Szarlotka z bezą

Zapraszam dzisiaj na smaczną szarlotkę z bezą i orzechami, na pewno poprawi nam humor. Bardzo aromatyczna i pyszna, podczas pieczenia ładnie pachnie jabłkami i wanilią. Do bezy dodałam troszkę cynamonu, co dobrze poprawia smak ciasta. Jest prosta w przygotowaniu i raczej nikt nie powinien mieć problemu z jej zrobieniem. Pamiętajmy tylko, żeby dobrze osączyć jabłka. Zamiast orzechów włoskich możemy dodać inne bakalie. Bardzo polecam… (natchnienie znalazłam na stronie „cukrem i miodem”, przepis trochę zmodyfikowałam).

Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
120g schłodzonego masła
4 żółtka
Nadzienie:
1kg jabłek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
3 garście poszatkowanych orzechów włoskich
Beza:
4 białka
1 łyżeczka soku z cytryny
120g cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka budyniu w proszku śmietankowego lub waniliowego
2-3 łyżki płatków migdałowych

Ciasto:
1. Do miski wsypać suche składniki i wmieszać. Dodać poszatkowane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki.

Nadzienie:
2. W międzyczasie jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (bez gniazd nasiennych). Dodać sok z cytryny i wymieszać.

3. Blaszkę o wymiarach 23x23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim przygotowaną formę.

4. Jabłka dobrze osączyć z soku (najlepiej rękoma, a sok proszę wypić jest zdrowy i pyszny). Do osączonych jabłek dodać cynamon, orzechy i wymieszać. Przełożyć je na ciasto w blaszce i wyrównać.

5. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra-dół.

Beza:
6. Białka ubić na sztywną pianę z sokiem z cytryny. Następnie ciągle mieszając mikserem, dodać stopniowo cukier puder, cynamon i budyń. Mieszać, aż masa zgęstnieje i składniki dobrze się połączą.

7. Gotową pianę przełożyć na jabłka w blaszce i wyrównać. Posypać płatkami migdałowymi i wstawić do nagrzanego piekarnika. Szarlotka z bezą piec przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte, pokrojone na kwadraty.

Udanych wypieków:)

szarlotka z beza

szarlotka z beza

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

70 komentarzy do wpisu „Szarlotka z bezą”

  1. super przepis – szarlotka na zdjęciach wygląda wyśmienicie – dzisiaj podobna szarlotka zrobiona wg. Twojego przepisu zagościła w moim domu. To czego zawsze brakuje na zdjęciach – to smak… a smak tego ciasta jest po porostu wspaniały :)) gorąco polecam :)

    Odpowiedz
  2. Czy masz jakiś sprawdzony przepis na ciastka z maszynki? Niedawno kupiłam takie cudo i po pierwszej próbie jestem lekko skonsternowana, w piekarniku ciastka po prostu się rozpłynęły i są zwyczajnie okrągłe a nie w tych wymyślnych kształtach.. To może być wina piekarnika czy samych składników?
    Przepis na szarlotkę zapamiętam, pewnie będzie na święta ;)

    Odpowiedz
  3. Wioleta:- nie mam na razie jeszcze takiego przepisu, ale poszukam,

    Magda: – może Pani użyć tortownicy o średnicy 25cm

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Witam.Ja też właśnie upiekłam,ale nie dodałam migdałów,gdyż ich nie lubię.Odłożyłam natomiast trochę ciasta i potarkowałam na pianę :) Yummy Pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Już wiem w czym problem, dziś robiłam drugie podejście i wyciskałam na suchą blachę a nie wyłożoną papierem- wyszły pokazowe ;) trochę pokruszone ale ok.

    Odpowiedz
  6. A ja musze to ciasto skrytykowac. Jak dla mnie 1 lyzka cukru do ciasta to stosunkowo za malo. Ciasto wyszlo piekne ladne tylko NIE SLODKIE! Musialam podac z sosem karmelowym, zeby ratowac sytuacje :(

    Odpowiedz
  7. Upiekłam to ciasto i stwierdzam , że jest to jedna z lepszych szarlotek jakie jadłam . Nie dodałam do jabłek orzechów ponieważ ich nie lubię ale i tak wyszło super . Pozdrawiam .

    Odpowiedz
  8. zrobiona i smaczna, uciekłam z innego forum kulinarnego bo Nic mi nie wychodziło z zamieszczanych tam przepisów, myślałam,że ze mną jest coś nie tak…. ale skoro ciacho wyszło pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  9. witam, w ciągu tygodnia upiekłam szarlotkę dwa razy jest przepyszna za drugim razem dodałam do jabłek trochę rodzynek i drobno posiekanych migdałów i myślę że upiekę jeszcze wiele razy pozdrawiam

    Odpowiedz
  10. Witam! W jakiej temp piec z termoobiegiem? Ciasto wyglada pysznie i juz wiem, ze je przetestuje w najblizszy weekend :)☆☆☆ pozdrawiam ☆☆☆

    Odpowiedz
  11. W koncu udalo mi sie upiec to przepyszne ciasto :) fantastyczny delikatny smak cynamonu i orzechy w polaczeniu z jablkami sprawiaja, ze szarlotka znika w mgnieniu oka …. przepis do powtorki!!! ☆☆☆ pozdrawiam ☆☆☆

    Odpowiedz
  12. DZIEŃ DOBRY ,WŁASNIE UPIEKŁAM TO CUDO CIASTO ,JESZCZE NIE PIEKŁAM SZRLOTKI ,DOPIERO SIĘ ROZKRĘCAM W PIECZENIU ,PO UPIECZENIU MYSLAŁAM ZE NIE WYSZŁA ALE JAK UKROIŁAM KAWAŁEK TO AZ SIĘ CIEPŁO ZROBIŁO ZE WYSZŁA I JEST BARDZO SMACZNA

    Odpowiedz

Dodaj komentarz