Ciasteczka kakaowo – pomarańczowe

Ciasteczka kakaowo – pomarańczowe – Świetne ciasteczka do kawy, herbaty. Trochę jest z nimi zachodu, ale bardzo ładnie się prezentują. Mają cytrusowo-kakaowy smak, gdyż oprócz skórki pomarańczowej dodanej do ciasta, do lukru dodaje się sok z cytryny. Przyjemny dodatek do popołudniowej siesty :) (inspiracja „Świat kobiety” 09/2010 wrzesień)

Ciasteczka kakaowo – pomarańczowe

Ciasteczka kakaowo – pomarańczowe
Składniki:
5 czubatych łyżek masła
6 łyżek cukru
1 jajko
skórka starta z ½ pomarańczy
1 łyżka mleka
2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
Lukier:
2/3 szklanki cukru pudru
3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
Dekoracja:
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Ciasteczka kakaowo – pomarańczowe

Masło dobrze utrzeć z cukrem do białości. Jajko rozmącić w kubeczku i powoli wlewać do utartego masła, dodać mleko, skórkę z pomarańczy. Mąkę wymieszać z kakao i wsypać ją do masy, szybko zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkować na grubość około 4mm i wycinać ciasteczka. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej ciasteczka.

Ciasteczka kakaowo - pomarańczowe 1
przed pieczeniem

Piekłam około 12min w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wrzątku. Gdy ciasteczka przestygną ponakładać na nie lukier łyżeczką i odstawić polukrowane na 30 minut, aż masa zastygnie.
Czekoladę roztopić, przełożyć do woreczka, odciąć róg i wyciskać cienkie paseczki czekolady na polukrowane ciasteczka.

Udanych wypieków :)

Ciasteczka kakaowo – pomarańczowe

Print Friendly, PDF & Email

14 komentarzy do “Ciasteczka kakaowo – pomarańczowe”

  1. Te ciasteczka to prawdziwe wyzwanie:)….nie wyszly mi tak jak na obrazku…..niby szlam krok po kroku a jednak to nie to:(…..najlepiej wyszedl mi lukier, hihi

    Odpowiedz
  2. ciastka po upieczeniu są kruche, można je od razu jeść, nie trzeba ich przechowywać, żeby zmiękły,
    można grubiej wałkować,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  3. A czy te ciastka od razu po zrobieniu są miękkie, czy trzeba je przechowywać by zmiękły?
    I czy mogę je śmiało wałkować grubiej niż 4 mm?

    Odpowiedz
  4. to wspaniale:), życzę cudownych urodzin, Wszystkiego Najlepszego!! Spełnienia marzeń! Buziaki,

    tort wyszedł piękny, odpisałam na emaila:)
    dziękuję za miłe słowa i odwiedziny,
    pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  5. witam serdecznie odkad odkrylam pani blog poprostu nie moge przestac wypiekac chlopaka wyslalam do silowni a ja zabieram sie za te piekne ciasteczka. p.s. mam nadzieje ze wyslane zdiecie jest dowodem dobrego przepisu. xxx ale te paczuszki zachecaja napewno szybko je sprobuje pozdrawiam i milej niedzieli ja juto mam urodziny.

    Odpowiedz
  6. :D bardzo się cieszę :D
    dziękuję za komplementy, jestem bardzo zadowolona, że wam się podobają
    pozdrawiam :)
    p.s. może kiedyś otworze własną cukierenkę, trzeba będzie o tym pomyśleć :D

    Odpowiedz
  7. Ja też się dołączę do zachwytów – piękny blog:)
    Bardzo ciekawe, nieopatrzone przepisy i przepiękne zdjęcia, tylko ręką sięgnąć i się częstować:)
    Byłabym stałym gościem w takiej nie-wirtualnej Twojej cukierence:D

    Odpowiedz

Dodaj komentarz