Szybki torcik cappuccino z malinami bez pieczenia – Dzisiaj pyszne, szybkie w przygotowaniu ciasto z malinami i kawą. Nie za słodkie, bardzo aromatyczne, waniliowe, lekko kwaskowate od malin, z dodatkiem czekolady. Wspaniale orzeźwia i jest idealne na lato. Bardzo mi smakuje. Plusem tego ciasta jest, że jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Szybki torcik cappuccino z malinami bez pieczenia
Składniki:
Spód:
około 120g biszkoptów (użyłam podłużnych)
około 100-120ml mocnej, zaparzonej, ostygniętej kawy
Wierzch:
500g schłodzonej śmietanki kremówki 36%
1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
350g gotowego sera na sernik (użyłam „Mój ulubiony” z Wielunia)
50g kawy cappuccino w proszku (użyłam o smaku orzechowym)
15g żelatyny
100ml zimnej wody
4-6 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
50g startej na drobnych oczkach gorzkiej czekolady
400g malin
Dodatkowo:
maliny do ozdoby
biała czekolada lub wiórki z białej czekolady
1. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.
2. Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno.
Na dnie poukładać biszkopty i nasączyć je ostygniętą kawą (patrz FILM).
2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z wanilią.
3. Napęczniałą żelatynę podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, że się rozpuści (potrwa to koło 30 sekund, max 60 sekund). Zdjąć z ognia.
4. Do ubitej śmietanki dodać ser, kawę cappuccino i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać cukier puder, wymieszać (proszę dosłodzić do smaku). Następnie cały czas mieszając mikserem stopniowo dodawać ciepłą żelatynę (ale nie gorącą! Jeśli rondelek będzie gorący, w którym jest żelatyna, proszę ją jeszcze odstawić na około 5 minut do przestygnięcia), ja dodałam ją w 4 partiach (patrz FILM). Po każdym dodaniu wymieszać mikserem.
5. Do masy kawowej dodać startą czekoladę, maliny i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przełożyć na biszkopty w blaszce, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na około 4 godziny, najlepiej na całą noc.
6. Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i ułożyć na paterze. Na wierzchu poukładać maliny i posypać je wiórkami białej czekolady.
Wiórki czekolady zrobiłam sama, używając do tego obieraczki do warzyw (patrz FILM).
Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego! :)
Zrobiłam i jestem zachwycona, moje smaki: kawa i maliny, pychotka 😋
Czy kawa do ciasta może być zwykła mielona?
troszkę można takiej dodać, ale nie za dużo pozdrawiam
Dziękuje :)