Kruche wiatraczki

Bardzo smaczne ciastka z konfiturą. Lekkie, chrupiące, maślane i takie pyszne… Podczas pieczenia ładnie pachnie w kuchni, aż nie można się ich doczekać:) Nie są trudne w przygotowaniu, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Użyłam konfitur malinowych i świetnie smakowały z kruchymi ciasteczkami. Polecam, polecam… (przepis z książki „Słodki świat Kasi”).

kruche wiatraczki

Kruche wiatraczki
Składniki na około 30 sztuk:
200g schłodzonego masła lub margaryny
2 szklanki mąki (340g)
2/3 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
gęsta konfitura lub marmolada, dżem

1. Wymieszać razem suche składniki. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Następnie dodać jajko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki.

kruche wiatraczki

2. Po wyjęciu z lodówki ciasto zagnieść jeszcze 2-3 razy i następnie podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 4-5 mm. Z ciasta wycinać radełkiem kwadraty o boku około 8 cm. Następnie każdy kwadrat naciąć troszkę po przekątnych (patrz zdjęcie powyżej). Środek kwadratów posmarować troszkę konfiturą (około 3/4 łyżeczki) i rogi zlepiać na środku kwadratu, tworząc wiatraczki.

3. Ciastka piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 12-14 minut (180oC na funkcji góra-dół). Po wyjęciu z piekarnika zostawić na blaszce przez około 10 minut i dopiero wtedy je przenosić na talerzyk.

Udanych wypieków:)

kruche wiatraczki

kruche wiatraczki

24 przemyślenia nt. „Kruche wiatraczki

  1. Cudowne, ale nie na moje umiejętności;/// Nie zrobie takich pieknych wiatraczków, ale… czy przepis wykorzystam do „kocich oczek” i innych kółeczek z dżemem;) Pozdrawiam!

  2. Joanna: -tak, w szczelnym opakowaniu czyli puszcze, pudełku do 5-6 dni na pewno, ale tracą na kruchości

    Alicja – one naprawdę są proste, da Pani radę,

    pozdrawiam serdecznie

  3. Wow Natalia – you’ve been busy already! Have you even slept since being in London yet??!! You really do write a beautiful blog. I love your photographs. Well done!

  4. Czy one będą twarde? Bardzo fajnie wyglądają, szukam jakiś delikatnych ciasteczek. Jeżeli te łatwo będzie gryźć to bym je zrobiła….

  5. Upiekłam dzisiaj. :) Wyszły baaardzo smaczne, kruche i delikatne. Ja robiłam z konfiturą śliwkową. Bardzo ładnie wyglądają takie wiatraczki, wszyscy w domu byli pod wrażeniem. Przepis jest łatwy, polecam wszystkim niezdecydowanym. Pozdrowienia dla Pani Natalii – świetna strona, super przepisy i piękne zdjęcia! :)

  6. czy to ciasto nadaje sie do wycinania foremkami?
    dziekuje i pozdrawiam, zamierzamy jutro z synkiem takowe upiec, ale w roznych ksztaltach :)

Dodaj komentarz

.