Ciasteczka kakaowo – pomarańczowe – Świetne ciasteczka do kawy, herbaty. Trochę jest z nimi zachodu, ale bardzo ładnie się prezentują. Mają cytrusowo-kakaowy smak, gdyż oprócz skórki pomarańczowej dodanej do ciasta, do lukru dodaje się sok z cytryny. Przyjemny dodatek do popołudniowej siesty :) (inspiracja „Świat kobiety” 09/2010 wrzesień)
Ciasteczka kakaowo – pomarańczowe
Składniki:
5 czubatych łyżek masła
6 łyżek cukru
1 jajko
skórka starta z ½ pomarańczy
1 łyżka mleka
2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
Lukier:
2/3 szklanki cukru pudru
3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
Dekoracja:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Masło dobrze utrzeć z cukrem do białości. Jajko rozmącić w kubeczku i powoli wlewać do utartego masła, dodać mleko, skórkę z pomarańczy. Mąkę wymieszać z kakao i wsypać ją do masy, szybko zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkować na grubość około 4mm i wycinać ciasteczka. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej ciasteczka.
Piekłam około 12min w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wrzątku. Gdy ciasteczka przestygną ponakładać na nie lukier łyżeczką i odstawić polukrowane na 30 minut, aż masa zastygnie.
Czekoladę roztopić, przełożyć do woreczka, odciąć róg i wyciskać cienkie paseczki czekolady na polukrowane ciasteczka.
Udanych wypieków :)
5 czubatych łyżek masła – ile to łącznie w przeliczeniu na gramy?
Ile dokładnie trzeba dać masła ?
chodzi mi o wagę np w gramach
przykro mi że się nie udały, pozdrawiam serdecznie
Te ciasteczka to prawdziwe wyzwanie:)….nie wyszly mi tak jak na obrazku…..niby szlam krok po kroku a jednak to nie to:(…..najlepiej wyszedl mi lukier, hihi
bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
zrobiłam dziś :) tylko dałam 1 łyżeczkę kakao ale wyglądają i smakują wyśmienicie :)
ciastka po upieczeniu są kruche, można je od razu jeść, nie trzeba ich przechowywać, żeby zmiękły,
można grubiej wałkować,
pozdrawiam serdecznie
A czy te ciastka od razu po zrobieniu są miękkie, czy trzeba je przechowywać by zmiękły?
I czy mogę je śmiało wałkować grubiej niż 4 mm?
to wspaniale:), życzę cudownych urodzin, Wszystkiego Najlepszego!! Spełnienia marzeń! Buziaki,
tort wyszedł piękny, odpisałam na emaila:)
dziękuję za miłe słowa i odwiedziny,
pozdrawiam serdecznie:)
witam serdecznie odkad odkrylam pani blog poprostu nie moge przestac wypiekac chlopaka wyslalam do silowni a ja zabieram sie za te piekne ciasteczka. p.s. mam nadzieje ze wyslane zdiecie jest dowodem dobrego przepisu. xxx ale te paczuszki zachecaja napewno szybko je sprobuje pozdrawiam i milej niedzieli ja juto mam urodziny.
:D bardzo się cieszę :D
dziękuję za komplementy, jestem bardzo zadowolona, że wam się podobają
pozdrawiam :)
p.s. może kiedyś otworze własną cukierenkę, trzeba będzie o tym pomyśleć :D
Ja też się dołączę do zachwytów – piękny blog:)
Bardzo ciekawe, nieopatrzone przepisy i przepiękne zdjęcia, tylko ręką sięgnąć i się częstować:)
Byłabym stałym gościem w takiej nie-wirtualnej Twojej cukierence:D
witam :)
dziękuję za wizytę i miłe słowa, bardzo się cieszę, że Ci się podobają
pozdrawiam
na pewno warto spędzić nad nimi trochę czasu, bo wyglądają świetnie! w cukierni ładniejszych nie widziałam
ps. robisz piękne zdjęcia