Pyszna babka cytrynowa – Nowa, cytrynowa babka maślana w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczna, mocno cytrynowa, kwaskowata, wilgotna i wygląda apetycznie. Dobrze nasączymy ją syropem cytrynowym. W przygotowaniu jest szybka, polecam! Inspiracja z gazety „Sól i Pieprz”.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka
Pyszna babka cytrynowa
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
- 250g miękkiego masła
- 200g cukru
- szczypta soli
- skórka otarta z 2 cytryn
- 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
- 4 jajka
- 250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 50g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50ml mleka w temperaturze pokojowej
Syrop do nasączenia:
- 50g masła
- 50g cukru pudru
- 60ml soku z cytryny
Dodatkowo do ozdoby:
cytryna w syropie z wanilią (niekoniecznie; kupiłam na Allegro)
Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Keksówkę o wymiarach 25cm x 12cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać cukier, szczyptę soli, cukier z wanilią, skórkę cytrynową i ucierać mikserem jeszcze przez około 2-3 minuty, patrz FILM.
3. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu mieszać mikserem na średnich obrotach przez około 1 minutę. Jeśli masa troszkę się zwarzy, nie należy się przejmować.
4. Do czystej miski przesiać obie mąki, proszek do pieczenia i krótko wymieszać. Tak przygotowaną mąkę dodać do maślanej masy, wlać mleko i wymieszać mikserem na jednolite ciasto.
5. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Syrop:
6. Tak około 10 minut przed końcem pieczenia zaczniemy przygotowywać syrop. Do rondelka przełożyć wszystkie składniki na syrop i postawić na ogniu. Mieszając, zagotować, zdjąć z ognia.
7. Upieczone ciasto wyjąć z pieca i ponakłuwać patyczkiem. Następnie nasączyć je przygotowanym syropem, patrz FILM. Należy zużyć cały syrop. Babkę odstawić do całkowitego ostudzenia.
8. Ostudzoną babkę ostrożnie wyjąć z blaszki. Zdjąć papier do pieczenia i wierzch ozdobić plastrami cytryny w syropie.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Myślałam, że babka będzie bardzo mokra bo tej polewy sporo. Ale nie , taka,słodko-kwaśna skórka. Moje smaki, cytryna i masło. Szybko się robi i smakuje