Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe. Do tego wyśmienicie smakuje, jest wilgotne, puszyste oraz ładnie pachnie i świetnie wyrasta. Uważam, że rewelacyjne, bardzo smaczne i łatwe. Dostało od gości dużo pochwał. Jeśli nie mamy lub nie chcemy czekolady, proszę przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. Bardzo polecam!
Szybkie ciasto czekoladowe
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
250g mąki (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki kakao bez cukru
200g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
200ml oleju
220ml maślanki
3 jajka lekko ubite widelcem
Dodatkowo:
150g mlecznej czekolady
kolorowa posypka cukrowa
1. Piekarnik nagrzać do 180°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać.
3. W drugiej misce wymieszać razem olej, maślankę, jajka.
4. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników lub mikserem na średnich obrotach.
5. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno (użyłam tortownicy o średnicy 20cm, ale z wysokim brzegiem). Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch ciasta można wyrównać.
6. Mleczną czekoladę roztopić na parze lub w rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając.
Roztopioną czekoladą polać wierzch ciasta i udekorować kolorową posypką.
Udanych wypieków:)
życzę smacznego! pozdrawiam ciepło
Za chwilę wyjme je z piekarnika. Jesli smakuje tak jak pachnie w kuchni-już jestem wniebowzieta:-) Pozdrawiam,Justyna
można zastąpić śmietaną lub kefirem, w ostateczności mlekiem,
pozdrawiam
a jesli nie dodam maslanki? albo czym ja zastapic ? nie mam niestety
tak można
pozdrawiam
Czy można dodać mąkę zwykłą?
myślę, że 20×20 cm będzie dobra,
pozdrawiam
Witam :). Przymierzam się do zrobienia tego ciasta. Mam w domu blaszkę o wymiarach 20×20 cm i 20×30 cm. Którą z nich użyć?
Wyszło pysznie. Pachniało w całym domu. A jaka mama była zadowolona!!
Dziękuję za wszystkie przepisy. Naprawdę skorzystałam już z wielu. Uczę się na Pani wskazówkach.
Wypieki – świetna rzecz. Pozdrawiam :)
Wygląda prześlicznie :)
Aga:-tak to ciasto stanowi dobrą bazę na tort,
Kamila:-na pewno smakuje podobnie,
pozdrawiam ciepło
A gdyby tak wmieszać w nie wiśnie z kompotu…? Albo na przykład przełożyć jakąś masą…. Mhmm… Chyba trochę pokombinuję w ten weekend! :o) Chodzi za mną coś na kształt tortu czekoladowego, a to ciasto może stanowić niezłą bazę!
Wspaniale,poproszę kawałek.
na moje oko to smakuje jak murzynek, mam rację?
Aż ślinka cieknie! Jutro zrobię :)