Bardzo szybki w przygotowaniu i ciekawy przepis na pyszne muffiny z herbatą z kwiatu lipy i przyprawami korzennymi. Babeczki są pyszne, puszyste i mają interesujący smak. Delikatnie wyczuwa się smak lipy, co dobrze komponuje się z przyprawami korzennymi i miodem. Na samym początku wgryzamy się w czekoladę z orzechami i zaraz odkrywamy interesujące wnętrze. Przepis ten wygrał w konkursie „Jesienne-muffiny”, a jego autorką jest Pani Dorota Wójcicka. Bardzo dziękuję i polecam.
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Art Deco.
Piernikowo – lipowe muffinki
Składniki na 10 babeczek :
2 torebki herbaty z kwiatu lipy
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 płaskiej łyżeczki sody
1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
1/2 płaskiej łyżeczki przyprawy do pierników
szczypta soli
1/3 szklanki oleju
2 pełne łyżki miodu
120 g cukru
1 jajko
50g mlecznej czekolady do polania upieczonych muffinek
poszatkowane orzechy do psypania
1. Torebki herbaty zaparzyć w 1/2 szklanki wrzącej wody i całkowicie ostudzić.
2. Miód, jeśli jest skrystalizowany, rozpuścić i ostudzić.
3. Następnie wszystkie składniki umieścić w misce i krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez około 20-22 minuty w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
5. Wystudzone piernikowo – lipowe muffinki polać rozpuszczoną na parze mleczną czekoladą i posypać mielonymi orzechami.
Udanych wypieków:)
Zdjęcia czytelników
Szczerze mówiąc, nie porwały mnie te babeczki. Następnym razem wybiorę inny przepis z Małej Cukierenki. Na plus łatwość wykonania.
Witam,
czy babeczki można piec także na funkcji termoobieg?
Pozdrawiam
tak można, pozdrawiam
ogromnie się cieszę, że smakowały i że lubi Pani Małą Cukierenkę,
dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Przepyszne i zdrowe :-) To już kolejny przepis z Twojej strony Mała Cukierenko i zakochuję się w tych pysznościach coraz bardziej :-) Mam nadzieję, że przyjdzie taki dzień, kiedy będę mogła powiedzieć: wszystko z tej strony wypróbowałam! :-)
Bardzo się cieszę że smakowały, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Muffiny są przepyszne:-))rozpływają się w ustach.Polecam serdecznie
Przepyszne, wyszły idealne. Tylko mam blaszkę na 12 babeczek i będę musiał następnym razem zwiększyć trochę ciasta. Polecam
te kupiłam w empiku:) ale proszę szukać na Allegro, jest tam spory wybór,
pozdrawiam
gdzie można kupić takie ładne papilotki do babeczek? :)
Prześliczne Ci wyszły! Cieszę się, że smakowały :)
zufik – na pewno można go wykorzystać, do polewy lub dodać trochę do ubitej śmietany, bardzo lubię syrop z kwiatów bzu, pozdrawiam
Ciekawe połączenie smaków, spróbowałabym :)
Nie dziwię się że wygrały, boskie są. Mam domowy syrop z kwiatów bzu, czy to można jakoś wykorzystać do babeczek? uwielbiam jego zapach..
uwielbiam tą herbatę, toteż musze wypróbować babeczki!