)
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
szczypta soli
1/4 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanki umytych jagód + 2 łyżki mąki pszennej
Lukier:
3 łyżki masła
1 szklanka przesianego cukru pudru
1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub 2-3 krople aromatu waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
Ciasto:
1. Piekarnik nagrzać do 180°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
3. Cukier wymieszać ze skórkę z cytryny i rozcierać placami, aż cukier zwilgotnieje (patrz FILM).
4. Do miski przełożyć masło, dodać ser i cukier ze skórką, bardzo krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach, tylko do połączenia składników. Następnie dodawać po jednym jajku razem z dwoma łyżkami przesianej mąki, po każdym dodaniu krótko wymieszać (patrz FILM).
5. Do ciasta dodać pozostałą mąkę, mleko i krótko wymieszać do połączenia składników.
6. Jagody oprószyć 2 łyżkami mąki i dodać je do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką (patrz FILM).
7. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Lukier:
8. Masło roztopić.
9. Wymieszać razem cukier puder, roztopione masło, sok z cytryny i aromat. Gotowym lukrem polać ciasto i odstawić do jego zastygnięcia. Szybkie ciasto z jagodami podawać pokrojone na grube plastry.
Udanych wypieków:)
A czy mogę użyć jagód mrożonych? Zaciekawiło mnie to ciasto. Pozdrawiam. Ala
ogromnie się cieszę:) dziękuję, pozdrawiam serdecznie!
zrobilam :) wyszlo pyszne wilgotne i nie za slodkie…pozdrawiam
wydaje mi się, że tak, pozdrawiam ciepło
Witam,
A czy moge uzyc serka philadelphia ? Pozdrawiam i gratuluje swietnej strony :)
myślę, że można na termoobiegu, tylko proszę dać trochę niższą temperaturę 160oC, pozdrawiam
Dlaczego nie mogę upiec tego ciasta w termoobiegu? Spidoval mi się ten przepis ale nie chce mi się specjalnie grzać calego piecyka, a na termoobiegu mogę go tylko pol odpalić ;) czy ktoś piekł to ciasto z termoobiegiem?
bardzo mi miło:) cieszę się, pozdrawiam serdecznie
Upiekłam dziś rano i właśnie się nim zajadam. Jest pyszne! Jak wszystkie przepisy z Twojej strony. Właściwie to dzięki Tobie zaczęłam piec cista :-)
I masz rację- polewa dopełnia całości.
Nie moze być limonka, limonka ma gorzką skorke,czuc to w smaku ciasta.Musi być cytryna lub pomarancza,pozdrawiam
Wygląda wspaniale…uwielbiam takie ciasta.
no nie wiem:) mam stary telefon i nie robi on ładnych zdjęć,
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Ciasto pycha! U mnie z białą czekoladą – super przełamała kwaskowatość. Właśnie pożarłam (dosłownie) wielki kawał i obawiam się, że na tym nie koniec :) A tak zupełnie off topic: kiedy bedziemy mieli przyjemność oglądać MC na instagramie? Buziaki :)
cieszę się bardzo, że smakuje, dziękuję za komentarz pozdrawiam serdecznie
Wlasnie sie nim zajadam, jest pyszne. Polewa cytrynowa dopełnia ten smak. Dziekuje za kolejny świetny przepis!