Bardzo soczysta szarlotka, w której spore kawałki jabłek zanurzone są w śmietankowym budyniu. Kruchy, słodki spód z masłem wspaniale podkreśla smak kremu z jabłkami. Przepyszna, ciekawa szarlotka, która jest jedną z moich ulubionych. Została zjedzona przez moich gości momentalnie :) Polecam… (przepis z gazety „Pyszne ciasta domowe” nr 2/2010)
Składniki:
200g mąki
100g schłodzonego masła
160g cukru
szczypta soli
3 jajka + 1 żółtko
250g śmietany
1kg jabłek
1 opakowanie budyniu o smaku śmietankowym bez cukru
parę kropli aromatu śmietankowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
sok 1 cytryny
Mąkę, pokrojone w kostkę masło, 80g cukru, żółtko oraz szczyptę soli zagnieść na gładkie ciasto (będzie dość kruche). Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki o grubości około 2cm i skropić sokiem z cytryny (wycięłam również z jabłek parę krążków, które ułożyłam na wierzchu ciasta).
Jajka, śmietanę, pozostały cukier, cukier waniliowy, parę kropli aromatu śmietankowego i budyń śmietankowy, utrzeć na gładką masę (żeby nie było grudek).
Tortownicę o średnicy 26cm posmarować masłem i posypać mąką. Wyjąć ciasto z lodówki i wylepić nim dno blaszki i brzegi (ciasto jest za kruche, żeby je rozwałkować). Na wierzchu poukładać jabłka i zalać je masą śmietanową. Piekłam w temperaturze 175oC na funkcji pieczenia góra-dół (bez termoobiegu) przez 60 minut. Przed podaniem brzegi ciasta można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Bardzo dziękuję za podpowiedź-zaraz ubijam śmietanę.Jest Pani wspaniała.Życzę zdrowych i ciepłych świąt w gronie ukochanych osób.
nie zawiera proszku, można na wierzch ubić śmietanę z cynamonem i cukrem pudrem, pozdrawiam serdecznie
To moje kolejne ciasto z Pani strony :-). Bardzo lubię Pani przepisy.Mam pytanie -czy ciast kruche w tym przepisie nie zawiera dodatku proszku do pieczenia?I proszę o radę-w moim cieście jabłka wystają ponad poziom budyniu-nie wygląda to dobrze.Czy mogę jakoś upiększyć górę ciasta?
jak najbardziej można, będzie dobrze smakowało, pozdrawiam
Czy można na wierzch zrobić jeszcze bezę? Czy nie będzie to dobrze smakowało?
Witam, płatki migdałowe próbowałam, ananasa nie, ale dobry pomysł, będzie pysznie, pozdrawiam
Witam,
Czy próbowała Pani kiedyś dodać do jabłek lub na wierzch płatki migdałowe lub plastry ananasa zamiast jabłek do dekoracji?
Pozdrawiam
Dziękuję i pozdrawiam.
Faktycznie trzeba piec dłużej niż 60 min.
trochę tak, jest trochę budyniowata, pozdrawiam
Witam,
Mam pytanie, czy masa łaczaca jabłka po upieczeniu ma konsystencje budyniu?
Spod wygląda na kruchy i upieczony.
wydaje mi się, że dobrze, pozdrawiam serdecznie
Czy to dobrze ze mój spód jest miękki nie rozpada się ale jest zbutnio kruchy. Ale smakuje znikło w godzinke :)
ogromnie się cieszę, bardzo mi miło,
dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
Na prawdę pyszna szarlotka. Kolejny sprawdzony i smaczny przepis z Pani strony. Teraz kolej spróbować znów czegoś nowego.
dziękuję za komentarz, ciesze się że smakowało,
pozdrawiam serdecznie