Ciasto wegańskie kakaowo – kawowe z wanilią, bez cukru – Dzisiaj bardzo smaczna „Zdrowa Środa” :). Jeśli ciasto dobrze schłodzimy to smakuje jak lody. Ciasto bez pieczenia, rozpływa się w ustach. Jest waniliowe, troszkę migdałowe i kawowe. Do tego jest bez cukru i można je przygotować w wersji bez glutenu (trzeba użyć odpowiednich płatków owsianych, z certyfikatem). Ciasto proszę przechowywać w lodówce. Polecam…
Ciasto wegańskie kakaowo – kawowe z wanilią, bez cukru
Składniki:
Jasny krem:
2 płaskie łyżki mąki kokosowej
110g orzechów nerkowca
1/2 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
3 – 4 łyżki erytrolu lub ksylitolu
4 łyżki miękkiego lub roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego – tłoczonego na zimno
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kropa pasty waniliowej
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
Ciemny krem:
3 łyżki kakao
1/3 szklanki płatków owsianych (jeśli bez glutenu muszą mieć odpowiedni certyfikat)
40g orzechów nerkowca
3 łyżki miękkiego lub roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego – tłoczonego na zimno
1/2 szklanki wody
2-3 łyżki erytrolu lub ksylitolu
szczypta soli
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej gładkiej bez granulek
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
Dodatkowo:
kakao bez cukru do posypania
1. Orzechy nerkowca 150g (orzechy z ciemnego i jasnego kremu) zalać ciepłą wodą i odstawić na co najmniej 20 minut. Następnie orzechy osączyć.
Jasny krem:
2. Do blendera przełożyć wszystkie składniki na jasny krem oprócz mąki kokosowej i zmiksować na mus.
Mus przełożyć do miseczki, dodać mąkę kokosową i wymieszać.
Ciemny krem:
3. Do blendera przełożyć orzechy nerkowca 40g i płatki owsiane, zmiksować (nie trzeba myć blendera po jasnym kremie). Dodać pozostałe składniki na ciemny krem i zmiksować na mus.
4. Ciemny mus wlać do keksówki o wymiarach 20x12cm wyłożonej folią spożywczą, proszę podwójnie wyłożyć keksówkę folią, będzie później łatwiej wyciągnąć deser. Mus wyrównać i keksówkę wstawić do zamrażalnika na około 25-30 minut.
5. Na wierzch schłodzonej masy kawowej wylać jasną masę i wyrównać. Wierzch posypać kakao i deser wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
6. Deser ostrożnie wyjąć z blaszki. Podawać pokrojony na spore prostokąty. Deser przechowywać w lodówce.
Smacznego! :)
Czy można zastąpić czymś orzechy nerkowca?
Właśnie zrobiłam, ciasto czeka na schłodzenie. Mam pytanie odnośnie wymiaru foremki. Zrobiłam w mniejszej foremce, a i tak ciasto będzie raczej niższe niż u Pani na zdjęciu. Gdybym użyła takiej formy jak Pani, to masą ciemną ledwie bym zakryła dno. Czy czasem nie robiła Pani z podwojnej porcji?
Czy w tym ciemnym kremie można zamiast płatków owsianych dodać również mąkę kokosową?
Czy ma Pani może jakiś dział ciast o niskim indeksie glikemicznym albo bez mąki pszennej, nie musi być bez glutenu ;)
Hmmm nie mam takiej kawy gladkiej rozpuszczalnej, a nie oplaca sie kupować na jedno ciacho. Czy zwykla rozpuczczalna moge zmielić w mlynku? Czy moze lepiej zmielic ziarna kawy naturlanej? Czy dac zaparzona? Nie mam pomyslu proszę o pomoc;)
można zemleć w młynku lub przetrzeć przez sitko, pozdrawiam
Zdanie, że smakują jak lody chyba najbardziej przykuło moją uwagę ;) Uwielbiam lody, a takie w postaci ciasta będą na pewno świetnie smakowały – oczywiście do kawusi ;) Dzięki za świetny pomysł ;)
Wygląda przepysznie, akurat mam mąkę kokosową – grzech nie spróbować :)
Mmm, wygląda kusząco :) Faktycznie jak lody ;)