Szybki placek z dużą ilością malin i aromatem waniliowym, który świetnie komponuje się ze wspaniałym zapachem i smakiem malin. Łatwy do zrobienia, tylko trzeba pamiętać, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Idealny o każdej porze dnia i nocy :D polecam … ( oryginalny przepis z gazetki „Truskawki, poziomki, jagody” wydanej przez wydawnictwo „Lamar” 2010).
Składniki:
1,5 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
½ kostki margaryny
4 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
aromat waniliowy
1 łyżka śmietany w temperaturze pokojowej (żeby nie była zimna z lodówki)
400g malin umytych i osuszonych
cukier puder do posypania (niekoniecznie)
Margarynę rozpuścić.
Jajka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać partiami do masy jajecznej. Dodać śmietanę i parę kropli aromatu waniliowego. Wlać margarynę, wymieszać. Maliny obtoczyć w mące i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm, wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 50 minut.
Udanych wypieków :)
Zrobiłam przed chwilą, wszystko robiłam wg przepisu, ale nie wyszło. Ciasto po godzinie było w środku surowe. Wstawiłam na kolejne 30 minut, ale nadal jest lekko niedopieczone i z lekkim zakalcem
Piekę właśnie drugi :))Pychota , zniknął w mig Drugi siedzi w piecu , zamiast malin dałam trochę wiśni i trochę borówki ,zobaczymy jak wyjdzie.Pozdrawiam :))
Ciasto pyszne i bardzo szybko się robi. Od jakiegoś czasu cały czas obserwuję Małą cukierenkę i uczę się piec z Pani przepisów. Na razie wszystko wychodzi tak jak trzeba, to pewnie dlatego, że przepisy są bardzo dokładnie wyjaśnione. Dziękuję
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Wyszło rewelacyje! Proste i pyszne. dziękuję bardzo.