Kruche wiatraczki

Bardzo smaczne ciastka z konfiturą. Lekkie, chrupiące, maślane i takie pyszne… Podczas pieczenia ładnie pachnie w kuchni, aż nie można się ich doczekać:) Nie są trudne w przygotowaniu, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Użyłam konfitur malinowych i świetnie smakowały z kruchymi ciasteczkami. Polecam, polecam… (przepis z książki „Słodki świat Kasi”).

kruche wiatraczki

Kruche wiatraczki
Składniki na około 30 sztuk:
200g schłodzonego masła lub margaryny
2 szklanki mąki (340g)
2/3 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
gęsta konfitura lub marmolada, dżem

1. Wymieszać razem suche składniki. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Następnie dodać jajko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki.

kruche wiatraczki

2. Po wyjęciu z lodówki ciasto zagnieść jeszcze 2-3 razy i następnie podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 4-5 mm. Z ciasta wycinać radełkiem kwadraty o boku około 8 cm. Następnie każdy kwadrat naciąć troszkę po przekątnych (patrz zdjęcie powyżej). Środek kwadratów posmarować troszkę konfiturą (około 3/4 łyżeczki) i rogi zlepiać na środku kwadratu, tworząc wiatraczki.

3. Ciastka piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 12-14 minut (180oC na funkcji góra-dół). Po wyjęciu z piekarnika zostawić na blaszce przez około 10 minut i dopiero wtedy je przenosić na talerzyk.

Udanych wypieków:)

kruche wiatraczki

kruche wiatraczki

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

25 komentarzy do wpisu „Kruche wiatraczki”

  1. Cudowne, ale nie na moje umiejętności;/// Nie zrobie takich pieknych wiatraczków, ale… czy przepis wykorzystam do „kocich oczek” i innych kółeczek z dżemem;) Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  2. Joanna: -tak, w szczelnym opakowaniu czyli puszcze, pudełku do 5-6 dni na pewno, ale tracą na kruchości

    Alicja – one naprawdę są proste, da Pani radę,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  3. Wow Natalia – you’ve been busy already! Have you even slept since being in London yet??!! You really do write a beautiful blog. I love your photographs. Well done!

    Odpowiedz
  4. Czy one będą twarde? Bardzo fajnie wyglądają, szukam jakiś delikatnych ciasteczek. Jeżeli te łatwo będzie gryźć to bym je zrobiła….

    Odpowiedz
  5. Upiekłam dzisiaj. :) Wyszły baaardzo smaczne, kruche i delikatne. Ja robiłam z konfiturą śliwkową. Bardzo ładnie wyglądają takie wiatraczki, wszyscy w domu byli pod wrażeniem. Przepis jest łatwy, polecam wszystkim niezdecydowanym. Pozdrowienia dla Pani Natalii – świetna strona, super przepisy i piękne zdjęcia! :)

    Odpowiedz
  6. czy to ciasto nadaje sie do wycinania foremkami?
    dziekuje i pozdrawiam, zamierzamy jutro z synkiem takowe upiec, ale w roznych ksztaltach :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.