Szybki placek z dużą ilością malin i aromatem waniliowym, który świetnie komponuje się ze wspaniałym zapachem i smakiem malin. Łatwy do zrobienia, tylko trzeba pamiętać, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Idealny o każdej porze dnia i nocy :D polecam … ( oryginalny przepis z gazetki „Truskawki, poziomki, jagody” wydanej przez wydawnictwo „Lamar” 2010).
Składniki:
1,5 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
½ kostki margaryny
4 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
aromat waniliowy
1 łyżka śmietany w temperaturze pokojowej (żeby nie była zimna z lodówki)
400g malin umytych i osuszonych
cukier puder do posypania (niekoniecznie)
Margarynę rozpuścić.
Jajka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać partiami do masy jajecznej. Dodać śmietanę i parę kropli aromatu waniliowego. Wlać margarynę, wymieszać. Maliny obtoczyć w mące i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm, wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 50 minut.
Udanych wypieków :)
bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Dziękuję za odpowiedź. Za pierwszym razem wyszedł mi zakalec, może dlatego, że dałam za mało proszku, a zamiast malin dałam śliwki. Za drugim razem zrobiłam według przepisu z malinami i ciasto wyszło bardzo fajne, takie domowe :) Jeszcze nieraz je upiekę
piekarnik proszę nastawić na 180oC,
400g malin to około 3 szklanki,
pozdrawiam
Ile to 400 g malin? Będę wdzięczna za odpowiedzi
Mam piekarnik który grzeje tylko od spodu. Na ile powinnam go w takim razie nastawić i jak długo cisto trzymać?
życzę smacznego,
pozdrawiam ciepło
Pewnie,że spróbuję i to nawet jutro,bo kupiłam mrożone maliny…:)
jest smaczny, proszę spróbować
pozdrawiam:)
Witam:) widzę,że mam podobny przepis na ciasto ucierane z malinami tylko,że u mnie masło trzeba utrzeć na puszystą masę a u Pani je rozpuścić…mi placek ucierany kojarzy się zawsze właśnie z ucieraniem masła a potem jajek i na koniec mąka…czy jak robi się Pani sposobem to również ciasto wychodzi takie miękkie i puszyste jak zazwyczaj ciasto ucierane z owocami? :)
miłego dnia czekamy aż bedzie upieczony
też będzie pycha,
pozdrawiam
a co jak dałam smietanę kwasną
można użyć jogurtu,
pozdrawiam
a co jak nie mam smietany
przykro mi, nie wiem czemu wyszedł zakalec,
pozdrawiam