Zapraszam dzisiaj na smaczną szarlotkę z bezą i orzechami, na pewno poprawi nam humor. Bardzo aromatyczna i pyszna, podczas pieczenia ładnie pachnie jabłkami i wanilią. Do bezy dodałam troszkę cynamonu, co dobrze poprawia smak ciasta. Jest prosta w przygotowaniu i raczej nikt nie powinien mieć problemu z jej zrobieniem. Pamiętajmy tylko, żeby dobrze osączyć jabłka. Zamiast orzechów włoskich możemy dodać inne bakalie. Bardzo polecam… (natchnienie znalazłam na stronie „cukrem i miodem”, przepis trochę zmodyfikowałam).
Szarlotka z bezą
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
120g schłodzonego masła
4 żółtka
Nadzienie:
1kg jabłek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
3 garście poszatkowanych orzechów włoskich
Beza:
4 białka
1 łyżeczka soku z cytryny
120g cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka budyniu w proszku śmietankowego lub waniliowego
2-3 łyżki płatków migdałowych
Ciasto:
1. Do miski wsypać suche składniki i wmieszać. Dodać poszatkowane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki.
Nadzienie:
2. W międzyczasie jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (bez gniazd nasiennych). Dodać sok z cytryny i wymieszać.
3. Blaszkę o wymiarach 23x23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim przygotowaną formę.
4. Jabłka dobrze osączyć z soku (najlepiej rękoma, a sok proszę wypić jest zdrowy i pyszny). Do osączonych jabłek dodać cynamon, orzechy i wymieszać. Przełożyć je na ciasto w blaszce i wyrównać.
5. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
Beza:
6. Białka ubić na sztywną pianę z sokiem z cytryny. Następnie ciągle mieszając mikserem, dodać stopniowo cukier puder, cynamon i budyń. Mieszać, aż masa zgęstnieje i składniki dobrze się połączą.
7. Gotową pianę przełożyć na jabłka w blaszce i wyrównać. Posypać płatkami migdałowymi i wstawić do nagrzanego piekarnika. Szarlotka z bezą piec przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte, pokrojone na kwadraty.
Udanych wypieków:)
juz wiem jak zrobic by beza była ładna i finezyjna .szarlotke robie drugi raz pozdrawiam
Tylko mi nie wyszla taka ladna
wszystko opisane jest w przepisie od punktu 6. pozdrawiam
mam pytanie jak zrobic taka beze jak na zdjeciu
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
DZIEŃ DOBRY ,WŁASNIE UPIEKŁAM TO CUDO CIASTO ,JESZCZE NIE PIEKŁAM SZRLOTKI ,DOPIERO SIĘ ROZKRĘCAM W PIECZENIU ,PO UPIECZENIU MYSLAŁAM ZE NIE WYSZŁA ALE JAK UKROIŁAM KAWAŁEK TO AZ SIĘ CIEPŁO ZROBIŁO ZE WYSZŁA I JEST BARDZO SMACZNA
bardzo się cieszę:) i dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
W koncu udalo mi sie upiec to przepyszne ciasto :) fantastyczny delikatny smak cynamonu i orzechy w polaczeniu z jablkami sprawiaja, ze szarlotka znika w mgnieniu oka …. przepis do powtorki!!! ☆☆☆ pozdrawiam ☆☆☆
na termoobiegu 160oC, pozdrawiam
Witam! W jakiej temp piec z termoobiegiem? Ciasto wyglada pysznie i juz wiem, ze je przetestuje w najblizszy weekend :)☆☆☆ pozdrawiam ☆☆☆
bardzo się cieszę, że smakowała, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
witam, w ciągu tygodnia upiekłam szarlotkę dwa razy jest przepyszna za drugim razem dodałam do jabłek trochę rodzynek i drobno posiekanych migdałów i myślę że upiekę jeszcze wiele razy pozdrawiam
od razu, tak jak w przepisie, pozdrawiam ciepło
witam czy beze trzeba od razu wylać czy po jakimś czasie pieczenia pozdrawiam a ciasta są cudeńka
bardzo mi miło i witam serdecznie w Małej Cukierence, pozdrawiam serdecznie