Pyszna babka cytrynowa

Pyszna babka cytrynowa – Nowa, cytrynowa babka maślana w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczna, mocno cytrynowa, kwaskowata, wilgotna i wygląda apetycznie. Dobrze nasączymy ją syropem cytrynowym. W przygotowaniu jest szybka, polecam! Inspiracja z gazety „Sól i Pieprz”.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:

 http://www.youtube.com/malacukierenka

Pyszna babka cytrynowa 2

Pyszna babka cytrynowa

Składniki:

Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:

  • 250g miękkiego masła
  • 200g cukru
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
  • 4 jajka
  • 250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50ml mleka w temperaturze pokojowej

Syrop do nasączenia:

  • 50g masła
  • 50g cukru pudru
  • 60ml soku z cytryny

Dodatkowo do ozdoby:

cytryna w syropie z wanilią  (niekoniecznie; kupiłam na Allegro)

Ciasto:

1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Keksówkę o wymiarach 25cm x 12cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać cukier, szczyptę soli, cukier z wanilią, skórkę cytrynową i ucierać mikserem jeszcze przez około 2-3 minuty, patrz FILM.

3. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu mieszać mikserem na średnich obrotach przez około 1 minutę. Jeśli masa troszkę się zwarzy, nie należy się przejmować.

4. Do czystej miski przesiać obie mąki, proszek do pieczenia i krótko wymieszać. Tak przygotowaną mąkę dodać do maślanej masy, wlać mleko i wymieszać mikserem na jednolite ciasto.

5. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

Syrop:

6. Tak około 10 minut przed końcem pieczenia zaczniemy przygotowywać syrop. Do rondelka przełożyć wszystkie składniki na syrop i postawić na ogniu. Mieszając, zagotować, zdjąć z ognia.

7. Upieczone ciasto wyjąć z pieca i ponakłuwać patyczkiem. Następnie nasączyć je przygotowanym syropem, patrz FILM. Należy zużyć cały syrop. Babkę odstawić do całkowitego ostudzenia.

8. Ostudzoną babkę ostrożnie wyjąć z blaszki. Zdjąć papier do pieczenia i wierzch ozdobić plastrami cytryny w syropie.

Udanych wypieków :)

Pyszna babka cytrynowa 3

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne Mini Pączki Cytrynowe

Pyszne puszyste ciasto cytrynowe z borówkami

Pyszna Wyborna Babka Makowa

Pyszny świąteczny tort pomarańczowy

Pyszne ciasto MACZEK z kokosem i polewą czekoladową

MEGA Proste Szybkie Ciasto Cytrynowe z Kokosem

1 komentarz do “Pyszna babka cytrynowa”

  1. Myślałam, że babka będzie bardzo mokra bo tej polewy sporo. Ale nie , taka,słodko-kwaśna skórka. Moje smaki, cytryna i masło. Szybko się robi i smakuje

    Odpowiedz

Dodaj komentarz