Brownies z masłem orzechowym, batonikami i domową polewą

Brownies z masłem orzechowym, batonikami i domową polewą – Rewelacyjne brownies z bardzo bogatym wnętrzem :). Przepyszne ciasto z masłem orzechowym. Cudownie pachnie orzechami i czekoladą. Jest wilgotne, gęste, z kawałkami orzechowo– czekoladowych batoników ( u mnie snickersy), które trafiają się w kęsach jak niespodzianka. Bardzo smaczne brownies i bardzo aromatyczne. Nie jest trudne w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu. Bardzo zachęcam do wypróbowania przepisu (oryginalny przepis z książki Dr. Oetker „Czekoladowe Ciasta”).

Brownies z masłem orzechowym, batonikami i domową polewą

Brownies z masłem orzechowym, batonikami i domową polewą
Składniki:
150ml wody
50g kakao
2 batoniki czekoladowe z orzeszkami ziemnymi, każdy po 54g
150g masła orzechowego
100ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
120g cukru
szczypta soli
3 jajka (wielkość M)
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
25g masła
100g cukru pudru
30g kakao
3-4 łyżki mleka

1. Kakao wymieszać z wodą i zagotować, zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Batoniki pokroić na małe kawałki.

2. Masło orzechowe krótko zmiksować z olejem, cukrem, solą. Jajka rozbełtać i stopniowo dodawać do masy, wszystko ucierać przez 2 minuty.

3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i na przemian z kakao dodawać do masy (w 2 porcjach). Na końcu dodać pokrojone batoniki, wymieszać (ciasto wychodzi dość gęste).

4. Ciasto przełożyć do formy 25×25 (może być również 24×24) wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180oC przez około 40 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

Polewa:
5. Masło roztopić z mlekiem, dodać przesiany cukier puder i kakao, dobrze wymieszać na gładką masę (jakby powstały grudki polewę krótko podgrzać, ciągle mieszając).

6. Polewę nałożyć na ciasto i odstawiać w chłodniejsze miejsce na godzinę.

Smacznego :)

Brownies z masłem orzechowym, batonikami i domową polewą

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

11 komentarzy do wpisu „Brownies z masłem orzechowym, batonikami i domową polewą”

  1. Chciałabym zrobić to ciacho ale nie mam chyba tyle masła orzechowego (została mi jakaś resztka w słoiku) czy moge dołozyć np nutelki? Na pewno będzie ciasto rzadsze ale może da radę co?

  2. Super! Palce lizać, ciasto rewelka!
    Nie mogę sie doczekać kolejnego konkursu, ciekawe co nasza mistrzyni wymyśli ;)
    Mam pytanko, czy można zrezygnować z batoników z orzechami i zastąpić je np.a’la fitnessakmi – dbam o linię!
    Pozdrawiam :)

  3. witam:)
    oczywiscie mozna dodac batoniki z musli, tez bedzie pyszne,
    dziekuje za mily komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

    p.s. przepraszam ze bez polskich znakow

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.