Szybki placek z dużą ilością malin i aromatem waniliowym, który świetnie komponuje się ze wspaniałym zapachem i smakiem malin. Łatwy do zrobienia, tylko trzeba pamiętać, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Idealny o każdej porze dnia i nocy :D polecam … ( oryginalny przepis z gazetki „Truskawki, poziomki, jagody” wydanej przez wydawnictwo „Lamar” 2010).
Składniki:
1,5 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
½ kostki margaryny
4 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
aromat waniliowy
1 łyżka śmietany w temperaturze pokojowej (żeby nie była zimna z lodówki)
400g malin umytych i osuszonych
cukier puder do posypania (niekoniecznie)
Margarynę rozpuścić.
Jajka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać partiami do masy jajecznej. Dodać śmietanę i parę kropli aromatu waniliowego. Wlać margarynę, wymieszać. Maliny obtoczyć w mące i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm, wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 50 minut.
Udanych wypieków :)
Zrobiłam przed chwilą, wszystko robiłam wg przepisu, ale nie wyszło. Ciasto po godzinie było w środku surowe. Wstawiłam na kolejne 30 minut, ale nadal jest lekko niedopieczone i z lekkim zakalcem
Piekę właśnie drugi :))Pychota , zniknął w mig Drugi siedzi w piecu , zamiast malin dałam trochę wiśni i trochę borówki ,zobaczymy jak wyjdzie.Pozdrawiam :))
Ciasto pyszne i bardzo szybko się robi. Od jakiegoś czasu cały czas obserwuję Małą cukierenkę i uczę się piec z Pani przepisów. Na razie wszystko wychodzi tak jak trzeba, to pewnie dlatego, że przepisy są bardzo dokładnie wyjaśnione. Dziękuję
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Wyszło rewelacyje! Proste i pyszne. dziękuję bardzo.
Przepis świetny :) dzisiaj piekłam i już nie ma ani kawałka, pyszny :) i przepis nie skomplikowany
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
placek pyszny. Uwielbiam maliny!
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Bardzo fajny przepis;) ;)
trudno mi powiedzieć, ale chyba tak, pozdrawiam serdecznie
Czy moge uzyc smietanki kokosowej? Pozdrawiam.
można dodać oleju około 2/3 szklanki, pozdrawiam
dzień dobry, czy do ciasta można dodać oleju zamiast rozpuszczonej margaryny? jeśli tak, to ile?
raczej nie, może być śmietankowy lub migdałowy, a jak nie mamy to proszę pominąć, pozdrawiam
czy moze byc aromat rumowy?
cieszę się, bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
Przepis super, u mnie cała brytwanka poszła w 10 min :-) dzieci zadowolone Pozdrawiam i Polecam
bardzo się cieszę:) pozdrawiam ciepło
Dziękuję za odpowiedź po ciasteczku został już prawie tylko ślad było pyszne !
Pozdrawiam :)
w tym przypadku można mikserem, ale jak ma być bardziej wyrośnięte to lepiej użyć łyżki, zawsze to trochę delikatniej się wymiesza,
pozdrawiam serdecznie
Witam,ciacho pyszne :) kiedyś robiłam podobne ale z truskawkami.
Słabo mi wyrosło mam pytanko,czy po ubiciu jaj mąkę którą dodaję
ubijam mikserem czy też mieszłam łyżką ? bo być moze to jest mój błąd
i stąd ciasto jest niskie.
bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Dziękuję za odpowiedź. Za pierwszym razem wyszedł mi zakalec, może dlatego, że dałam za mało proszku, a zamiast malin dałam śliwki. Za drugim razem zrobiłam według przepisu z malinami i ciasto wyszło bardzo fajne, takie domowe :) Jeszcze nieraz je upiekę
piekarnik proszę nastawić na 180oC,
400g malin to około 3 szklanki,
pozdrawiam
Ile to 400 g malin? Będę wdzięczna za odpowiedzi
Mam piekarnik który grzeje tylko od spodu. Na ile powinnam go w takim razie nastawić i jak długo cisto trzymać?
życzę smacznego,
pozdrawiam ciepło
Pewnie,że spróbuję i to nawet jutro,bo kupiłam mrożone maliny…:)
jest smaczny, proszę spróbować
pozdrawiam:)
Witam:) widzę,że mam podobny przepis na ciasto ucierane z malinami tylko,że u mnie masło trzeba utrzeć na puszystą masę a u Pani je rozpuścić…mi placek ucierany kojarzy się zawsze właśnie z ucieraniem masła a potem jajek i na koniec mąka…czy jak robi się Pani sposobem to również ciasto wychodzi takie miękkie i puszyste jak zazwyczaj ciasto ucierane z owocami? :)
miłego dnia czekamy aż bedzie upieczony
też będzie pycha,
pozdrawiam
a co jak dałam smietanę kwasną
można użyć jogurtu,
pozdrawiam
a co jak nie mam smietany
przykro mi, nie wiem czemu wyszedł zakalec,
pozdrawiam
Ciasto opadło i zrobił mi się zakalec ;< Co zrobiłam źle ?
śmietana 12% lub 18%,
pozdrawiam
A jaka smietana???
lol
to proszę piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół,
pozdrawiam
A jak piec jeśli nie posiadam piekarnika z termoobiegiem?
bardzo się cieszę:)
dziękuję za komentarz
pozdrawiam
ciasto proste w robieniu, szybkie i smaczne :)
Bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam
zrobiłam dopiero dzisiaj, ale wyszło zjawiskowe!
mrożone owoce w niczym nie przeszkadzają, a ciasto w taką aurę przynosi trochę słońca.
mam nadzieję że wyjdzie, proszę dać znać jak poszło,
będę wdzięczna
pozdrawiam ciepło:)
dziękuje. :) będę dziś próbować.
witam:)
wydaje mi się że tak tylko wcześniej trzeba je rozmrozić,
pozdrawiam
mogę dać mrożone owoce?
robiłam placek koło 16 a rano już go nie było, pyszny :)) rodzinka pochłonęła go w ekspresowym tempie
placek wygląda niezmiernie apetycznie!