Zapraszam dzisiaj na smaczną szarlotkę z bezą i orzechami, na pewno poprawi nam humor. Bardzo aromatyczna i pyszna, podczas pieczenia ładnie pachnie jabłkami i wanilią. Do bezy dodałam troszkę cynamonu, co dobrze poprawia smak ciasta. Jest prosta w przygotowaniu i raczej nikt nie powinien mieć problemu z jej zrobieniem. Pamiętajmy tylko, żeby dobrze osączyć jabłka. Zamiast orzechów włoskich możemy dodać inne bakalie. Bardzo polecam… (natchnienie znalazłam na stronie „cukrem i miodem”, przepis trochę zmodyfikowałam).
Szarlotka z bezą
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
120g schłodzonego masła
4 żółtka
Nadzienie:
1kg jabłek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
3 garście poszatkowanych orzechów włoskich
Beza:
4 białka
1 łyżeczka soku z cytryny
120g cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka budyniu w proszku śmietankowego lub waniliowego
2-3 łyżki płatków migdałowych
Ciasto:
1. Do miski wsypać suche składniki i wmieszać. Dodać poszatkowane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki.
Nadzienie:
2. W międzyczasie jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (bez gniazd nasiennych). Dodać sok z cytryny i wymieszać.
3. Blaszkę o wymiarach 23x23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim przygotowaną formę.
4. Jabłka dobrze osączyć z soku (najlepiej rękoma, a sok proszę wypić jest zdrowy i pyszny). Do osączonych jabłek dodać cynamon, orzechy i wymieszać. Przełożyć je na ciasto w blaszce i wyrównać.
5. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
Beza:
6. Białka ubić na sztywną pianę z sokiem z cytryny. Następnie ciągle mieszając mikserem, dodać stopniowo cukier puder, cynamon i budyń. Mieszać, aż masa zgęstnieje i składniki dobrze się połączą.
7. Gotową pianę przełożyć na jabłka w blaszce i wyrównać. Posypać płatkami migdałowymi i wstawić do nagrzanego piekarnika. Szarlotka z bezą piec przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte, pokrojone na kwadraty.
Udanych wypieków:)
zrobiona i smaczna, uciekłam z innego forum kulinarnego bo Nic mi nie wychodziło z zamieszczanych tam przepisów, myślałam,że ze mną jest coś nie tak…. ale skoro ciacho wyszło pozdrawiam :)
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
wlasnie piecze sie w piekarniku! dziekuje za przepis
Cieszę się, że ciasto się udało i smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Upiekłam to ciasto i stwierdzam , że jest to jedna z lepszych szarlotek jakie jadłam . Nie dodałam do jabłek orzechów ponieważ ich nie lubię ale i tak wyszło super . Pozdrawiam .
bardzo mi przykro,
pozdrawiam serdecznie
A ja musze to ciasto skrytykowac. Jak dla mnie 1 lyzka cukru do ciasta to stosunkowo za malo. Ciasto wyszlo piekne ladne tylko NIE SLODKIE! Musialam podac z sosem karmelowym, zeby ratowac sytuacje :(
cieszę się że smakowała:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Piekłam i za tydzień znów upiekę, super przepis, ciasto był tylko chwilę, a te orzechy w jabłkach rewelacja.
wygląda bajecznie ;d
Już wiem w czym problem, dziś robiłam drugie podejście i wyciskałam na suchą blachę a nie wyłożoną papierem- wyszły pokazowe ;) trochę pokruszone ale ok.
Witam.Ja też właśnie upiekłam,ale nie dodałam migdałów,gdyż ich nie lubię.Odłożyłam natomiast trochę ciasta i potarkowałam na pianę :) Yummy Pozdrawiam
Wioleta:- nie mam na razie jeszcze takiego przepisu, ale poszukam,
Magda: – może Pani użyć tortownicy o średnicy 25cm
pozdrawiam serdecznie
pieknie wyglada :) ALE JA CHCE TE FILIZANKI :)))) piekny zestaw,chce chce
Witam,
czy mogę do tej szarlotki użyć okrągłą formę do ciast, o przekątnej 25cm?
Pozdrawiam :)