Makaroniki migdałowe z czekoladą – Bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu ciasteczka czekoladowo – migdałowe. Trzeba tylko ubić białka i zetrzeć czekoladę. Główną zaletą makaroników jest to, że możemy zużyć białka, które nam zostają po innych wypiekach i że są bez tłuszczu :). Bardzo polecam :) (oryginalny przepis z książki „ Domowa cukierenka” wydanej przez Olimp Media)
Makaroniki migdałowe z czekoladą
Składniki:
3/4 szklanki cukru (użyłam brązowego)
1 tabliczki czekolady deserowej
200g mielonych migdałów
4 białka
aromat waniliowy
Czekoladę drobno zetrzeć na tarce lub poszatkować. Białka ubić na sztywną pianę. Porcjami dodawać cukier, ciągle ubijając, aż się rozpuści. Wsypać zmielone migdały i rozdrobnioną czekoladę, dodać parę kropli aromatu waniliowego, wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżeczką nakładać porcje ciasta.
Piekłam ciasteczka około 15 minut w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg. Po wyjęciu z piekarnika odstawić ciasteczka na parę minut, wtedy stwardnieją i łatwiej będzie je zdjąć z pergaminu.
Udanych wypieków :)
pyszne! i bardzo szybkie do zrobienia :)
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
myślę, że cukier trzeba dodać, aby uzyskać sztywną, gęstą pianę, pozdrawiam
A czy zamiast cukru można użyć miodu? Jeślitak to ile?
mam nadzieję, że będą Ci smakować :)
ale pyszności! jak tylko będę miała białka do wykorzystania, zrobię swoje pierwsze makaroniki
Zachęcam, zachęcam :)
pozdrawiam :)
I znów coś pysznego:)
Białek u mnie dostatek w zamrażalniku, więc pewnie się skuszę:)