Szybki placek z dużą ilością malin i aromatem waniliowym, który świetnie komponuje się ze wspaniałym zapachem i smakiem malin. Łatwy do zrobienia, tylko trzeba pamiętać, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Idealny o każdej porze dnia i nocy :D polecam … ( oryginalny przepis z gazetki „Truskawki, poziomki, jagody” wydanej przez wydawnictwo „Lamar” 2010).
Składniki:
1,5 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
½ kostki margaryny
4 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
aromat waniliowy
1 łyżka śmietany w temperaturze pokojowej (żeby nie była zimna z lodówki)
400g malin umytych i osuszonych
cukier puder do posypania (niekoniecznie)
Margarynę rozpuścić.
Jajka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać partiami do masy jajecznej. Dodać śmietanę i parę kropli aromatu waniliowego. Wlać margarynę, wymieszać. Maliny obtoczyć w mące i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm, wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 50 minut.
Udanych wypieków :)
placek wygląda niezmiernie apetycznie!
robiłam placek koło 16 a rano już go nie było, pyszny :)) rodzinka pochłonęła go w ekspresowym tempie
mogę dać mrożone owoce?
witam:)
wydaje mi się że tak tylko wcześniej trzeba je rozmrozić,
pozdrawiam
dziękuje. :) będę dziś próbować.
mam nadzieję że wyjdzie, proszę dać znać jak poszło,
będę wdzięczna
pozdrawiam ciepło:)
zrobiłam dopiero dzisiaj, ale wyszło zjawiskowe!
mrożone owoce w niczym nie przeszkadzają, a ciasto w taką aurę przynosi trochę słońca.
Bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam
ciasto proste w robieniu, szybkie i smaczne :)
bardzo się cieszę:)
dziękuję za komentarz
pozdrawiam
A jak piec jeśli nie posiadam piekarnika z termoobiegiem?
to proszę piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół,
pozdrawiam
A jaka smietana???
lol
śmietana 12% lub 18%,
pozdrawiam
Ciasto opadło i zrobił mi się zakalec ;< Co zrobiłam źle ?
przykro mi, nie wiem czemu wyszedł zakalec,
pozdrawiam
a co jak nie mam smietany
można użyć jogurtu,
pozdrawiam
a co jak dałam smietanę kwasną
też będzie pycha,
pozdrawiam
miłego dnia czekamy aż bedzie upieczony
Witam:) widzę,że mam podobny przepis na ciasto ucierane z malinami tylko,że u mnie masło trzeba utrzeć na puszystą masę a u Pani je rozpuścić…mi placek ucierany kojarzy się zawsze właśnie z ucieraniem masła a potem jajek i na koniec mąka…czy jak robi się Pani sposobem to również ciasto wychodzi takie miękkie i puszyste jak zazwyczaj ciasto ucierane z owocami? :)
jest smaczny, proszę spróbować
pozdrawiam:)
Pewnie,że spróbuję i to nawet jutro,bo kupiłam mrożone maliny…:)
życzę smacznego,
pozdrawiam ciepło
Mam piekarnik który grzeje tylko od spodu. Na ile powinnam go w takim razie nastawić i jak długo cisto trzymać?
Ile to 400 g malin? Będę wdzięczna za odpowiedzi
piekarnik proszę nastawić na 180oC,
400g malin to około 3 szklanki,
pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedź. Za pierwszym razem wyszedł mi zakalec, może dlatego, że dałam za mało proszku, a zamiast malin dałam śliwki. Za drugim razem zrobiłam według przepisu z malinami i ciasto wyszło bardzo fajne, takie domowe :) Jeszcze nieraz je upiekę
bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Witam,ciacho pyszne :) kiedyś robiłam podobne ale z truskawkami.
Słabo mi wyrosło mam pytanko,czy po ubiciu jaj mąkę którą dodaję
ubijam mikserem czy też mieszłam łyżką ? bo być moze to jest mój błąd
i stąd ciasto jest niskie.
w tym przypadku można mikserem, ale jak ma być bardziej wyrośnięte to lepiej użyć łyżki, zawsze to trochę delikatniej się wymiesza,
pozdrawiam serdecznie
Dziękuję za odpowiedź po ciasteczku został już prawie tylko ślad było pyszne !
Pozdrawiam :)
bardzo się cieszę:) pozdrawiam ciepło
Przepis super, u mnie cała brytwanka poszła w 10 min :-) dzieci zadowolone Pozdrawiam i Polecam
cieszę się, bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
czy moze byc aromat rumowy?
raczej nie, może być śmietankowy lub migdałowy, a jak nie mamy to proszę pominąć, pozdrawiam
dzień dobry, czy do ciasta można dodać oleju zamiast rozpuszczonej margaryny? jeśli tak, to ile?
można dodać oleju około 2/3 szklanki, pozdrawiam
Czy moge uzyc smietanki kokosowej? Pozdrawiam.
trudno mi powiedzieć, ale chyba tak, pozdrawiam serdecznie
Bardzo fajny przepis;) ;)
placek pyszny. Uwielbiam maliny!
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Przepis świetny :) dzisiaj piekłam i już nie ma ani kawałka, pyszny :) i przepis nie skomplikowany
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Wyszło rewelacyje! Proste i pyszne. dziękuję bardzo.
Ciasto pyszne i bardzo szybko się robi. Od jakiegoś czasu cały czas obserwuję Małą cukierenkę i uczę się piec z Pani przepisów. Na razie wszystko wychodzi tak jak trzeba, to pewnie dlatego, że przepisy są bardzo dokładnie wyjaśnione. Dziękuję
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Piekę właśnie drugi :))Pychota , zniknął w mig Drugi siedzi w piecu , zamiast malin dałam trochę wiśni i trochę borówki ,zobaczymy jak wyjdzie.Pozdrawiam :))
Zrobiłam przed chwilą, wszystko robiłam wg przepisu, ale nie wyszło. Ciasto po godzinie było w środku surowe. Wstawiłam na kolejne 30 minut, ale nadal jest lekko niedopieczone i z lekkim zakalcem