Zapraszam dzisiaj na smaczną szarlotkę z bezą i orzechami, na pewno poprawi nam humor. Bardzo aromatyczna i pyszna, podczas pieczenia ładnie pachnie jabłkami i wanilią. Do bezy dodałam troszkę cynamonu, co dobrze poprawia smak ciasta. Jest prosta w przygotowaniu i raczej nikt nie powinien mieć problemu z jej zrobieniem. Pamiętajmy tylko, żeby dobrze osączyć jabłka. Zamiast orzechów włoskich możemy dodać inne bakalie. Bardzo polecam… (natchnienie znalazłam na stronie „cukrem i miodem”, przepis trochę zmodyfikowałam).
Szarlotka z bezą
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
120g schłodzonego masła
4 żółtka
Nadzienie:
1kg jabłek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
3 garście poszatkowanych orzechów włoskich
Beza:
4 białka
1 łyżeczka soku z cytryny
120g cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka budyniu w proszku śmietankowego lub waniliowego
2-3 łyżki płatków migdałowych
Ciasto:
1. Do miski wsypać suche składniki i wmieszać. Dodać poszatkowane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki.
Nadzienie:
2. W międzyczasie jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (bez gniazd nasiennych). Dodać sok z cytryny i wymieszać.
3. Blaszkę o wymiarach 23x23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim przygotowaną formę.
4. Jabłka dobrze osączyć z soku (najlepiej rękoma, a sok proszę wypić jest zdrowy i pyszny). Do osączonych jabłek dodać cynamon, orzechy i wymieszać. Przełożyć je na ciasto w blaszce i wyrównać.
5. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
Beza:
6. Białka ubić na sztywną pianę z sokiem z cytryny. Następnie ciągle mieszając mikserem, dodać stopniowo cukier puder, cynamon i budyń. Mieszać, aż masa zgęstnieje i składniki dobrze się połączą.
7. Gotową pianę przełożyć na jabłka w blaszce i wyrównać. Posypać płatkami migdałowymi i wstawić do nagrzanego piekarnika. Szarlotka z bezą piec przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte, pokrojone na kwadraty.
Udanych wypieków:)
Czy jak użyję formy 24 na 28cm, ciasto się uda i będzie sensownie wyglądać?
Zaraz jadę po składniki i odpiszę czy się udało.Zrobię to pierwszy raz.
Z wierzchu trochę tak, ale kładziemy ją na wilgotne jabłka, więc może być miękka, pozdrawiam
Beza rzecz jasna:-)
Czy bez a powinna być chrupiąca? Bo jest w moim taka ciągnąca?
Cudny, przepiękny zestaw. Co do ciasta, to wygląda pysznie i na pewno wypróbuję niedługo.
Bardzo mi miło, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Korzystam z tego przepisu już trzeci raz. Jedyna modyfikacja którą wprowadziłam to brak cynamonu w bezie. Według mnie sama beza smakuje lepiej. Przepis jest rozchwytywany-pojechał nawet do Berlina (oczywiście wszystkim polecam stronę Małej Cukierenki). I dziękuję serdecznie za takie super i sprawdzone przepisy.
Pozdrawiam ciepło :)
cieszę się bardzo:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!
Zrobiona i nawet już zjedzona. Faktycznie łatwa w przygotowaniu i nie czasochłonna, a na dodatek super wygląda :-) Pychota!
myślę, że tak, pozdrawiam:)
Czy pierwszy etap mogę zrobić dzień wczesniej? :-)
myślę, że tak, pozdrawiam i polecam
http://www.malacukierenka.pl/kruchy-placek-z-papierowkami-i-dzemem.html
Witam,
Czy szarlotkę można zrobić z jabłek typu papierowka?
Pozdrawiam
cieszę się, dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło