Szarlotka ze śmietaną

Szarlotka ze śmietaną 1

Bardzo soczysta szarlotka, w której spore kawałki jabłek zanurzone są w śmietankowym budyniu. Kruchy, słodki spód z masłem wspaniale podkreśla smak kremu z jabłkami. Przepyszna, ciekawa szarlotka, która jest jedną z moich ulubionych. Została zjedzona przez moich gości momentalnie :) Polecam… (przepis z gazety „Pyszne ciasta domowe” nr 2/2010)


Szarlotka ze śmietaną 2

Składniki:
200g mąki
100g schłodzonego masła
160g cukru
szczypta soli
3 jajka + 1 żółtko
250g śmietany
1kg jabłek
1 opakowanie budyniu o smaku śmietankowym bez cukru
parę kropli aromatu śmietankowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
sok 1 cytryny

Mąkę, pokrojone w kostkę masło, 80g cukru, żółtko oraz szczyptę soli zagnieść na gładkie ciasto (będzie dość kruche). Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki o grubości około 2cm i skropić sokiem z cytryny (wycięłam również z jabłek parę krążków, które ułożyłam na wierzchu ciasta).
Jajka, śmietanę, pozostały cukier, cukier waniliowy, parę kropli aromatu śmietankowego
i budyń śmietankowy, utrzeć na gładką masę (żeby nie było grudek).
Tortownicę o średnicy 26cm posmarować masłem i posypać mąką. Wyjąć ciasto z lodówki i wylepić nim dno blaszki i brzegi (ciasto jest za kruche, żeby je rozwałkować). Na wierzchu poukładać jabłka i zalać je masą śmietanową. Piekłam w temperaturze 175oC na funkcji pieczenia góra-dół (bez termoobiegu) przez 60 minut. Przed podaniem brzegi ciasta można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)


Szarlotka ze śmietaną 3

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką

SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek

43 komentarze do “Szarlotka ze śmietaną”

  1. Jestem pod wrażeniem tego ciasta. Pyszne, kruche, cudowne. To już nie pierwsze jakie piekę z tej strony. Smaczności.

    Odpowiedz
  2. Właśnie zrobiłam. Rewelacja. Po prostu pyszna, tylko faktycznie musiałam nieco dłużej piec, żeby spód się dobrze podpiekł :)

    Odpowiedz
  3. Wczoraj robiłam juz drugi raz. Za perwszym razem wyszło super, wczoraj trochę mniej bo dodałam jabłek pink lady które są bardzo twarde. Teraz wiem ze do tego przepisu najlepsze są miękkie jabłka.

    Odpowiedz
  4. Jestem już po pierwszej próbie i muszę przyznać, że placek wyszedł przepyszny. Dodałam co prawda zamiast jabłek-gruszki, ale sam przepis jest też bardzo dobry. Właśnie robię drugi raz w ciągu tygodnia, bo pierwsza tortownica zniknęła tak szybko, że nie zdążyliśmy się nią nacieszyć. Pozdrawiam i dziękuję za fantastyczny przepis.

    Odpowiedz
  5. masa powinna być płynna, więc wydaje mi się, że było dobrze, tylko może trochę dłużej trzeba było piec,
    przykro mi,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  6. witam
    jaka konsystencje powinna miec masa ktora zalewa sie jablka ? – u mnie niestety miala konsystencje mleka. podejrzewam , ze nie tak mialo byc ale nie bardzo wiedzialam jak to zagescic. w rezultacie po 60 minutach pieczenia ciasto okazalo sie nadal troszke surowe
    co moglam zrobic zle? dodalam wszystkiego jak trzeba
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. witam,
    głupie pytanie, ale natrafiłam już na różne przepisy. Czy budyń najpierw trzeba ugotować, czy wymieszać sam proszek ze śmietaną i resztą składników?

    Odpowiedz
  8. Świetna szarlotka! W ciagu ostatniego tygodnia zrobiłam już dwa razy – tak bardzo smakowała mojej rodzinie i gościom. Dodałam niewielką modyfikacje – jabłka opruszyłam cynamonem. Ogromne dzięki za przepis.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz