Szybki placek ucierany z malinami


Szybki placek z dużą ilością malin i aromatem waniliowym, który świetnie komponuje się ze wspaniałym zapachem i smakiem malin. Łatwy do zrobienia, tylko trzeba pamiętać, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Idealny o każdej porze dnia i nocy :D polecam …   ( oryginalny przepis z gazetki „Truskawki, poziomki, jagody” wydanej przez wydawnictwo „Lamar” 2010).



Składniki:
1,5 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
½ kostki margaryny
4 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
aromat waniliowy
1 łyżka śmietany w temperaturze pokojowej (żeby nie była zimna z lodówki)
400g malin umytych i osuszonych
cukier puder do posypania (niekoniecznie)

Margarynę rozpuścić.
Jajka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać partiami do masy jajecznej. Dodać śmietanę i parę kropli aromatu waniliowego. Wlać margarynę, wymieszać. Maliny obtoczyć w mące i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm, wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 50 minut.
Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

53 komentarze do wpisu „Szybki placek ucierany z malinami”

  1. zrobiłam dopiero dzisiaj, ale wyszło zjawiskowe!
    mrożone owoce w niczym nie przeszkadzają, a ciasto w taką aurę przynosi trochę słońca.

  2. Witam:) widzę,że mam podobny przepis na ciasto ucierane z malinami tylko,że u mnie masło trzeba utrzeć na puszystą masę a u Pani je rozpuścić…mi placek ucierany kojarzy się zawsze właśnie z ucieraniem masła a potem jajek i na koniec mąka…czy jak robi się Pani sposobem to również ciasto wychodzi takie miękkie i puszyste jak zazwyczaj ciasto ucierane z owocami? :)

  3. Dziękuję za odpowiedź. Za pierwszym razem wyszedł mi zakalec, może dlatego, że dałam za mało proszku, a zamiast malin dałam śliwki. Za drugim razem zrobiłam według przepisu z malinami i ciasto wyszło bardzo fajne, takie domowe :) Jeszcze nieraz je upiekę

  4. Witam,ciacho pyszne :) kiedyś robiłam podobne ale z truskawkami.
    Słabo mi wyrosło mam pytanko,czy po ubiciu jaj mąkę którą dodaję
    ubijam mikserem czy też mieszłam łyżką ? bo być moze to jest mój błąd
    i stąd ciasto jest niskie.

  5. w tym przypadku można mikserem, ale jak ma być bardziej wyrośnięte to lepiej użyć łyżki, zawsze to trochę delikatniej się wymiesza,
    pozdrawiam serdecznie

  6. Ciasto pyszne i bardzo szybko się robi. Od jakiegoś czasu cały czas obserwuję Małą cukierenkę i uczę się piec z Pani przepisów. Na razie wszystko wychodzi tak jak trzeba, to pewnie dlatego, że przepisy są bardzo dokładnie wyjaśnione. Dziękuję

  7. Piekę właśnie drugi :))Pychota , zniknął w mig Drugi siedzi w piecu , zamiast malin dałam trochę wiśni i trochę borówki ,zobaczymy jak wyjdzie.Pozdrawiam :))

  8. Zrobiłam przed chwilą, wszystko robiłam wg przepisu, ale nie wyszło. Ciasto po godzinie było w środku surowe. Wstawiłam na kolejne 30 minut, ale nadal jest lekko niedopieczone i z lekkim zakalcem

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.