Szybki placek ucierany z malinami

Szybki placek ucierany z malinami 1

Szybki placek z dużą ilością malin i aromatem waniliowym, który świetnie komponuje się ze wspaniałym zapachem i smakiem malin. Łatwy do zrobienia, tylko trzeba pamiętać, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Idealny o każdej porze dnia i nocy :D polecam …   ( oryginalny przepis z gazetki „Truskawki, poziomki, jagody” wydanej przez wydawnictwo „Lamar” 2010).


Szybki placek ucierany z malinami 2

Składniki:
1,5 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
½ kostki margaryny
4 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
aromat waniliowy
1 łyżka śmietany w temperaturze pokojowej (żeby nie była zimna z lodówki)
400g malin umytych i osuszonych
cukier puder do posypania (niekoniecznie)

Margarynę rozpuścić.
Jajka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać partiami do masy jajecznej. Dodać śmietanę i parę kropli aromatu waniliowego. Wlać margarynę, wymieszać. Maliny obtoczyć w mące i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm, wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 50 minut.
Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Ciasto malinowe cappuccino

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Mega ciasto czekoladowe – Brownies z malinami i orzechami

Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą

53 komentarze do “Szybki placek ucierany z malinami”

  1. Dziękuję za odpowiedź. Za pierwszym razem wyszedł mi zakalec, może dlatego, że dałam za mało proszku, a zamiast malin dałam śliwki. Za drugim razem zrobiłam według przepisu z malinami i ciasto wyszło bardzo fajne, takie domowe :) Jeszcze nieraz je upiekę

    Odpowiedz
  2. Witam:) widzę,że mam podobny przepis na ciasto ucierane z malinami tylko,że u mnie masło trzeba utrzeć na puszystą masę a u Pani je rozpuścić…mi placek ucierany kojarzy się zawsze właśnie z ucieraniem masła a potem jajek i na koniec mąka…czy jak robi się Pani sposobem to również ciasto wychodzi takie miękkie i puszyste jak zazwyczaj ciasto ucierane z owocami? :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz