Szybki torcik cappuccino z malinami bez pieczenia – Dzisiaj pyszne, szybkie w przygotowaniu ciasto z malinami i kawą. Nie za słodkie, bardzo aromatyczne, waniliowe, lekko kwaskowate od malin, z dodatkiem czekolady. Wspaniale orzeźwia i jest idealne na lato. Bardzo mi smakuje. Plusem tego ciasta jest, że jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Szybki torcik cappuccino z malinami bez pieczenia
Składniki:
Spód:
około 120g biszkoptów (użyłam podłużnych)
około 100-120ml mocnej, zaparzonej, ostygniętej kawy
Wierzch:
500g schłodzonej śmietanki kremówki 36%
1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
350g gotowego sera na sernik (użyłam „Mój ulubiony” z Wielunia)
50g kawy cappuccino w proszku (użyłam o smaku orzechowym)
15g żelatyny
100ml zimnej wody
4-6 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
50g startej na drobnych oczkach gorzkiej czekolady
400g malin
Dodatkowo:
maliny do ozdoby
biała czekolada lub wiórki z białej czekolady
1. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.
2. Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno.
Na dnie poukładać biszkopty i nasączyć je ostygniętą kawą (patrz FILM).
2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z wanilią.
3. Napęczniałą żelatynę podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, że się rozpuści (potrwa to koło 30 sekund, max 60 sekund). Zdjąć z ognia.
4. Do ubitej śmietanki dodać ser, kawę cappuccino i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać cukier puder, wymieszać (proszę dosłodzić do smaku). Następnie cały czas mieszając mikserem stopniowo dodawać ciepłą żelatynę (ale nie gorącą! Jeśli rondelek będzie gorący, w którym jest żelatyna, proszę ją jeszcze odstawić na około 5 minut do przestygnięcia), ja dodałam ją w 4 partiach (patrz FILM). Po każdym dodaniu wymieszać mikserem.
5. Do masy kawowej dodać startą czekoladę, maliny i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przełożyć na biszkopty w blaszce, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na około 4 godziny, najlepiej na całą noc.
6. Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i ułożyć na paterze. Na wierzchu poukładać maliny i posypać je wiórkami białej czekolady.
Wiórki czekolady zrobiłam sama, używając do tego obieraczki do warzyw (patrz FILM).
Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego! :)
Zastanawiam sie jakie proporcje użyc na tortownice 26cm. I wolałabym zwiększyć ilość sera niż kremówki, czy uda się ?
chyba tak o 1/3 zwiększyć składniki, można dać więcej sera, pozdrawiam
Moje maliny okazały się zarobaczone i dodałam banany pokrojone w plasterki mam nadzieje ze będzie ok.
robiłam wiele razy, mało powiedzieć pychota, można jeść pasjami, zresztą jestem Pani fanką, często korzystam z Pani przepisów. Pozdrawiam
Bardzo lubię Twoje przepisy pozdrawiam
Przepyszny! Co prawda zmieniłam trochę proporcje, ponieważ z taką ilością cappucccino wyszedł dość gorzki, a twaróg sernikowy zamieniłam na waniliowe serki homogenizowane, bo takie akurat były pod ręką, ale sam pomysł świetny! Dziękuję za przepis!
Witam! W piątek robiłam z malinami a dzisiaj z borówkami ..dałam do zamrażalnika zobaczymy jaki będzie. Z malinami dobry
Czy można użyć żelatyny w listkach? Jeśli tak, to ile listków?
tak żeby było żelatyny też 15g, pozdrawiam
Zrobiłam, robi się błyskawicznie, przepyszny, zamiast cukru waniliowego dodałam nalewkę waniliową. Pozdrawiam dzięki
Zawsze mam problem z wyjęciem takiego ciasta z formy i przełożenia go na paterę.Przeważnie zostawiam spód formy co nie jest ani wygodne ani estetyczne. To są drobiazgi ale ważne. Na filmiku powyżej jest pokazany ostatni etap zdejmowania papieru, a co wcześniej? Proszę o instrukcję.
normalnie je biorę rękoma, jedną rękę wkładam pod ciasto, drugą zaczynam ściągać papier, jak będę robić kolejny raz takie ciasto, postaram się lepiej nagrać film, żeby było widoczne, pozdrawiam serdecznie
obłędnie pyszny torcik, właśnie zrobiłam i wyjadam resztki kremu z miski z resztą biszkoptów, mniam
Witam,czy można dodać mrożone maliny?, zrobiłam ze świeżymi wyszedł znakomity. Myślę,że w zimie była by to dopiero frajda.A jeżeli tak to czy rozmrożone czy prosto z zamrażarki? Pozdrawiam, proszę o odpowiedż .
myślę, że można dodać mrożone tylko trzeba je dobrze rozmrozić,
pozdrawiam serdecznie
Czy śmietanka 30% wystarczy? Pozdrawiam :)
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Witam!czy zamiast malin można dodać inne owoce?truskawki?porzeczki?borówki?proszę o odpowiedź.Pozdrawiam
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Nie mam pasty waniliowej, w sklepie tylko cukier waniliowy, bo domowy robiony się skończył ? Ile i jaki zamienić zastosowac ?
może Pani dodać 16g cukru waniliowego, pozdrawiam
Takie pełne malin musiało smakować fantastycznie! :)