Ciasto wegańskie kakaowo – kawowe z wanilią, bez cukru

Ciasto wegańskie kakaowo – kawowe z wanilią, bez cukru – Dzisiaj bardzo smaczna „Zdrowa Środa” :). Jeśli ciasto dobrze schłodzimy to smakuje jak lody. Ciasto bez pieczenia, rozpływa się w ustach. Jest waniliowe, troszkę migdałowe i kawowe. Do tego jest bez cukru i można je przygotować w wersji bez glutenu (trzeba użyć odpowiednich płatków owsianych, z certyfikatem). Ciasto proszę przechowywać w lodówce. Polecam…

Ciasto wegańskie kakaowo – kawowe z wanilią, bez cukru

Ciasto wegańskie kakaowo – kawowe z wanilią, bez cukru
Składniki:
Jasny krem:
2 płaskie łyżki mąki kokosowej
110g orzechów nerkowca
1/2 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
3 – 4 łyżki erytrolu lub ksylitolu
4 łyżki miękkiego lub roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego – tłoczonego na zimno
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kropa pasty waniliowej
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
Ciemny krem:
3 łyżki kakao
1/3 szklanki płatków owsianych (jeśli bez glutenu muszą mieć odpowiedni certyfikat)
40g orzechów nerkowca
3 łyżki miękkiego lub roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego – tłoczonego na zimno
1/2 szklanki wody
2-3 łyżki erytrolu lub ksylitolu
szczypta soli
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej gładkiej bez granulek
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
Dodatkowo:
kakao bez cukru do posypania

1. Orzechy nerkowca 150g (orzechy z ciemnego i jasnego kremu) zalać ciepłą wodą i odstawić na co najmniej 20 minut. Następnie orzechy osączyć.

Jasny krem:
2. Do blendera przełożyć wszystkie składniki na jasny krem oprócz mąki kokosowej i zmiksować na mus.
Mus przełożyć do miseczki, dodać mąkę kokosową i wymieszać.

Ciemny krem:
3. Do blendera przełożyć orzechy nerkowca 40g i płatki owsiane, zmiksować (nie trzeba myć blendera po jasnym kremie). Dodać pozostałe składniki na ciemny krem i zmiksować na mus.

4. Ciemny mus wlać do keksówki o wymiarach 21xz12cm wyłożonej folią spożywczą, proszę podwójnie wyłożyć keksówkę folią, będzie później łatwiej wyciągnąć deser. Mus wyrównać i keksówkę wstawić do zamrażalnika na około 25-30 minut.

5. Na wierzch schłodzonej masy kawowej wylać jasną masę i wyrównać. Wierzch posypać kakao i deser wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.

6. Deser ostrożnie wyjąć z blaszki. Podawać pokrojony na spore prostokąty. Deser przechowywać w lodówce.

Smacznego! :)

Ciasto wegańskie kakaowo – kawowe z wanilią, bez cukru

3 thoughts on “Ciasto wegańskie kakaowo – kawowe z wanilią, bez cukru

  1. Zdanie, że smakują jak lody chyba najbardziej przykuło moją uwagę ;) Uwielbiam lody, a takie w postaci ciasta będą na pewno świetnie smakowały – oczywiście do kawusi ;) Dzięki za świetny pomysł ;)

Dodaj komentarz

.