Makaroniki migdałowe z czekoladą

Bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu ciasteczka czekoladowo – migdałowe. Trzeba tylko ubić białka i zetrzeć czekoladę. Główną zaletą makaroników jest to, że możemy zużyć białka, które nam zostają po innych wypiekach i że są bez tłuszczu :). Bardzo polecam :)   (oryginalny przepis z książki „ Domowa cukierenka” wydanej przez Olimp Media)

Składniki:

¾ szklanki cukru (użyłam brązowego)
1 tabliczki czekolady deserowej
200g mielonych migdałów
4 białka
aromat waniliowy

Czekoladę drobno zetrzeć na tarce lub poszatkować. Białka ubić na sztywną pianę. Porcjami dodawać cukier, ciągle ubijając, aż się rozpuści. Wsypać zmielone migdały i rozdrobnioną czekoladę, dodać parę kropli aromatu waniliowego, wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżeczką nakładać porcje ciasta.

przed pieczeniem

Piekłam ciasteczka około 15 minut w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg. Po wyjęciu z piekarnika odstawić ciasteczka na parę minut, wtedy stwardnieją i łatwiej będzie je zdjąć z pergaminu.
Smacznego :)

8 thoughts on “Makaroniki migdałowe z czekoladą

Dodaj komentarz

.